Pošta při distribuci roušek pro seniory možná pochybila. Šetří ji kontroloři léčiv

Události: SÚKL vyšetřuje Českou poštu (zdroj: ČT24)

Zdravotnické prostředky jako roušky či respirátory by podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) neměly mít porušené balení. Na problémy s posíláním roušek a respirátorů pro seniory upozornil Zdravotnický deník. Pracovníci pošty roušky vybalují z originálních balení o 50 kusech a vkládají do obálek po pěti. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se dle svých slov bude moci věcí zabývat až ve chvíli, kdy ústav dokončí šetření. Česká pošta tvrdí, že rozesílá ochranné pomůcky, nikoliv zdravotnický materiál.

„Mohu potvrdit, že Státní ústav pro kontrolu léčiv provedl inspekci na pracovišti České pošty. Vzhledem k tomu, že v dané věci probíhá šetření, nelze v tuto chvíli sdělovat podrobnosti ani předjímat jakýkoliv další vývoj,“ nechala se slyšet mluvčí SÚKL Barbora Peterová.

„Obecně lze konstatovat, že se zdravotnickými prostředky by dle zákona mělo být zacházeno tak, aby před dodáním uživateli nedošlo k porušení originálního balení. Je však nezbytné říci, že v uvedeném případě se nejedná o sterilní výrobky,“ dodala. Jestli za porušení zákona o zdravotnických prostředcích hrozí postih, nechtěla do ukončení šetření Peterová komentovat.

Podmínky pro uvádění těchto pomůcek na trh v zemích EU stanovuje zákon o zdravotnických prostředcích z roku 2014. Prodávané výrobky nesmějí mít porušené originální balení, musí obsahovat český návod a uvedené datum expirace. Nesmí je také distribuovat na trh nikdo jiný než distributor registrovaný SÚKL. Jestli se ale povinnosti budou vztahovat i na rozdávání roušek a respirátorů, se kterým zákon nepočítá, jasné není.

Šetření SÚKL potvrdil i ministr vnitra Hamáček. „Pokud vím, tak proběhla inspekce SÚKL na jednom poštovním uzlu a to je všechno. Můžeme komentovat závěr, ne to, že někdo někam přišel,“ konstatoval s tím, že z jeho pohledu vše bylo, jak má. „Nevidím, kde by problém měl být, ale počkám si na písemné vyjádření,“ doplnil vicepremiér.

Posíláme ochranné pomůcky, ne zdravotnický materiál, tvrdí pošta

Mluvčí České pošty Matyáš Vitík uvedl, že podle výkladu pošty se jedná o distribuci ochranných osobních pomůcek, nikoli o zdravotnický materiál. „Materiál jsme dostali od vlády a úkol je roznést na adresy trvalého bydliště. Potřebné dokumenty má tedy vlastník materiálu, což je vláda,“ uvedl Vitík.

Zaměstnanci pošty roušky balili do obálek po pěti a přidávali jeden respirátor třídy KN95, odpovídající třídě FFP2. Roušky brali z většího balení po padesáti kusech. Respirátor podle zjištění ČTK má popisy jenom v angličtině a nemá uvedené datum výroby, od nějž je použitelný 24 měsíců. 

Celkem tři miliony respirátorů a 15 milionů roušek pochází se zásob ministerstva vnitra a měly být převedeny Správě státních hmotných rezerv. Jeden respirátor podle dřívějšího vyjádření ministra Hamáčka nakoupilo Česko zhruba za 2,35 dolaru (asi 53 korun) a roušku za 0,37 centu (8,30 koruny). Balíček pro jednoho seniora tedy stojí asi 94 korun.

Zaměstnanci podle České pošty balili obálky v rukavicích a měli nasazené roušky, pracoviště se po směně dezinfikovalo. První obálky dostali lidé nad 60 let v úterý, všechny by měly být doručeny do pátku.

V pondělí vláda rozhodla, že roušky a respirátor dostanou také zdravotně postižení s plným invalidním důchodem a mladší 18 let.