Ředitel byl v pondělí u Zemana na předem dohodnuté návštěvě, uvedla Ústřední vojenská nemocnice

Události ČT: Prezident Zeman má údajně problémy s játry (zdroj: ČT24)

Ředitel střešovické nemocnice Miroslav Zavoral navštívil v pondělí Miloše Zemana v souvislosti s poskytováním zdravotní péče prezidentovi. Šlo o předem dohodnutou návštěvu, uvedla Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN). Její mluvčí Jitka Zinke zároveň dodala, že dle zákona o zdravotních službách nebude informovat o skutečnostech souvisejících s péčí o pacienta. Hradní kancléř Vratislav Mynář Frekvenci 1 řekl, že prezident je v Lánech a lidé ho uvidí v pátek jít k volbám. Český rozhlas a Deník N na základě několika zdrojů uvedly, že Zeman zřejmě trpí onemocněním jater. Hovořil o tom i exprezident Václav Klaus.

O návštěvě Zavorala u Zemana v úterý informoval Deník N. S odvoláním na tři dobře informované zdroje napsal, že lékař prezidentovi doporučil, aby se vrátil do nemocnice a podstoupil tam další vyšetření. Zástupci Hradu ve středu odmítli, že by prezident trpěl vážnými potížemi.

Mynář prohlásil, že v úterý strávil se Zemanem dvě hodiny, během nichž prezident například podepsal dekrety osobností, kterým předá 28. října státní vyznamenání. Ve středu se se Zemanem měl setkat znovu. Spekulace o možné plánované hospitalizaci označil za nesmysl. Řekl, že schůzky Zemana se Zavoralem jsou pravidelné a konají se v podobném režimu asi rok.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ve středu ráno konstatoval, že Zeman pracuje v Lánech a v pátek se chystá k volbám. „Pan prezident se též připravuje na povolební vyjednávání, už vzniká plán schůzek,“ avizoval mluvčí.

Podle Babiše je prezident v pořádku

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu dle svých slov hovořil s ředitelem ÚVN Zavoralem. „Pan prezident je v pořádku. Nevím, jak to vzniklo, ale byl jsem ubezpečen, že pan prezident je v pořádku,“ řekl ke spekulacím předseda vlády.

Zeman v září strávil osm nocí v Ústřední vojenské nemocnici. Pražský hrad zprvu důvody hospitalizace nekomentoval, později označil prezidentův pobyt v nemocnici za rekondiční. Mluvčí Hradu sdělil, že lékaři prezidenta v prvních dnech podrobili několika vyšetřením, že nenalezli život ohrožující problémy a že zjistili, že trpí mírným vyčerpáním a dehydratací. Proto dostával infuze.

Bezprostředně po propuštění pokračoval Zeman ve svém pracovním programu v Lánech.

Údajné problémy s játry

Zdroje Českého rozhlasu a Deníku N naznačují, že prezident zřejmě trpí onemocněním jater. Mluvil o tom také bývalý prezident Václav Klaus, který současnou hlavu státu nedávno navštívil přímo v nemocnici.

Zdroj z lékařského prostředí pro Český rozhlas a Deník N uvedl, že prezident Zeman byl hospitalizován kvůli ascitu, což je voda v dutině břišní. „Bylo to kvůli nejčastější příčině tohoto onemocnění – problémům s játry,“ uvedl zdroj. Informace médiím potvrdily i další zdroje.

„Jestli on má problémy s játry, to asi má. S jeho stylem života, s tou skleničkou na straně jedné a cigaretkou na straně druhé, to určitě souvisí. Schopnost racionálního politického úsudku Miloš Zeman i při svém jaterním problému podle mého názoru má,“ řekl Klaus v rádiu Impuls.