Prezident předá řády a medaile 7. března. Ceremoniál se dvakrát odkládal

Dnem, kdy převezmou osobnosti oceněné v letech 2020 a 2021 státními vyznamenáními své řády a medaile, bude 7. březen. Informaci, kterou přinesl web Seznam Zprávy, potvrdil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Předloni se ceremoniál 28. října nekonal kvůli epidemické situaci s tím, že prezident Miloš Zeman předá vyznamenání oceněným až další rok. Loni však byla hlava státu 28. října v nemocnici. Původně Hrad ohlásil, že náhradním termínem bude letošní 1. leden, ale potom ceremoniál znovu odložil s odkazem na pandemii.

Loni mělo převzít státní vyznamenání 28 osobností, za rok 2020 chtěl prezident udělit či propůjčit řády a medaile dalším 37 lidem. Nejvyšší státní vyznamení, Řád Bílého lva, mají za rok 2020 dostat druhoválečný veterán Miloslav Masopust, epidemiolog Roman Prymula a in memoriam oběť komunistické zvůle, legionář a československý voják Heliodor Píka, druhováleční letci František Chábera a Josefa Koukal a zpěvák Karel Gott.

Loni chtěl prezident tímto řádem vyznamenat herečku Jiřinu Bohdalovou, astronauta Vladimíra Remka a in memoriam vojenského letce Alexandera Hesse, podnikatele Petra Kellnera a britského politika Alfreda Duff Coopera.

V obou letech původně Zeman rozhodl o vyznamenání jednoho dalšího člověka. Původně slíbený Řád Tomáše Garrigua Masaryka však nakonec nepropůjčí předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému, ohlášenou medaili Za zásluhy zase nepřevezme psychiatr Jan Cimický.

Nevyznamenat Rychetského se prezident rozhodl poté, co Ústavní soud zasáhl do volebního zákona a inicioval změnu způsobu, kterým se přepočítávají hlasy při volbách do Poslanecké sněmovny. Cimický se sám rozhodl vyznamenání nepřevzít po obviněních ze sexuálního napadení a obtěžování, která proti němu vzneslo několik žen.