Ve středu vláda představí podobu covidových opatření do konce roku, avizoval Rakušan

Brífink po jednání ústředního krizového štábu (zdroj: ČT24)

Ústřední krizový štáb (ÚKŠ) v pondělí zasedl poprvé pod vedením nového ministra vnitra a prvního místopředsedy vlády Víta Rakušana (STAN). Ten ve středu vládě předloží návrh na rychlé provozní změny ve fungování ÚKŠ, který zahrnuje i rozpuštění vládní rady pro zdravotní rizika. Ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) dal krizový štáb také úkol, aby ve středu na vládu přinesl konkrétní sadu opatření, která by měla platit do konce letošního roku, řekl Rakušan.

„Ústřední krizový štáb dal úkol ministru zdravotnictví, aby ve středu na vládě přišel s konkrétní sadou opatření, která by měla platit i letos do konce roku, abychom už ve středu rozhodli a ve srozumitelné formě lidem, podnikatelům, veřejnosti, České republice vysvětlili, v jakém režimu a v jakých pravidlech se bude odehrávat konec roku v České republice, co všechno bude možné, co možné nebude,“ řekl Rakušan.

Konec nouzového stavu podle Rakušana neznamená konec protiepidemických opatření. „Máme tady pandemický zákon a pan ministr Válek ve středu přijde s některými opatřeními, která právě na to potenciální nebezpečí, které nás čeká, budou reagovat,“ prohlásil ministr.

Dodal, že vláda už například rozhodla, aby ministr školství Petr Gazdík (STAN) a Správa státních hmotných rezerv zajistili nákup testů pro testování ve školách v lednu a únoru příštího roku.

Minulá vláda kvůli sílící epidemii vyhlásila od půlnoci na pátek 26. listopadu nouzový stav, na který kabinet navázal nová plošná protiepidemická opatření. Zakázal vánoční trhy, mezi 22:00 a 05:00 musejí být uzavřené restaurace, bary či kluby a na kulturní, sportovní a vzdělávací akce může maximálně 1000 sedících lidí.

Zrušení zdravotní rady

Rakušan také řekl, že krizový štáb bude pod jeho vedením fungovat jinak a jednodušeji. V systému krizového řízení epidemie covidu-19 podle něj byly dosud duplicity. Za vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) prý totiž vedle štábu řízeného vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) vznikaly struktury, které do pyramidy krizového řízení nepatřily. „Mnohokrát tu byly duplicity a na vládu směřovala opatření ze dvou směrů,“ dodal.

Začala proto příprava úpravy statutu ÚKŠ. „Jedna část je rychlá, aktuální, provozní, což chci už ve středu předložit vládě, druhá je dlouhodobější revize statutu, která bude déle trvat,“ uvedl. Reforma zahrnuje zrušení vládní rady pro zdravotní rizika. „Byť v ní pracovali kvalitní lidé, vychylovala systém rozhodování,“ vysvětlil Rakušan.

Rada vlády pro zdravotní rizika vznikla loni v červenci, v jejím čele je premiér, členy jsou ministři zdravotnictví, obrany a vnitra, předseda Asociace krajů, náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny, vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci a odborníky na zdravotnictví zastupuje epidemiolog Petr Smejkal.

Schůzky covidových ministrů

Scházet se naopak budou ministři, jejichž resortů se nějak dotýkají covidová opatření. „Rada pro zdravotní rizika z velké části nebyla politický orgán, toto je politický orgán, kde zasedají lidé, kteří mají politickou odpovědnost,“ uvedl Rakušan. Skupina se v pondělí poprvé sešla před jednáním krizového štábu, formálně se stane součástí krizového řízení tak, že bude pracovní skupinou Bezpečnostní rady státu (BRS).

Členy krizového štábu jsou podle statutu zástupci třinácti ministerstev, šéf Správy státních hmotných rezerv, policejní prezident, ředitel hasičů, náčelník generálního štábu armády, hlavní hygienik, ředitel Státního zdravotního ústavu, vedoucí úřadu vlády, zástupce Asociace krajů i ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Události: Vláda představí budoucí podobu protiepidemických opatření (zdroj: ČT24)