Praha 8 chce postavit pomník Jindřišce Novákové. Dívce, která po atentátu odvezla Kubišovo kolo

Události: V Praze 8 bude socha Jindřišky Novákové (zdroj: ČT24)

V Praze 8 by měla vzniknout socha Jindřišky Novákové, která pomohla parašutistům z výsadku Anthropoid. Jde o jednu z nejmladších hrdinek odboje. Jindřišku a dalších pět členů její rodiny zavraždili nacisté v říjnu 1942 v koncentračním táboře Mauthausen.

Jindřišce Novákové bylo teprve čtrnáct let, když se zapojila do jedné z největších odbojových akcí druhé světové války. Tehdy pomohla odklidit zkrvavené kolo, na kterém Jan Kubiš odjel z místa útoku na Reinharda Heydricha.

Podle badatele Jaroslava Čvančary tehdy paní Nováková Jindřišku vyzvala, aby odvedla kolo velice chytře oklikami pěšky do jejich bytu.

Viděly ji u toho ale dvě ženy a udaly ji. Nacisté pak zatkli 250 dívek jejího věku a odvezli je na policejní rekonstrukci do sídla gestapa.

„Gestapo každé té dívce přikázalo, že musí vést nějaké kolo. Jindřiška se nakonec dostala do užšího výběru asi dvaceti dívek. Přesto ji ty ženy nepoznaly,“ vysvětlil badatel.

Pomník pro všechny ženy

Její pomník teď vznikne o tři sta metrů dál od místa, odkud kolo vedla, poblíž její bývalé školy. Pomník by měl být dominantou dvorku ZŠ Bohumila Hrabala a měl by být viditelný i z ulice, uvedl radní Prahy 8 Michal Švarc (Patrioti pro Prahu 8).

Nebude ale připomínat jen Jindřišku a její rodinu, ale všechny členky odboje. „Naším záměrem je vzdát hold všem ženám, které položily své životy. Všude na pomnících jsou chlapi, nejlépe v mundúrech, nejlépe s nějakou zbraní v ruce,“ dodal radní.

Radní Prahy 8 vyhlásí soutěž na oficiální podobu pomníku do konce listopadu. Odhalit by ho pak chtěli nejpozději v říjnu 2022 – na výročí Jindřiščiny smrti.