Analytici čekají, že ČNB před svátky zvýší úrokové sazby. Úrovně 3,5 procenta dosáhly naposled v roce 2008

Analytici očekávájí, že bankovní rada České národní banky (ČNB) ve středu zvýší úrokové sazby o 0,75 procentního bodu. Základní úroková sazba by tím stoupla na 3,5 procenta a šlo by o třetí nadstandardní zvýšení v řadě. Důvodem je rostoucí inflace a snaha centrální banky tlumit očekávání, že cenová hladina nadále poroste.

„Na základě rozhovorů s centrálními bankéři je podle mě nejpravděpodobnějším scénářem zvýšení sazeb o 0,75 procentního bodu,“ myslí si analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Vyloučit podle něj nelze ani výraznější zvýšení. Také hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler vidí posun sazeb o 0,75 jako nejvíce myslitelný scénář.

Posun o 0,5 procentního bodu očekává expert na bankovnictví Petr Kříž. ČNB podle něj ale umí překvapit. Za nutností pokračovat ve výrazném zvyšování sazeb stojí kombinace prudkého růstu inflace, slabšího kurzu koruny a rychlejšího růstu domácí ekonomiky ve třetím čtvrtletí, a to především u spotřeby domácností, analyzuje Novák.

Na úrovni tři a půl procenta byla základní úroková sazba naposledy v roce 2008. Její očekávané zvýšení, které se promítne třeba ve zdražení hypoték či úvěrů, kritizují zástupci hnutí ANO. „(Růst sazeb) nepomůže občanům, kterým to prodraží život, hypotéky. Máme inflaci, která je dovezená. Co pomohlo, bylo třeba odpuštění DPH na energie,“ myslí si poslanec ANO Aleš Juchelka.  

„Je to jeden z dalších kroků, jak se vyrovnávat s inflační krizí, s růstem cen v České republice,“ souhlasí se zvýšením sazeb naopak předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Saidler tvrdí, že se ČNB snaží vyššími sazbami inflaci zchladit. „Chce vyslat signál firmám a domácnostem, my jsme tady od toho, abychom o inflaci pečovali a nedopustíme, aby inflace byla dlouhou dobu takto vysoká,“ komentuje ekonom.

Sazby možná porostou i v lednu

Mírnější růst čekají ekonomové ještě na počátku příštího roku. Nevylučují ani nárůst ke čtyřem procentům. „Očekáváme ještě jedno zvýšení o 0,25 procentního bodu a tedy vrchol hlavní úrokové sazby na 3,75 procenta,“ předpokládá analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht.

Důležitou roli podle Vagenknechta sehraje, jak ČNB vyhodnotí lednovou inflaci. „Lednové číslo je důležitým ukazatelem pro další vývoj inflace ve zbytku roku. Nelze tak vyloučit, že by se hlavní úroková sazba mohla vyšplhat i ke čtyřem procentům,“ dodal.

Při posledním měnovém zasedání na počátku listopadu sedmičlenná rada ČNB zvýšila dvoutýdenní repo sazbu překvapivě o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta. Šlo o nejvýraznější zvýšení od roku 1997. Pro tehdejší rozhodnutí hlasovalo pět členů rady. Dva členové chtěli sazby zachovat.