Poslance čeká před volbami poslední řádná schůze, někteří nevylučují mimořádné zasedání

Události ČT: Sněmovna před poslední řádnou schůzí (zdroj: ČT24)

Téměř šest stovek neprojednaných bodů figuruje v podkladech pro poslední řádnou sněmovní schůzi před říjnovými volbami. Její pořad bude organizační výbor řešit tento týden, samotná schůze je pak plánovaná na polovinu září. Někteří poslanci včetně předsedy komory Radka Vondráčka (ANO) nevylučují svolání mimořádného zasedání pléna.

„Ve frontě“ nečekají jen zákony, ale třeba i zprávy nebo mezinárodní smlouvy. Přednost by nicméně měly dostat návrhy, které vrátil nebo zamítl Senát, a předlohy, které jsou před finálním hlasováním.

„V takovou průměrnou schůzi, která trvá i s variabilním týdnem tři týdny, přijmeme v normálním čase v průměru tak deset zákonů. A teď už máme jedenáct vratek a devatenáct třetích čtení,“ přiblížil předseda sněmovny Vondráček.

Záříjová schůze ale počítá jen se dvěma týdny jednání. Navíc Senát vrátil minulý týden sněmovně s přísnějšími úpravami další zákon, a to změny za účelem ochrany lidí před nekalými praktikami na trhu s energiemi.

Spor o pátý týden dovolené

Předseda sněmovny nevyloučil i další mimořádné zasedání pléna, stejně jako někteří poslanci. Tématem, kvůli kterému je nedlouho před volbami ve hře mimořádná schůze, je návrh na uzákonění pěti týdnů dovolené. 

„Buď bude zařazeno na tuto schůzi jako prioritní třetí čtení, anebo máme svolanou mimořádnou schůzi na zákoník práce a budu chtít potvrdit od kolegů, kdy by ta schůze pokračovala,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana návrh předložila.

Novelu by mohla podpořit část hnutí ANO a také klub ČSSD. Právě sociální demokraté zákon se stejným záměrem předložili také. Mimo jiné s argumentem, že mnoho firem pátý týden dovolené stejně nabízí.

„Když to zvládá velké množství firem, zvládne to i zbytek. Ukazuje se, že to rozhodně není o malých nebo velkých firmách. Odpočatý zaměstnanec má mnohem vyšší výkonnost,“ tvrdí ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Část opozice ale už dřív mluvila o tom, že chce návrh blokovat. Podle nich by změna znamenala komplikaci hlavně pro menší firmy. 

„Má to zůstat dobrovolné na té bázi jako doposud. Je určitě cesta co nejvíce blokovat a zkomplikovat tento návrh, protože je nebezpečný, jak pro zaměstnavatele, tak hlavně pro zaměstnance,“ míní předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Mnoho lidí by v České republice mohlo práci reálně ztratit, protože firmy by na to v této chvíli neměly a musely by třeba propouštět,“ dodal předseda STAN Vít Rakušan.

Mimořádných schůzí bylo víc než řádných

Kromě mimořádné schůze k zákoníku práce je na seznamu neukončených dalších třináct schůzí. V tomto volebním období je jejich celkový počet rekordní. Mimořádných schůzí bylo dokonce víc než těch pravidelných.

Ve druhé polovině července se poslanci kvůli rekonstrukci sálu museli scházet v náhradních prostorách. Zpět by podle současného harmonogramu měli usednout nejdřív 14. září, kdy má začít řádná schůze.

„Sněmovna může zasedat ještě v říjnu, ale to říkám jen teoreticky. Je tam strašně moc zákonů, které nejsou jednoduché nebo na které se spěchá,“ doplnil předseda komory Vondráček (ANO).

Senátní vratky: Dukovany či předjíždění cyklistů

Před finálním hlasováním je třeba poslanecká novela na možné zpřísnění podmínek pro dávky v hmotné nouzi; předloha, která má zavést pravidla pro lobbing, nebo zákon, který mimo jiné řeší lepší dohled nad dodržováním pracovní doby u strojvedoucích.

Přednost při projednávání mají dostat zákony vrácené Senátem. Poslanci budou řešit třeba podporované zdroje energie nebo takzvaný lex Dukovany, tedy zákon o opatřeních k přechodu k nízkouhlíkové energetice. Senátoři do něj vložili další bezpečnostní pojistky související s dostavbou jaderné elektrárny.

Zabývat by se měli i pravidly pro předjíždění cyklistů. Horní komora v předloze ponechala pravidlo dodržet vzdálenost nejméně 1,5 metru, navrhuje ale zmírnění postihu pro případ, kdy řidič cyklistu neohrozí.

Schillerová: Digitální daň pro internetové firmy se nejspíš nestihne

Tématem pro poslance by mohla být i změna zákona o pedagogických pracovnících, v níž je sporná především část o navázání platů učitelů na průměrnou mzdu. Před závěrečným hlasováním jsou třeba i novely zákonů o střetu zájmů nebo požární ochraně.

Na finální projednávání čeká také daň z digitálních služeb pro velké internetové firmy. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ale připouští, že naděje, že se návrh stihne projednat, je „téměř nulová“.

Situaci kritizuje předseda opoziční SPD Tomio Okamura. „Už delší dobu se rozpadá vládní koalice hnutí ANO a ČSSD a nejsou schopni se vzájemně shodnout na vládních prioritách,“ domnívá se šéf hnutí.

Jak by mohla záříjová schůze vypadat, bude řešit organizační výbor, který se sejde ve čtvrtek. Ještě podrobněji se bude o programu mluvit na grémiu, které zasedne až těsně před začátkem pléna.