Pojišťovny pošlou kvůli covidu do nemocnic 173 miliard. Je to o 11 procent více než loni

Zdravotní pojišťovny plánují letos kvůli pokračující epidemii covidu-19 platby za akutní péči do nemocnic vyšší proti loňsku o 11 procent. Z veřejného zdravotního pojištění jim půjde 172,9 miliard korun, loni to bylo 156,1 miliardy a v roce 2019 před pandemií 136,6 miliardy korun. Ostatní oblasti péče mají schválené navýšení asi o 2,5 procenta, uvedli zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a Svazu zdravotních pojišťoven (SZP). Vývojem systému veřejného zdravotního pojištění by se v pondělí měla zabývat i vláda.

VZP, u které je pojištěno asi 60 procent obyvatel, vydala loni na podzim proti původnímu zdravotně pojistnému plánu za péči kvůli druhé vlně epidemie koronaviru asi 5,7 miliardy korun, v současné době se jedná o dalších 3,5 miliardách pro letošní rok, uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.  

Své zdravotně pojistné plány na letošní rok připravovaly pojišťovny už v posledním čtvrtletí loňského roku, nemohly proto zahrnout jeho celkové náklady. Při porovnání všech zdravotnických zařízení podle prezidenta SZP Ladislava Friedricha dosáhla loni jejich celková produkce 98 procent roku 2019.

„Mělo to výchylky. Výrazný pokles v březnu, dubnu a květnu, pak se to postupně dohánělo. Během podzimu pak další útlum,“ uvedl. Ministerstvo kompenzační vyhláškou loni nařídilo, že nemocnice musí pro dosažení plných úhrad naplnit jen 79 procent plánované produkce.

Příští rok se podobný nárůst úhrad neočekává

Úhrady budou podle něj proti roku 2019 vyšší hlavně kvůli růstu pro lůžkovou péči. „Pokud to zůstane v tomto rozsahu, tak se domníváme, že je tu (letos) dostatek finančních zdrojů na pokrytí nákladů s covidem,“ dodal Friedrich. Kabátek ani Friedrich ale neočekávají, že by znovu o 11 procent mohly růst úhrady i mezi letošním a příštím rokem.

Meziročně pojišťovny snížily příplatky za péči o pacienty s covidem-19 na nemocničních lůžkách. Zatímco loni měla nemocnice za týdenní pobyt pacienta na JIP lůžku s ventilátorem 570 948 korun, letos je to asi o 133 600 korun méně. Zachovaná zůstala úhrada 693 448 korun pro pacienty na přístroji ECMO. Na standardním lůžku pak letos bonus není žádný, loni byl ke standardním 6400 korunám dalších 2300 korun denně.

Za tyto bonusy VZP loni vyplatila 4,5 miliardy korun, celkově nemocnicím meziročně směřovalo o 17 miliard navíc. Samotný nárůst úhrad byl o devět procent, zbývající dvě procenta byly právě bonusy. Ambulantní péči šly navíc dvě miliardy korun a úhrady za PCR testování byly loni 3,8 miliardy, u antigenních testů za listopad a prosinec, kdy bylo provedeno zhruba 500 tisíc testů, asi 176 milionů korun. Letos pojišťovna počítá na testy asi 4,3 miliardy.

Do systému pojištění přišlo o 20 miliard víc

„V současné době probíhají intenzivní jednání se zástupci jednotlivých poskytovatelů akutní lůžkové péče s cílem navýšit v roce 2021 předběžné měsíční úhrady na testy a bonifikace za pacienty s onemocněním covid-19, kteří jsou hospitalizováni na jednotkách intenzivní péče,“ dodal náměstek ředitele VZP pro oblast zdravotní péče David Šmehlík. 

Jak VZP, tak svazové pojišťovny loni vydaly na zdravotní péči víc, než plánovaly ve svých zdravotně pojistných plánech. U pojišťoven SZP to bylo o 5,5 miliardy víc. VZP loni hospodařila se schodkem proti vybranému pojistému 5,1 miliardy korun. Do systému zdravotního pojištění jako celku přišlo loni zhruba o 20 miliard navíc jako platba z rozpočtu za státní pojištěnce, jako jsou děti, nezaměstnaní nebo senioři.