Babišův nákup nemovitostí byl naprosto legální, tvrdí Havlíček. Podle Kupky budí obchody pochybnosti

UK: Podle Investigace.cz premiér Babiš využil offshorové firmy (zdroj: ČT24)

Firma z daňového ráje, společnosti s nastrčenými řediteli –⁠ tak komplikovaně před lety nakupoval premiér Andrej Babiš (ANO) nemovitosti na francouzské riviéře. Dnes tvrdí, že postup byl legální a doporučila mu ho realitní kancelář. Podle některých odborníků ale způsob nákupu nese znaky praní peněz. Zjištění mezinárodního týmu více než šesti set novinářů v Událostech, komentářích rozebírali vicepremiér a zároveň ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a místopředseda ODS Martin Kupka.

Podle Karla Havlíčka (za ANO) kauza žádné znaky praní peněz nenese. „Vše se zdanilo v České republice, následně se po pořízení nemovitostí vše zdanilo i ve Francii. Peníze protekly regulérně přes české banky. To znamená, že to byla normální transakce, která nenese znaky ničeho nekalého. Kdyby nebylo před volbami, tak se o tom vůbec nebavíme.“

Zároveň dodal, že není neobvyklé, aby se nemovitý majetek v jiných zemích nakupoval na konkrétní společnost, která se za tím účelem specificky založí, nebo se využije určitých právních služeb. „Nemovitosti se takto lépe v dané zemi spravují,“ konstatoval Havlíček. Část podnikatelů podle něj tento způsob využívá i kvůli ochraně soukromí.

„Na tom není vůbec nic trestného, firmy to dělají zcela běžně. Podezřelé by bylo to, kdyby se jednalo o nezdaněné peníze,“ uvedl Havlíček.

Při vysvětlování toho, proč Andrej Babiš konstatoval, že by tento způsob nákupu nemovitostí jako premiér nezopakoval, odpověděl Havlíček, že tehdy Babiš nevěděl, že půjde do politiky. „Když je člověk v politice, tak to není vhodné dělat z jednoho důvodu. Ne, že by to bylo nezákonné, ale je dobré, aby bylo vidět, co politik vlastní. Když jste podnikatel, tak není nezbytně nutné, aby celé vaše okolí vědělo, co vám patří. Musí to vědět úřady, ale vaše okolí ne.“

Offshory zdaněné, nebo nezdaněné

Martin Kupka (ODS) nesouhlasil s Havlíčkovým výrokem, že se tématem novináři zabývají jen proto, že je týden před volbami. „Tato věc se ocitla na titulních stranách celé řady novin po celém světě, kde se teď volby neodehrávají, minimálně ty české ne.“ Zároveň dodal, že Babiš byl vždy velkým kritikem offshorových firem a to, že „v tom jede sám“, považuje Kupka za vrchol pokrytectví z jeho strany. „Takový člověk nemá v pozici premiéra české republiky co dělat,“ uvedl místopředseda ODS.

Havlíček s jeho kritikou offshorů souhlasí. Doplnil, že je veliký rozdíl v tom, zda se peníze daní, nebo ne. „Jedná se o transakci, kdy si tuzemský občan nebo ten, kdo regulérně vydělal peníze a zdaní je, koupí nemovitosti ve Francii. Tu když nabyde, tak prostředky opětovně zdaní. To, že se kritizují offshory, je v pořádku. Ale tady se kritizují proto, že se peníze nedaní. To není případ premiéra.“

„Tady je průkazné, že se ta transakce odehrála mimořádně komplikovaným způsobem. Ta komplikovanost budí pochybnosti. My se logicky budeme ptát pana premiéra, proč to tak bylo, proč vlastně půjčoval vlastní peníze své firmě. Proč se tomu teda potom věnuje tolik novinářů na titulních stránkách všech novin,“ reagoval na Havlíčkova slova Kupka.

Na načasování termínu publikace informací před volbami reagovala ve vysílání i investigativní novinářka Pavla Holcová ze serveru Investigace.cz, který kauzu v Česku popsal. „My jsme si to datum nevybrali. Bylo určeno Mezinárodním konsorciem investigativních novinářů. Kdyby to bylo na mně a na mém týmu, tak bychom si vybrali jiné datum,“ uvedla.

Podle ní je samotné zjištění, že by se Andrej Babiš mohl dopustit v minulosti praní peněz, oslabeno právě tím, že je pět dní před volbami.

Kampaň proti hnutí ANO

Informacemi o využívání firem v daňových rájích se bude zabývat policie a také poslanci na dvou mimořádných schůzích v úterý. Podle Havlíčka ze zjištění novinářů vyplývá hlavně otázka na to, odkud premiér peníze vzal, a to je podle něj nerelevantní. „Jestli v té době byl pan Babiš majitel Agrofertu a ten vydělával řádově čtyři až šest miliard korun ročně, tak není divné, když si vlastník vezme 400 milionů korun a nakoupí si z toho nějaké nemovitosti.“

Podle Havlíčka je půjčování peněz vlastní nebo spřátelené firmě naprosto normální věc. To, že se tématem zabývá takové množství médií, označil za honbu za čteností.

Kupka konstatoval, že ho Havlíčkova reakce nepřekvapuje. „Vždy, když se objeví nějaká nepříjemná informace na pana premiéra nebo na hnutí ANO, tak je to kampaň. Věnuje se tomu šest set novinářů na celém světě. Tady nikdo nezpochybňuje, že pan premiér ty prostředky mohl vydělat, ale potom nikdo nemůže pochopit, proč vše realizoval tak komplikovanou cestou, která je objektivně označována jako možnost praní peněz,“ doplnil.