„Občanská společnost přetavená ve voliče.“ Pithart vidí za výsledkem voleb Milion chvilek

Události, komentáře: Petr Pithart o povolební situaci (zdroj: ČT24)

Bývalý předseda vlády a Senátu Petr Pithart vnímá vítězství opozičních stran ve volbách jako vyvrcholení protestů konaných Milionem chvilek. Předpokládá, že plánovaná vládní koalice pěti stran uspěje. Slaví konec komunistů ve sněmovně i úspěch svých lidovců. Kritizoval informování kolem zdravotního stavu prezidenta.

Většina lidí podle Pitharta tento výsledek voleb nečekala. Připomněl demonstrace v roce 2019, kdy přes 200 tisíc lidí na Letné žádalo odstoupení „agenta StB a trestně stíhaného člověka“, vyjadřovalo se k situaci na státním zastupitelství a tlačilo opoziční politiky ke sjednocení. „Možná, že bez toho by to dnes vypadalo jinak. To je začátek toho dnešního výsledku. To je občanská společnost přetavená ve voliče.“ Je přesvědčen, že Mikuláš Minář ještě neřekl poslední slovo.

Uznává, že koalice pěti stran bude náročná, ale většinu 108 hlasů považuje za pevnou a věří, že se udrží. Věří i Pirátům, s nimiž soucítí. „Dostat přes držku na začátku kariéry je mnohem lepší než na konci,“ vzkázal. Je také přesvědčen, že STAN za vykroužkování koaličních partnerů nemůže.

Raduje se z úspěchu lidovců, jejichž je členem. „Teď se ukázalo, které vlastnosti té strany jsou nejlepší: věrnost, loajalita, ukázněnost.“

Vypadnutí ze sněmovny je podle Pitharta požehnáním pro sociální demokracii. Skvělí lidé prý ze strany odešli a „jejich vůdce byl mimořádně nemožný člověk, netalentovaný“. Konec komunistů v dolní komoře vítá a je rád, že nebylo nutné je zakazovat.

Stav prezidenta považuje za velmi smutný. Především to, že lidé kolem něj manipulují s informacemi. Citáty z Bible, kterými hradní mluvčí odpověděl na otázky po zdraví hlavy státu, by ocenil „pár fackami“. Vedení obou komor parlamentu by podle něj mělo udělat všechno pro to, aby tomuto stylu informování zabránilo. „Vím, že nemohou mnoho,“ uznal.