Česko je opět „best in covid“, vykoupeno je to vysokým počtem úmrtí

Epidemie covidu-19 v Česku stagnuje, nových případů nákazy výrazně neubývá ani nepřibývá. V řadě zemí v Evropě naopak počty strmě rostou. Současný český úspěch je do určité míry způsobený nezvládnutím epidemie v posledním roce. Tuzemsko je ve světovém srovnání čtvrté nejhorší podle celkového počtu potvrzených obětí koronaviru přepočtených na počet obyvatel. V příštích měsících hrozí opětovné zahlcení nemocnic kvůli variantě delta.

Počty nakažených rostou v okolních státech jako Německo nebo Rakousko i v celé západní a jižní Evropě. Na počet obyvatel dosahuje nejvyšších hodnot Černá hora, Srbsko či Makedonie. Tmavě červeně je na semaforu cestovatele zbarveno i Irsko nebo Velká Británie.

U těchto států jsou pořád vysoké počty nakažených, ale podařilo se již zvrátit trend a čísla klesají. V Rakousku, Německu nebo Slovinsku se nyní epidemie vyvíjí naopak.

Počet nově nakažených covidem na milion obyvatel
Zdroj: ČT24

Best in covid

Premiér Andrej Babiš (ANO) připustil, že vláda loni v září nezvládla epidemii, pokud šlo o návrat dětí do škol a lidí z dovolených. Jeho loňský srpnový výrok „Best in covid“ byl podle něj vytržen z kontextu a zneužit některými novináři a opozicí.

„Díval jsem se teď na to video z loňska, za které se mi někteří novináři a opozice posmívají, že jsem řekl ,Best in covid', ale já jsem řekl ,V4' (tedy země skupiny V4 –⁠ Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko),“ připomněl ve středu Babiš.

„Potom samozřejmě jsme návrat v září do škol a z dovolených nezvládli, doufejme, že tento rok to zvládneme podstatně lépe,“ dodal s tím, že tomu pomůže i proočkovanost a promořenost obyvatel. Nyní se k rétorice vrátil a chválí země V4 za boj s epidemií.

Česko nyní patří k zemím s nejnižšími počty nově nakažených. „Je to dáno tím, že se nám podařilo naočkovat už polovinu obyvatel, ale také tím, že máme poměrně vysokou míru promořenosti. Během roku, kdy jsme nebyli nejlepší v covidu, u nás také zemřelo zřejmě zbytečně téměř 40 tisíc lidí,“ doplňuje kontext Vladimír Piskala z vědecké redakce ČT. Toto číslo ukazuje lidi, kteří zemřeli navíc oproti běžnému průměru úmrtí za posledních pět let. Část z nich tak nebyla přímo na covid, ale třeba v souvislosti s omezením zdravotní péče. Úmrtí evidovaných přímo v souvislosti s onemocněním covidem je v Česku přes 30 tisíc.

Studio ČT24: Vladimír Piskala z vědecké redakce k vývoji pandemie u nás a ve světě (zdroj: ČT24)

Česko také patří k zemím, kde byla koronavirová opatření nejpřísnější a trvala nejdéle. Děti zůstávaly dlouho na domácí výuce oproti ostatním evropským státům.

Týdenní počty zemřelých v České republice
Zdroj: ČSÚ

V České republice počet úmrtí s covidem v poslední době výrazně klesá, přesto je podle údajů serveru ourworldindata.org stále na čtvrtém místě podle celkového počtu potvrzených obětí koronaviru přepočtených na milion obyvatel (2834). Nejvíc obětí v tomto srovnání vykazuje Peru (5938), následují Maďarsko (3119) a Bosna a Hercegovina (2998).

Nebezpečí další vlny

Okolnosti epidemie jsou také jiné oproti loňsku. Dominantní variantou covidu je nyní delta. Ta se šíří až osmkrát rychleji a násobně více nakažených lidí s ní musí do nemocnice. Vyplývá to z dat shromážděných o této variantě v Británii nebo USA. Například na Floridě se nyní epidemická situace a zahlcenost nemocnic kvůli deltě opět zhoršuje.

Právě situace v nemocnicích bude hlavním ukazatelem pro české ministerstvo zdravotnictví během podzimu a případných scénářů vývoje epidemie. Konkrétní scénář, který by stanovoval, za jaké epidemické situace budou jaká opatření, ale ministerstvo nepředstavilo.

Vývoj počtu nakažených covidem-19 denně v České republice
Zdroj: Our World In Data

„Nepředpokládáme zavírání obchodů nebo něco podobného ani v tom nejhorším scénáři. Je možné, že dojde k omezení hromadných akcí,“ předpokládá ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Od středy se také zrušil seznam zemí s extrémním rizikem nákazy koronavirem, které byly na takzvané mapě cestovatele označeny černou barvou. Země se přesunuly do tmavě červené kategorie. Podmínky pro návrat neočkovaných lidí do Česka se tím ulehčily.