Kultura a zemědělství dostanou příští rok peníze navíc, schodek podle Schillerové zůstane 390 miliard

Události: Peníze z rozpočtu navíc pro resorty zemědělství a kultury (zdroj: ČT24)

Na konečné podobě státního rozpočtu v příštím roce se budou podílet také schůzky ministryně financí s vládními kolegy. Jednají o dodatečných požadavcích celkem za desítky miliard. Ve středu se konala první dvě setkání. Ministři zemědělství i kultury odcházeli spokojení.

I přesto, že mělo jít o debatu hlavně o penězích na příští rok, diskutovali také o těch letošních. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) odešel s příslibem dalších tří miliard pro vlastníky lesů zničených kůrovcem a pro zemědělce poškozené nedávným tornádem. V příštím roce má resort hospodařit s výdaji téměř za šedesát miliard, to je o tři víc než letos. Ministr je spokojený.

„S paní ministryní komunikujeme celoročně. Navržený rozpočet byl dopředu odsouhlasen, my jsme si to řekli a vlastně jsme se začali bavit, jaké jsou možnosti rozpočtu na dofinancování v letošním roce,“ uvedl Toman.

Peníze pro kulturu

Ve tři hodiny odpoledne pak stejné jednání čekalo i ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Návrh rozpočtu pro jeho resort počítá s více než čtrnácti miliardami korun, což je asi o jednu a půl miliardy méně než letos. „Nebyl jsem úplně spokojen s tím schválením rozpočtu, proto jsme se domluvili, že se sejdeme,“ vysvětloval Zaorálek na úvod.

Po víc než hodině společně oznámili dohodu. Ministerstvo kultury by v příštím roce mělo hospodařit skoro s šestnácti miliardami. Peníze navíc půjdou jak do nezávislé kultury nebo regionálních divadel a orchestrů, tak do investic v rámci programu kulturního dědictví.

„Pro mě je to docela dobrý výsledek, samozřejmě, že bych si dovedl představit ještě další, ale myslím si, že je to slušné a oceňuji jednání, které jsme s paní ministryní měli,“ reagoval Zaorálek. „Není to na úkor zvýšení schodku, je to v intencích schodku, tak jak byl schválen vládou,“ doplňuje Schillerová.

Navýšení rozpočtu pro kulturu
Zdroj: ČT24

Kritika opozice

Kabinet rozhodl, že deficit má v příštím roce dosáhnout 390 miliard korun. To dlouhodobě kritizuje opozice, i to, že chtějí někteří ministři vyjednat ještě více peněz. „Jelikož vláda nedělá zásadní strukturální změny rozpočtu, tak je hospodaření absolutně neudržitelné a jenom se zadlužujeme,“ míní předseda SPD Tomio Okamura.

„Česká republika je známá svým resortismem, každý resort kope sám za sebe, je to úloha ministra financí, aby si to dokázal uhlídat. Myslím si, že paní ministryně neodvedla dobrou práci,“ kritizuje ekonomický expert koalice Piráti a STAN Věslav Michalik (STAN).

Čas na vyjednávání o případných změnách v rozpočtu mají ministři do konce srpna. Sama šéfka resortu financí určitý prostor pro úpravy vidí a čeká, až se jí ozvou další vládní kolegové po návratu z dovolených.