Sněmovní výbor podpořil jmenování Koudelky do čela BIS, služba současně znovu čelí kritice Hradu

UDÁLOSTI: Sněmovní bezpečnostní výbor doporučil úřadům prověřit zacházení s tajnými informacemi na Pražském hradě (zdroj: ČT24)

Sněmovní bezpečnostní výbor schválil návrh jmenovat Michala Koudelku opětovně ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS). Premiér Petr Fiala (ODS) předpokládá, že ho vláda do funkce jmenuje na nejbližším zasedání. Koudelka je za své působení ve funkci dlouhodobě kritizován prezidentem Milošem Zemanem, nově si Hrad stěžuje na fungování BIS v souvislosti s doručením tajné zprávy o zapojení ruských špionů do výbuchu ve Vrběticích.

Sněmovní bezpečnostní výbor projednal návrh jmenovat Michala Koudelku opětovně ředitelem Bezpečnostní informační služby a po necelé čtvrthodině schválil jedenácti hlasy ze dvanácti přítomných poslanců usnesení, které vládě umožňuje Koudelku do čela kontrarozvědky znovu jmenovat.

Koudelka je od poloviny srpna vedením BIS pouze pověřený poté, co mu vypršel první pětiletý mandát. Kabinet Andreje Babiše (ANO) po loňském konci Koudelkova mandátu původně zvažoval, že nového ředitele vybere po konzultaci se sněmovním výborem. Nakonec se však s ohledem na říjnové sněmovní volby rozhodl nechat výběr až na příští vládě.

Fiala poslancům řekl, že není ideální, aby instituce tak důležitá pro bezpečnost země neměla plnohodnotné vedení. Současně poznamenal, že Koudelkovy profesní kvality poslanci znají. „BIS pod jeho vedením dosáhla spousty pozoruhodných výsledků,“ uvedl. 

Výbor již před dvěma týdny doporučil vládě Koudelku jmenovat. Fiala poté uvedl, že ho doporučení nepřekvapilo. Minulý týden pak výbor požádal o projednání návrhu Koudelku jmenovat. Proti BIS a především Koudelkovi často vystupuje prezident Miloš Zeman, který šéfa kontrarozvědky opakovaně odmítl povýšit do generálské hodnosti.

Kauza tajné zprávy o výbuchu ve Vrběticích

Kancelář prezidenta republiky v současnosti čelí podezření, že pochybila při skartování tajné zprávy BIS o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích. Skartování dokumentu policisté podle Radiožurnálu a serveru Respekt.cz zjistili při prověřování, zda se s tajnou zprávou o Vrběticích neseznamovali lidé bez bezpečnostní prověrky.

Podle premiéra Fialy případ nepřispívá k důvěryhodnosti státu. Prezidentská kancelář už v pondělním prohlášení skartaci potvrdila, odmítá ale, že by tím porušila předpisy. „V kanceláři nebyl skartován žádný materiál určený k archivaci,“ uvedl Hrad.

Trvá také na obvinění, že jí BIS zaslala tajnou zprávu o Vrběticích v rozporu s platnou legislativou. Hrad tajné službě vyčítá, že neupozornila na potřebu rychlého předání prezidentu Miloši Zemanovi.

Spis byl podle Hradu nesprávně označen jako důvěrný, i když obsahoval dokument označený jako tajný. Pracovníky Hradu tak měla kontrarozvědka vystavit nebezpečí, že budou nakládat s utajovanými informacemi, na které nemají prověření. BIS ale v pondělí uvedla, že drobná administrativní chyba, která nesnížila závažnost dokumentu, byla odstraněna v řádu hodin.

Bezpečnostní výbor sněmovny kvůli těmto sporům doporučil Národnímu bezpečnostnímu úřadu a archivní a spisové službě ministerstva vnitra provést kontrolu, jak se v Kanceláři prezidenta republiky dodržovaly požadavky na ochranu utajovaných informací v období od začátku loňského roku do současnosti.

Sněmovní výbor schválil usnesení poté, co vyslechl informace od Michala Koudelky i zástupců policie. „Výbor bere poskytnuté informace na vědomí a konstatuje, že neshledává postup BIS a Národní centrály proti organizovanému zločinu v rozporu s předpisy,“ stojí dále ve schváleném usnesení.