Vláda schválila další vojenskou pomoc pro Ukrajinu. Pošle zbraně v hodnotě 133 milionů

Brífink po jednání vlády 6. dubna (zdroj: ČT24)

Vláda rozhodla o další vojenské pomoci Ukrajině. Mělo by jít o obranné zbraně v hodnotě 133 milionů korun. Ministerstvo kultury dá také přes dva miliony korun na nákup a dopravu obalů pro evakuaci ukrajinských muzejních předmětů. Kabinet rovněž rozhodl o proplacení přesčasů hasičům či policistům během nouzového stavu.

„Jedná se o nespecifikovaný vojenský materiál ze zásob České republiky,“ uvedla na tiskové konferenci ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a dodala, že blíže jej nemůže specifikovat. Celková hodnota darovaného materiálu Ukrajině činí 1,1 miliardy korun.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) však již dříve zmínil, že Česko dodává Ukrajině zbraně, o které Kyjev žádá k obraně suverenity země před ruskou agresí. Ministr přitom odmítl hovořit o českých dodávkách jako o útočných zbraních. Praha podle neoficiálních informací poslala na Ukrajinu více než desítku modernizovaných tanků sovětské výroby T-72M.

Proplacení přesčasů

Vláda rovněž rozhodla o proplacení přesčasů policistů, hasičů a vězeňské služby během nouzového stavu vyhlášenému kvůli zvládnutí uprchlické krize. Peníze dostanou formou mimořádné odměny, jejíž výše se bude odvíjet od počtu odpracovaných hodin přesčas nad rámec pracovní doby. U policie činí suma 87,6 milionu korun, u hasičů 21 milionů korun, řekl ministr vnitra a vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

Všechny přesčasy odpracované v nouzovém stavu spojeném s migrační krizí se podle ministra evidují. Celkem vláda uvolní zvláštní rozpočtové rezervy pro policisty a hasiče ve výši 108,6 milionu korun.

Policisté například vypomáhají v krajských asistenčních centrech s vyřizováním cizinecké a pobytové agendy, více kontrolují pobytové záležitosti cizinců ve vnitrozemí nebo zajišťují zvýšenou bezpečnost. Hasiči zajišťují provoz národního asistenčního centra a všech 14 krajských asistenčních center, vybavují místa dočasného nouzového přístřeší, přepravují osoby nebo humanitární pomoc do zahraničí.

Vnitro zároveň podle dřívějšího prohlášení Rakušana chystá kvůli proplácení přesčasů za nouzového stavu legislativní změnu, která má přinést systémové řešení. Budoucí legislativa by podle ministra neměla být v neproplácení 150 hodin přesčasové práce za nouzového stavu tak přísná jako nyní.

Strategie pro migrační vlnu

Strategii pro zvládnutí migrační vlny z Ukrajiny bude vláda schvalovat za týden. K připomínkám ji ve středu dostali ministři i expertní skupina. Rakušan k tomu zmínil, že strategie, kterou vytvořily meziresortní skupiny, předkládá řešení krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé a modeluje různé scénáře podle počtu příchozích do Česka. „Nejintenzivněji se zabýváme tím, který modeluje zhruba 250 tisíc až 300 tisíc,“ vysvětlil. Podrobnější scénář vzniká i na počet půl milionu příchozích.

„Budou tu nějakou dobu, minimálně jeden rok, kdy platí ta dočasná ochrana, konzumovat služby, ale doufáme, že do toho systému i aktivně vstoupí, budou do něj přinášet i své hodnoty a začnou pracovat,“ řekl.

Strategie je podle něj rozdělená do 13 oblastí, kterými jsou koordinace, právní status, digitalizace, řízení a řešení migrační krize, ubytování a bydlení, zaměstnání, integrace na trh práce, školství, sociální oblast, zdravotní oblast, adaptace a integrace v České republice, vnitřní bezpečnost ČR, komplexní evropská a mezinárodní strategie, financování a strategická komunikace vlády v této oblasti.

„Příští týden na zasedání vlády 13. dubna má být tento materiál schválen. Tím pádem splníme i termín, kde jsme zavázáni Poslaneckou sněmovnou do 14. 4. tohoto roku předložit takovýto strategický materiál,“ dodal ministr vnitra.

Pomoc kulturnímu dědictví Ukrajiny

Ministerstvo kultury také vyčlenilo ze svého rozpočtu přes dva miliony korun na nákup a dopravu balicího materiálu pro evakuaci ukrajinských muzejních předmětů. Peníze dostane Národní muzeum, které zajistí jeho nákup a transport na Ukrajinu. Návrh pomoci pro ohrožené ukrajinské kulturní dědictví, který předložil ministr kultury Martin Baxa (ODS), v úterý schválila vláda.  

Nákup materiálu reaguje na výzvu ukrajinské odborné veřejnosti a je koordinován s ukrajinským resortem kultury a relevantními ukrajinskými kulturními organizacemi. Materiál by měl na Ukrajinu dorazit během dubna. Obalový a ochranný materiál má přes 20 položek, například kartonové krabice, fólie, ohnivzdorné tkaniny a další.

„V tomto případě jde o významnou možnost, jak může Česká republika přímo a v krátkém čase pomoci k záchraně co největšího množství ukrajinského kulturního dědictví,“ řekl ministr Baxa.