Fiala uvedl do úřadů dalších devět ministrů, až na nemocného Nekulu je nová vláda kompletní

Události ČT: Fialův kabinet se definitivně ujal vlády (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl v sobotu do úřadů dalších devět ministrů. Sedm členů vládního týmu převzalo resorty už v pátek, kdy koaliční kabinet tvořený SPOLU a Piráty se STAN jmenoval v Lánech prezident Miloš Zeman a vláda se poté ve Strakově akademii sešla k prvnímu zasedání. Jmenován zatím nebyl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který má covid-19 a je v izolaci. V úřadu ho dočasně zastupuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jako první uvedl Fiala v sobotu do funkce ministryni obrany Janu Černochovou (ODS), která prohlásila, že chce podporovat modernizaci armády. Stejně jako Fiala zopakovala příslib, že Česko bude do roku 2025 vydávat dvě procenta HDP na svou obranu. Stát se by tak podle nich mělo i přes složitou ekonomickou situaci.

Podle Fialy je v zájmu Česka, aby mělo kvalitní armádu a aby bylo pevnou součástí NATO. „Obrana je podstatná i proto, že nežijeme v úplně bezpečné době,“ řekl a zmínil situaci na rusko-ukrajinské hranici. „Jsme ukotveni v rámci NATO, jsme silný spojenec v rámci aliance, rozhodně celá naše koalice pěti stran, všichni její členové jsou podporovatelé setrvání v NATO,“ dodala Černochová. 

Za zásadní označila modernizaci těžké brigády, mezi kterou patří i mnohamiliardový nákup pásových bojových vozidel pěchoty, který byl pozastaven. Dále zmínila potřebu vylepšit zákon o zadávání veřejných zakázek, který podle odborníků brzdí rychlejší uzavírání modernizačních tendrů. Pokračovat chce Černochová v zahraničních misích, slíbila i podporu domácímu obranému průmyslu nebo aktivním zálohám.

Brífink po uvedení Jany Černochové do úřadu (zdroj: ČT24)

Lipavský: Je třeba posílit dobré jméno Česka

Druhým ministrem uvedeným v úřad byl šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti). „Jsem rád, že ministerstvo bude mít od prvního dne plnohodnotného ministra,“ prohlásil Fiala s odkazem na blížící se předsednictví Česka v EU či zhoršující se mezinárodní situaci. Pokud by se vyčleněné peníze předsednictví ukázaly jako nedostatečné, je vláda připravena finance přidat, dodal premiér.

„Hlavním cílem bude posílit dobré jméno České republiky za hranicemi,“ uvedl Lipavský a dodal, že chce budovat konsenzus ohledně zahraniční politiky na české politické scéně. Chce usilovat o konstruktivní vztahy s prezidentem Milošem Zemanem, hlava státu podle něj má širokou řadu kompetencí v zahraniční politice.

Řekl také, že hodlá do české zahraniční politiky navrátit lidskoprávní rozměr a pracovat chce na přijetí Magnitského zákona pro lepší vymahatelnost ochrany lidských práv. Klíčem pro bezpečnost a prosperitu Česka je podle něj členství v EU a NATO, mluvil i o potřebě revize vztahů s Ruskem a Čínou.

Brífink po uvedení Jana Lipavského do úřadu (zdroj: ČT24)

Kupka chce dvě stě nových kilometrů dálnic

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) chce postavit až dvě stě kilometrů dálnic, prioritami jsou Pražský okruh, D1 a D35. „Chceme také zatraktivnit železnici pro cestující, nakoupit moderní a pohodlné vagony. Výrazně pokročit se stavbami na čtvrtém železničním koridoru s cílem zkrátit jízdní dobu z Prahy do Českých Budějovic na 1,5 hodiny. Rozestavíme také většinu staveb budoucího železničního spojení na letiště Václava Havla v Praze. A především připravíme první stavby vysokorychlostních tratí.“

Investice budou podle Kupky přes sto miliard korun ročně. Upraví se slevy v dopravě, k čemuž Fiala řekl, že se stávající formou slev ve výši 75 procent nesouhlasí a systém se upraví. Určitá forma zvýhodnění pro některé skupiny obyvatel by však podle něj měla zůstat. Podle Kupky budou změny citlivé.

Dalšími cíly nového ministra na bude pokračující digitalizace dopravní agendy,  rozšíření jednotné jízdenky One Ticket i mimo železnici a také další liberalizace železničního provozu.

Brífink po uvedení Martina Kupky do úřadu (zdroj: ČT24)

Gazdík: Studenti se musí umět učit novým věcem

Úkolem ministerstva školství bude uvést do života Strategii 2030+ vypracovanou předchozím vedením resortu, na které panuje politická shoda, řekl nově jmenovaný ministr Petr Gazdík (STAN). Dokument se zabývá modernizací českého školství, které podle Gazdíka potřebuje změnit a připravit na budoucnost. „Základní dovedností studenta musí být, že se musí umět učit novým věcem,“ poznamenal. 

Politickým náměstkem Gazdika se stane dosavadní ministr Robert Plaga (za ANO), který už jako náměstek na ministerstvu působil v minulosti. Fiala Plagovi poděkoval za jeho práci a ocenil ho za dialog, který vedl s opozicí. I díky tomu podle předsedy vlády existuje naděje, že při řízení ministerstva školství nastane „určitá kontinuita“.

Za velké úkoly, které před Gazdíkem stojí, Fiala označil úpravu rámcových vzdělávacích programů, aby se snížil objem učiva ve prospěch kvality, nebo nastavení systému duálního vzdělání. Přihlásil se také k závazku udržet platy učitelů minimálně na 130 procentech průměrné mzdy.

Brífink po uvedení Petra Gazdíka do úřadu (zdroj: ČT24)

Baxa: Při lepší epidemické situaci se musí kultura vracet do normálu

Nový ministr kultury Martin Baxa (ODS) chce ve vládě usilovat o to, aby se v případě lepší epidemické situace kultura vracela do normálu a vznikl jasný plán jejího fungování. S koronavirovou situací podle Baxy souvisí také čerpání peněz z Národního plánu obnovy. Ministr považuje za důležité dokončit zákon o veřejných kulturních institucích, novelu autorského zákona či novelu mediálních zákonů.

Dalším tématem je podle Baxy prezentace kultury při českém předsednictví v Radě EU v druhé polovině příštího roku. Zopakoval také, že se bude zasazovat o růst rozpočtu kultury bez náhrad církvím na jedno procento hrubého domácího produktu (HDP).

Baxa připomněl, že vstupuje do úřadu v den, kdy si Česko připomíná výročí deseti let od úmrtí prezidenta Václava Havla. Byl podle Baxy klíčovou osobností, která formovala českou novodobou historii. Baxa se pak v Plzni zúčastnil čtení Havlových proslovů.

Brífink po uvedení Martina Baxy do úřadu (zdroj: ČT24)

Hubáčková chce řešit obnovitelné zdroje, pitnou vodu či Bečvu

Nová ministryně pro životní prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) považuje za nejdůležitější řešení klimatické otázky a nutné změny v energetice, zemědělství či průmyslu. V tom podle ní bude nezbytně nutná spolupráce s jinými resorty. „Spolupráce, doufám, přinese to, že budeme umět dobře a rychle čerpat finanční prostředky, abychom se s tím brzy vyrovnali.“

Dále uvedla, že za jeden ze svých prvních úkolů považuje dořešení havárie na řece Bečvě. „Musíme nastolit taková opatření, aby k podobným případům vůbec nedocházelo,“ sdělila. Dodala, že jejím celoživotním profesním cílem a snahou je ochrana pitné vody, kterou chce prosadit i do ústavy.

Důležitým tématem pro resort budou podle ní i otázky spojené s EU, ať už půjde o nastávající předsednictví nebo diskutovanou evropskou dohodu Green Deal. V té souvislosti dodala, že chce podpořit fotovoltaiku na střechách rodinných domů, aby domácnosti nebyly závislé jen na dodavatelích energií. Chce také co nejdříve zavést opatření k postupnému omezení a zastavení těžby uhlí.

Brífink po uvedení Anny Hubáčkové do úřadu (zdroj: ČT24)

Langšádlová se hodlá inspirovat v Izraeli či na Tchaj-wanu

Nová ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se chce inspirovat úspěšnými zeměmi a navázat na své kontakty v Izraeli či na Tchaj-wanu.

Česko podle ní musí budovat ekonomiku méně energeticky náročnou a s vyšší přidanou hodnotou. Langšádlová považuje za důležité reagovat na společenské změny a budovat společnost schopnou reagovat na krize. Věda a výzkum podle ní musí být koordinované a transparentní.

Za prioritu považuje, aby se poznatky aplikovaného výzkumu dostávaly do praxe, je pro to důležité i vytvoření legislativního rámce. Langšádlová chce hledat nové zdroje a vytvořit lepší podmínky pro motivaci soukromého sektoru, aby se více zapojil do investic. Vláda podle ní neplánuje škrtání peněz na vědu, výzkum a inovace.

Šalomoun: Nejaktuálnější je novela pandemického zákona

Ministr pro legislativu a šéf Legislativní rady vlády Michal Šalomoun (za Piráty) chce dbát na kvalitu vládních návrhů, jejich jednoduchost, promyšlenost a provázanost. V nejbližší době očekává mimo jiné práci na novele pandemického zákona. „Vzhledem k tomu, že na konci února přestane platit, tak je teď nejaktuálnější.“

Vláda chce také rušit zbytečné předpisy. Šalomoun řekl, že hodlá začít u právních povinností drobných a středních podnikatelů, kterých je podle Hospodářské komory ČR na dvě stě. „Cílem bude prozkoumat možnosti, zda není možné ve spolupráci s ostatními ministerstvy některé tyto povinnosti zrušit a dosáhnout omezení byrokratické zátěže,“ uvedl. 

Funkce ministra pro legislativu vznikla kvůli tomu, že Česko potřebuje přehlednější právní systém, řekl Fiala. „Potřebuje, aby se připravovaly kvalitnější zákony, ve kterých se vyznají lidé i právní obec.“

Bek chce kromě předsednictví EU řešit přípravu na diskuse o evropské politice

Nový ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) se bude v první řadě zabývat přípravou českého předsednictví Radě EU, za jehož priority považuje vypořádání se s následky koronavirové krize, politiku související se změnami klimatu a řešení problematiky migrace a bezpečnosti.

Dosavadní rozpočet na akci podle Beka kalkuloval s náklady odpovídajícími tehdejší době. Problém ministr vidí v poměrně vysokém tempu inflace, nepochybně se projeví také nárůst platů. „Podstatná část rozpočtu evropského předsednictví souvisí například s bezpečností. Tyto zvýšené náklady budeme muset zohlednit.“ 

Kromě toho chce Bek zlepšit koncepční a argumentační přípravu vlády na diskuse o evropské politice a legislativě. Odpovědi resortů na bruselské návrhy podle něj musí být podloženy analýzami, daty a scénáři s alternativami.

Tisková konference po uvedení Heleny Langšádlové, Mikuláše Beka a Michala Šalomouna do úřadů (zdroj: ČT24)

Nekulovo ministerstvo dočasně řídí Jurečka

Symbolické předání ministerstev se odehrávalo za přítomnosti už bývalých ministrů předchozího kabinetu ANO a ČSSD Andreje Babiše (ANO).

Na jmenování do vládní funkce ještě čeká budoucí ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je kvůli nákaze covidem-19 v izolaci a neměl možnost mluvit s prezidentem. Resort zatím dočasně řídí šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Fialova vláda bude mít po jmenování Nekuly osmnáct členů, z toho tři jsou ženy. Znovu se sejde 22. prosince a také mezi svátky. Řešit musí přednostně epidemii koronaviru, přípravu rozpočtu na příští rok nebo dopady zdražování.