Na předání státního vyznamenání čeká téměř sedmdesát osobností

Události: Na předání státního vyznamenání čeká téměř sedmdesát osobností (zdroj: ČT24)

Sedm desítek lidí stále čeká na to, až si budou moci z rukou prezidenta republiky převzít vyznamenání. Hrad ceremoniál tradičně připadající na státní svátek 28. října kvůli hospitalizaci prezidenta odsunul na 1. ledna, nakonec byl zrušen i tento termín. Státní vyznamenání se nepředávala ani v roce 2020, a to kvůli tehdejší pandemické situaci.

Státní vyznamenání za rok 2021 má dostat například velvyslanec v Afghánistánu Jiří Baloun, olympijský judista Lukáš Krpálek nebo herečka Jiřina Bohdalová, která už vyznamenána byla, prezident se ale rozhodl ocenit ji vyznamenáním vyšší třídy.

Ceremoniál se naposledy uskutečnil 28. října 2019, „ve frontě“ tak celkem čeká téměř sedmdesát osobností. Z toho devětadvacet z roku 2021. Vyznamenání se ale rozhodl nepřevzít psychiatr Jan Cimický v souvislosti s aférou údajného sexuálního obtěžování.

Návrhy na vyznamenání zasílají každý rok obě komory parlamentu. Loni prezident ocenil pět lidí, které navrhla sněmovna, a tři, které doporučil Senát. Jedno jméno z oceněných se objevilo na obou seznamech.

„Mrzí nás samozřejmě, že velká většina těch, které jsme navrhovali, nebyla oceněna,“ podotýká místopředsedkyně sněmovny a bývalá členka sněmovního podvýboru pro státní vyznamenání Věra Kovářová (STAN). „Připadá mi jako škoda, že to (návrhy) nereflektují daleko více,“ souhlasí člen senátního podvýboru pro státní vyznamenání Miroslav Adámek (nestr. za ANO).

Pište přímo prezidentovi

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v roce 2018 vysvětlil, že prezident kromě některých návrhů od politiků vyhoví také návrhům občanů a přinese i vlastní nápady. Někteří zákonodárci tak lidem doporučují, aby své návrhy na vyznamenání výjimečných osobností posílali nejen jim, ale také přímo prezidentovi. Měla by se tak zvýšit šance, že se jméno jejich kandidáta na finálním seznamu objeví. „To je asi nejvhodnější, dokážou o navrhované osobnosti vypovědět nejvíc, my jsme jen takovými prostředníky,“ poznamenává Adámek.

Návrhů od občanů dostala hlava státu jen naposledy přes sto padesát. Vyznamenaných jsou ale každoročně zhruba tři až čtyři desítky.