Výrobci nápojů chtějí zavést vratné PET lahve. Malé obchody kritizují vysoké náklady

Události: Vratné zálohy na PET lahve a plechovky (zdroj: ČT24)

Velcí výrobci nápojů jako Kofola, Plzeňský prazdroj nebo Coca-Cola plánují zavést vratné zálohy na PET lahve a plechovky. Mělo by to podle nich zvýšit podíl vytříděných plastů. Kritikům ale vadí, že náklady ponesou především malé obchody.

V Česku se ročně vytřídí zhruba osmdesát procent PET lahví, podle odborníků to ale není dostatečné. „Nevýhoda té žluté popelnice, kde máte směs různých plastů, je, že těžko získáte směs využitelnou v potravinářství k výrobě obalů. Je to prostě znečištěno řadou látek,“ vysvětluje děkan Fakulty technologie ochrany prostředí Vysoké školy chemicko-technologické Vladimír Kočí.

Po větší efektivitě recyklace volají i nápojové firmy, které chtějí prosadit zavedení vratných záloh na plastové lahve ve výši tří korun. „Záloha hraje zásadní motivační roli v tom, že lidi si rozmyslí, jestli PET lahev vyhodí. Vrací ji ale, aby získali zpět zálohu,“ říká mluvčí Iniciativy pro zálohování Kristýna Havligerová.

Malé obchody kritizují vyšší náklady na skladování lahví

Budoucnost vidí výrobci nápojů ve výkupních automatech, které jsou v Česku momentálně schopné přijímat pouze skleněné lahve. V příštích letech by ale měly umět zpracovat i PET lahve a plechovky.

Zálohování PET lahví a plechovek
Zdroj: ČT24

Zástupci malých obchodů však inciativu kritizují za to, že kvůli zálohám by mohly nápoje celkově podražit. Na výkup PET lahví a plechovek podle nich nemají lidi ani stroje a nemají ani místo, kde prázdné lahve skladovat.

„V rámci nákladů je to přes deset tisíc euro, plus servis takového stroje, spotřeba a tak dále. Ten zálohový systém s sebou nese spoustu finančních i technických komplikací pro obchodníka,“ myslí si předseda Asociace českého tradičního obchodu Pavel Březina.

Loni návrh na zálohované PET lahve odmítla sněmovna

Návrh na zálohy PET lahví a plechovek se loni dostal do Poslanecké sněmovny. Ministerstvo životního prostředí ho ale odmítlo. „Teď se paradoxně řeší něco, co je nejmenší problém. V porovnání s ostatními plasty není s petkami téměř žádný problém,“ prohlásil ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec (ANO).

Vratné zálohy na PET a plechovky v Evropě už fungují. Ve Skandinávii se díky tomu recyklují téměř všechny. Plastové lahve jsou na trhu žádanou surovinou. Využívají je automobilky i stavební firmy. Zálohy podle iniciativy mohou pro výrobce nápojů představovat jediný způsob, jak splnit evropské normy a zajistit si pro příští roky pětadacet procent plastů z použitých lahví.