Ministr Kupka: Pokud nepoteče plyn z Ruska, dodávky domácnostem by se neměly omezit

Pokud přestane proudit plyn z Ruska do Evropy, domácnosti jsou až v poslední řadě opatření ke snížení spotřeby této suroviny. Lidem by dodávky omezené být neměly. V diskuzním pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News to v neděli uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) v České televizi v neděli uvedl, že společnost Net4Gas připravuje napojení Česka na rakouskou plynovou soustavu. Hotové má být do roku 2028. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) už s investory podle něj jednal a projekt podporuje.

Síkela později v ČT uvedl, že na úrovni EU se intenzivně řeší společné nákupy plynu. Konkrétními technickými řešeními se bude zabývat ministerská pracovní skupina 7. dubna. „My jsme v tuto chvíli asi nejblíže tomu, abychom sem dostali v takovém případě, že by se tok z Ruska zastavil, norský plyn přes plynovod NETRA, který by byl podle našich propočtů v optimálním případě schopen pokrýt zhruba něco mezi čtvrtinou až třetinou potřeby České republiky v zimní topné sezoně,“ řekl Síkela.

Plyn ze Severního moře přes severoněmecký plynovod NETRA a navazující propojení může do Česka proudit od května 1997.

Události: Zastavení dodávek ruského plynu by nejprve pocítily podniky (zdroj: ČT24)

Podle Kupky je nyní v zásobnících obchodníků plyn zhruba na třicet dní, v závislosti na počasí. Stát chtěl prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv začátkem března nakoupit až 200 milionů krychlových metrů plynu. Chtěl si vytvořit své vlastní rezervy pro případ, že by přestal proudit plyn z Ruska. 

Vláda nakonec návrh zavrhla, Kupka to nyní zdůvodnil tím, že plyn byl v tu dobu drahý. Oproti současným cenám by stát podle něj zaplatil víc asi o tři miliardy korun.

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) ale kritizoval, že vláda vyměnila nákup zásob plynu za úsporu financí. Vláda si podle něj v současné situaci nemůže dovolit „hazardovat a spekulovat“. Pokud by přestal proudit plyn z Ruska, jeho ceny by dramaticky vzrostly, tvrdí Havlíček.

Cesta do Kataru

Kupka v diskuzi na Primě také řekl, že na květen je naplánovaná cesta do Kataru, které se kromě něj zúčastní i ministři průmyslu Síkela a financí Zbyněk Stanjura (ODS). Cílem cesty je podle Kupky navázání obchodních vztahů. Zda s tím souvisela i nedávná cesta šéfa hradní kanceláře Vratislava Mynáře tamtéž, Kupka neví. Mynářovu výpravu do Kataru označil za podivný krok Hradu.

Zástupci vlády by mohli v Kataru jednat mimo jiné i o dodávkách plynu, které by částečně mohly nahradit plyn z Ruska, zminil v diskuzi po Kupkově vyjádření Havlíček. 

Mynář minulý týden navštívil Katar, aby pozval katarského emíra na návštěvu České republiky, informaci Radiožurnálu na webu potvrdila Kancelář prezidenta republiky. Mynář podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka jednal s vedoucím kanceláře emíra. O Mynářově programu podle Radiožurnálu předem nevědělo ministerstvo zahraničí ani vláda, která je za zahraniční politiku země odpovědná.