Měli bychom se vrátit k myšlence jaderného odzbrojení planety, říká k válce na Ukrajině Kocáb

Události, komentáře: Agresivní kroky Ruska (zdroj: ČT24)

Ruský vládce Vladimir Putin překročil na Ukrajině meze tak daleko, že by se s ním do budoucna nemělo jednat, řekl v Událostech, komentářích občanský aktivista a bývalý politik Michael Kocáb. Někdejší premiér Vladimír Špidla (ČSSD) upozornil, že jedním z určujících znaků války je, že eskaluje. A zatím je podle něj velmi těžké říct, kam vygraduje konflikt na Ukrajině.

Kocáb zavzpomínal na dobu, kdy se z Československa odsouvaly sovětské okupační jednotky. „Tehdy jsem si všiml, že oni (Rusové) plní naprosto přesně a do puntíku příkazy svého nejvyššího velitele a nejede přes to vlak,“ řekl Kocáb k době krátce po sametové revoluci.

Nyní je ale situace přesně opačná než po pádu železné opony, protože podle Kocába v Moskvě sedí další totalitní vůdce „typu Brežněva, nebo spíše Stalina, který se nerozpakuje prolévat krev nevinných občanů ve velkém“.

Vzpoura generálů či oligarchů

Domnívá se, že klíč k vyřešení situace je v Moskvě – proti Putinovi se může vzbouřit jak generalita, tak oligarchové, či přímo občané, zejména matky.

„Je jasné, že pokud Putin zůstane u moci, tak ta situace nemůže skončit dobře. Putin nemůže vést Ruskou federaci – to je klíč k ukončení války,“ míní Kocáb. Události v Buče, Borodjance či Kramatorsku označil za šokující. A domnívá se, že s Putinem by se do budoucna nemělo jednat, případná delegace by měla mít jiné členy.

Špidla režim v Rusku označil za putinský, je to dle něj režim konzervativní, agresivní mocnosti, který „má mnoho nositelů“. Ten je v současnosti podle expremiéra základním nepřítelem. Politické vyrovnání podle něj bude možné až ve chvíli, kdy se tento systém oslabí.

„Válka má zásadní charakteristiku, že eskaluje. A rozhodně si nemůžeme být jisti, že je eskalace už u konce. Riziko eskalace je, že těžko se dá odhadnout, jakým směrem půjde,“ uvedl Špidla. Ale Rusko se dle jeho názoru po útoku na Ukrajinu jen těžko smíří s porážkou.

Podle Kocába je čas vrátit se k myšlence úplného jaderného odzbrojení planety. „V červenci 1968 tady ta iniciativa byla, dodnes je platná pod záštitou OSN, podepsalo ji přes 150 států, ale je to jakoby umlčeno,“ tvrdí Kocáb. Krok by podle něj mohl přispět i k tomu, aby „jeden pán nemohl vyhrožovat celé planetě“. Pokud by vypukla třetí světová válka, NATO by ji podle Kocába dokázalo ukončit, ale bylo by to za cenu obrovských ztrát.