Pojišťovny přišly kvůli covidu o miliardy. Kvůli nákladům na péči by o sebe lidé měli víc pečovat, radí politici

Události: Výdaje pojišťoven enormně vzrostly (zdroj: ČT24)

Koronavirová epidemie připravila české zdravotnictví o miliardy korun. Podle černých scénářů pojišťoven může systému za tři roky chybět až 76 miliard korun. Zástupci vlády naopak považují současnou situaci za stabilizovanou. V dalších letech má pomoct navyšování plateb za státní pojištěnce. Podle ministra zdravotnictví i části opozice by se měla částka valorizovat pravidelně. Peníze navíc by zdravotnictví mohlo získat i díky prevenci.

„Platba za státní pojištěnce by měla být třeba vázaná na některé ekonomické ukazatele vývoje ekonomiky. Cestou je určitě i změna struktury v oblasti bonifikace lidí, kteří pečují o své zdraví,“ prohlásil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„V dobách, kdy se daří národnímu hospodářství a kdy se daří České republice, se zvyšuje úhrada za státní pojištěnce a v dobách, kdy se nedaří, tak se stabilizuje, ale neklesá,“ konstatoval šéf opozičních poslanců Vlastimil Válek (TOP 09).

Kvůli epidemii šly peníze hlavně na očkování, testování, odklad plánované péče nebo starost o pacienty s covidem-19. Dalšími položkami jsou neočekávané úkoly a komplikace, se kterými se v posledních dvou letech museli vypořádat v nemocnicích.

Třeba ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze vzrostly výdaje kvůli epidemii o 140 milionů korun. „Největší položkou byly respirátory FFP2. Náklady spojené s péčí úplně nebereme jako čistý náklad, protože byly hrazeny ze zdravotního pojištění,“ vysvětlil její ředitel David Feltl. 

Jen na jednotce intenzivní péče čtvrté interní kliniky měli během poslední vlny covidu-19 kolem dvou set pacientů. Poslední tady leželi v dubnu. Teď už se vrátili do běžného režimu.

Podle Svazu zdravotních pojišťoven přesáhly náklady spojené s covidem jen za letošní první pololetí částku 40 miliard korun. Největší podíl připadá na hospitalizace. Třeba za antigenní testy pojišťovny zaplatily přes pět a půl miliardy. A problém by to mohl být i do budoucna.

„Chceme zastavit a omezit růst nákladů, který jsme museli strpět a financovat v letech 2020 a 2021. Nárůsty byly skutečně enormní, vždy přes deset procent, letos se můžeme blížit někam k 25, 26 procentům nárůstu,“ sdělil před časem prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny může být další vývoj pandemie a ekonomiky rizikem. Její zástupci ale očekávají, že příští rok se vrátí k vyrovnanému hospodaření. I díky tomu, že v posledních dvou letech vláda několikrát rozhodla o navýšení platby za státní pojištěnce.

„My až do roku 2024 vnímáme ten systém jako ekonomicky stabilní. Samozřejmě s předpokladem, že se nebudou dál dvojciferně zvyšovat náklady na zdravotní služby, na zdravotní péči,“ uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Premiér stav českého zdravotnictví nevidí černě. „Tady je pan Kabátek, chybí vám peníze? Kolik máte na účtech? Šedesát miliard. Naše zdravotnictví má peníze,“ konstatoval Andrej Babiš (ANO).

Jak dostat do zdravotnictví peníze?

Názory na to, jak do zdravotnictví dostat další peníze, se různí. „Za nás je to jednoznačně efektivita na základě elektronizace a do budoucna se samozřejmě může vést další diskuze o tom, jaké zdroje do zdravotnictví mohou ještě doplout,“ myslí si místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Petr Třešňák (Piráti).

„Třeba z daně z kouření a prodeje alkoholu by šla nějaká část daně přímo do zdravotnictví, ale určitě pokud přestaneme testovat, tak nějaké peníze ušetříme,“ soudí Karla Maříková (SPD).

„Stavíme na tom, aby se pravidelně a automaticky valorizovala platba za státní pojištěnce, protože státní pojištěnci čerpají osmdesát procent péče ve zdravotnictví,“ uvedla stínová ministryně KSČM pro resort zdravotnictví Soňa Marková. 

Podle ministra zdravotnictví letos náklady na zdravotnictví přesáhnou deset procent HDP.