Volby by v červnu vyhráli Piráti a STAN, vyplývá z výzkumu Data Collect

Koalice Pirátů a hnutí STAN je v čele dalšího volebního modelu, podpořil by ji každý čtvrtý volič. Vyplývá to z průzkumu agentury Data Collect pro ČT. Zisky druhého ANO a koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) jsou vyrovnané – pohybují se kolem dvaceti procent. Na svých ziscích setrvává SPD, dostala by zhruba deset procent hlasů.

Kolem pětiprocentní hranice, potřebné pro zisk poslaneckých mandátů, je stále těsno. Pohybují se tam komunisté, sociální demokraté i Přísaha. Trikolóra se spojenci vykazuje tříprocentní podporu.

Volební model (ohlášené koalice, v %)
Zdroj: ČT24/Data Collect

Pokud by strany kandidovaly samostatně, výsledky by se mohly mírně lišit. V čele takového modelu je ANO, následují Piráti, pak ODS, STAN a SPD.

Další subjekty by měly samostatný vstup do sněmovny nejistý. To se týká KSČM, TOP 09, ČSSD, Přísahy, Trikolóry i KDU-ČSL.

Volební model (strany samostatně, v %)
Zdroj: ČT24/Data Collect
Volební model (strany samostatně, v %)
Zdroj: ČT24/Data Collect

Kdyby se volby do sněmovny konaly v době sběru dat, nadpoloviční většina dotázaných uvedla, že by se jich účastnila, konkrétně 57 procent. Dalších 18 procent by se voleb spíše zúčastnilo. Určitě nebo spíše by k urnám nepřišlo 25 procent.

Průzkum probíhal telefonicky mezi 1200 respondenty. Prováděn byl v rozmezí deseti pracovních dní, od 31. května do 11. června 2021. Zúčastnili se ho dospělí respondenti ve věku 18 let a více.

Do volebního modelu jednotlivých stran nakonec z 1200 respondentů vstoupilo 910. Do volebního modelu koalic vstoupilo 882 respondentů.

Statistická chyba volebního modelu u jednotlivých stran se pohybuje v rozmezí plus minus jednoho procentního bodu u stran s nízkým ziskem a až 3,1 procentního bodu u stran s vysokým ziskem. 

ZPRÁVA KE STAŽENÍ: Výzkum volebního modelu červen 2021