Michailidu je liberálka. Mluvila o utopii, tvrdí Gregorová

Markéta Gregorová (Piráti) v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Pirátská strana má nové vedení. Staronovým předsedou se stal Ivan Bartoš. Všechny místopředsednické posty Celostátní fórum přeobsadilo. Volbě předcházela ostrá debata o Janě Michailidu, která se otevřeně přihlásila ke komunistickému přesvědčení a kandidovala na šéfku strany. Slovo použila jako označení pro utopickou demokratickou představu komunitní společnosti, bránila ji v Interview ČT24 europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti).

Gregorová se domnívá, že od Michailidu bylo použití slova „komunismus“ chybou. „To slovo má v Česku naprosto jasný význam – minulý komunistický režim. Nicméně ona ho použila jako jakousi utopii, kde lidé dobrovolně v komunitách sdílí konečné zdroje,“ tvrdí. Michailidu podle ní navíc sama o sobě mluví jako o liberálce.

Europoslankyně popřela, že by ve straně bylo levicové křídlo. Že pro Michailidu po výroku hlasovalo 285 členů, odůvodnila tím, že ji vidí jako liberálku, která se o mnoho věcí zasloužila, a nechtěli zahodit její práci. „Já jsem si četla celý její příspěvek na fóru. A tam popisuje, co tím myslí. Říká, že myslí utopickou demokratickou představu komunitní společnosti,“ řekla.

V souvislosti s výrokem Michailidu vedla Gregorová na Faceboku vyhrocený spor se stranickým kolegou Mikulášem Ferjenčíkem. Za formu vyjádření, kdy použila vulgarismus, se omluvila.

Zpětně prý lituje také gratulace, kterou uvedla komentář po zvolení Kateřiny Konečné šéfkou KSČM. Gregorová sdělila, že v příspěvku kritizovala to, že komunisté nasazují do vedení ženu „až ve chvíli, kdy celá organizace padá“, a slovo „gratuluji“ použila jako běžnou slušnost. „Nyní zpětně lituji, že jsem takto slušná byla. Ale neznamenalo to žádné vyjádření souhlasu s tím, co Kateřina Konečná dělá,“ vysvětlila.

Restart strany

S výsledkem volby vedení Pirátů je Gregorová spokojená. Podle ní se zlepšila i nálada uvnitř strany. „Musím přiznat, že mezi říjnem, kdy proběhl volební debakl, a současností, kdy bylo navoleno nové předsednictvo, byla poměrně nepříjemná atmosféra,“ podotkla. Nové vedení podle ní přijalo množství závazků. „Takže se všichni těšíme na to, co přijde,“ dodala.

Bartoš prohlásil, že strana potřebuje restart. Mluvil také o konsolidaci pirátských sil. „Domnívám se, že tímto prohlášením myslel, že si nyní předsednictvo sedne, připraví komunikační strategie, vytvoří lepší komunikační prostředí a stranu dá zase zpátky dohromady,“ řekla. Cílem je podle ní středová liberální demokratická strana. „Což jsme sice i nyní, ale někteří lidé nás tak nevnímají,“ podotkla.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny Piráti získali jen čtyři poslance. Podle Gregorové za neúspěchem stojí celé spektrum problémů. Jako jeden z nich vnímá například předvolební kampaň proti Pirátům. „To je jedna část. Druhá je, že právě i kvůli tomu, jak na nás bylo útočeno, tak jsme často byli spíše v defenzivě, než že bychom proaktivně nastolovali témata,“ okomentovala.

Klima, migrace a Tchaj-wan

Česko čeká od července předsednictví Evropské unie. Podle Gregorové budou hlavními tématy, které bude země řešit, klima a migrace. „To, co přijde České republice na stůl v té době, jak je plán předsednictví připraven, bude i nový migrační a azylový pakt,“ avizovala.

Osobně by byla ráda, kdyby Česko posunulo debatu ohledně bilaterální investiční dohody EU s Tchaj-wanem. Doufá také v racionální vystupování v otázce klimatických opatření.