Při loňském rozesílání roušek seniorům porušila ministerstva ochranu údajů, uvedl iRozhlas

Ministerstva vnitra a práce porušila zákon o ochraně údajů při loňském hromadném rozesílání roušek seniorům či zdravotně handicapovaným, uvedl v pátek server iRozhlas.cz na základě informací Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Ministerstva pod vedením Jana Hamáčka a Jany Maláčové (oba ČSSD) loni v září, krátce před říjnovými krajskými volbami, nechala Českou poštou rozeslat balíčky s pěti rouškami a respirátorem do milionů domácností. Maláčová řekla serveru, že rozesílání mělo na starosti vnitro. Hamáček podle iRozhlas.cz na dotazy nereagoval.

Zákon porušila podle ÚOOÚ obě ministerstva a také Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), když k získání adres pro zaslání roušek použily údaje z evidence obyvatel. „U všech případů úřad dospěl k závěru, že byly porušeny povinnosti při zpracování osobních údajů, kdy zejména nebyl prokázán relevantní právní základ pro toto zpracování,“ sdělil serveru mluvčí ÚOOÚ Tomáš Paták. Vnitro a ČSSZ se podle něj dopustily i dalších dílčích pochybení.

Pokuta ale úřadům nehrozí, protože zákonodárci v minulosti pokutování orgánů veřejné správy zakázali zákonem. Podle ÚOOÚ také Česká pošta smazala svěřené osobní údaje, takže už nejsou dále zpracovávány.

Ministryně práce a sociálních věcí Maláčová tvrdí, že odpovědnost za rozesílání roušek měl výhradně Hamáčkův úřad. „Problematika distribuce roušek byla a je v gesci ministerstva vnitra,“ řekla serveru. Hamáček serveru na dotazy neodpověděl.

Ministr vnitra hrozil trestním oznámením

Už loni v září čelila Česká pošta, spadající pod vnitro, kvůli posílání roušek kritice ze strany Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Podle ústavu pošta porušila zákonné požadavky na distribuci a technické normy zdravotnických prostředků.

Hamáček následně hrozil SÚKL trestním oznámením pro obecné ohrožení, pokud by ústav bránil distribuci roušek. Oznámení ale nakonec ministr nepodal a prohlásil, že spor byl vyřešen. „Platí, že jsme lidem neposílali nic jedovatého. Pokud to nebylo znehodnoceno transportem, dá se to normálně používat,“ řekl loni Hamáček České televizi.

SÚKL podle mluvčí Kláry Brunclíkové vydal České poště výzvu k přijetí nápravných opatření. „V této věci proběhla řádná kontrola, byl odeslán protokol obsahující jak kontrolní zjištění, tak nápravná opatření ve vazbě na bezpečnost uživatelů. Česká pošta nápravná opatření provedla a proti protokolu neuplatnila žádné námitky,“ sdělila. Žádnou sankci SÚKL nemohl poště udělit, protože není hospodářským subjektem, který lze přímo trestat podle zákona o zdravotnických prostředcích.