Fiala věří, že Zeman podepíše pandemický zákon. Na pracovní schůzce hovořili o něm, o Turówu i Ukrajině

Brífink premiéra Fialy po jednání s prezidentem Zemanem (zdroj: ČT24)

První pravidelnou schůzku, na nichž se domluvili, mají za sebou prezident Miloš Zeman s premiérem Petrem Fialou (ODS). Předseda vlády uvedl, že hovořili o čerstvě podepsané dohodě s Polskem o dole Turów, o rozpočtu, covidové epidemii i o situaci na Ukrajině. Fiala původně hovořil o tom, že by chtěl s hlavou státu hovořit i o skartaci dokumentu od Bezpečnostní informační služby, který se týkal vyšetřování explozí ve Vrběticích, na to ale podle něj nedošlo.

K debatám o aktuální politické situaci se Miloš Zeman pravidelně scházel již s předchozím premiérem Andrejem Babišem (ANO). S Fialou se při pracovní večeři sešel poprvé. „Je to to, co mají vrcholní ústavní činitelé dělat. Máme spolu mluvit,“ zdůraznil nynější premiér s tím, že schůzky budou pokračovat.

Na první schůzce hovořil předseda vlády se Zemanem o dole Turów. Zmínil se, že mu prezident pogratuloval k uzavření dohody s polským premiérem Mateuszem Morawieckým. „Shodli jsme se, že ta dohoda je důležitá jako ochrana pro občany, kteří žijí v dotčených oblastech. Je to také důležité pro to, abychom odstranili překážky v česko-polských vztazích,“ poznamenal.

Tématem debaty obou politiků byla i situace na Ukrajině. Hlava státu podle Fialy věří, že se napětí mezi Kyjevem a Moskvou podaří vyřešit diplomaticky. Premiér zdůraznil, že se v tom Zeman shoduje s vládou. „Pan prezident zastává názor, že je potřeba zachovat zdrženlivost, že je to zatím spíše slovní konflikt. Věří v mírové řešení,“ dodal.

Fiala také prezidenta informoval o přípravě rozpočtu na tento rok, hovořili i o schválené podobě takzvané taxonomie, v níž Evropská komise stanovila, které zdroje energie považuje za udržitelné. Shodli se, že výsledná podoba, která za určitých okolností a dočasně považuje za „zelený“ zdroj mimo jiné jádro a také plyn, je „kompromisem přijatelným pro Českou republiku“.

Krátce došlo také na pandemii covidu-19. „Z té velmi krátké diskuse – nechtěl bych mluvit za pana prezidenta – jsem nabyl dojmu, že podepíše pandemický zákon,“ míní premiér.

O čem naopak hlava státu a hlava kabinetu nehovořily, je kauza okolo skartace tajného dokumentu Bezpečnostní informační služby o vyšetřování explozí ve Vrběticích. Fiala původně hovořil o tom, že se o ní zmínit chce kvůli tomu, že se jí zabývá policie, jednal o ní bezpečnostní výbor sněmovny a Hrad zároveň obvinil BIS, že zprávu zaslala „v hrubém nepořádku“.

Podle Fialy je třeba, aby spor rychle skončil a „věci se rychle vyjasnily“. Napadání institucí státu navzájem podle něj namístě není, protože nepřispívá k politické kultuře a k důvěře občanů. Po jednání se Zemanem však řekl, že „se o tom ani nechtěl bavit, protože je to živá kauza, která je v tuto chvíli podrobena vyšetřování“. Nehovořili ani o možnosti jmenovat Zdeňka Koudelku ředitelem Bezpečnostní informační služby.