Prezident buď lže, nebo nedokáže posoudit informace, řekla šéfka TOP 09. Bžoch od projevu čekal víc

Reakce na vyjádření prezidenta Zemana ke kauze Vrbětice (zdroj: ČT24)

Vláda, tajné služby, státní zastupitelství i policie v souvislosti s kauzou Vrbětice hovoří o jedné vyšetřovací verzi, tedy že v areálu měl být nastražen výbušný systém. Prezident Miloš Zeman přitom v proslovu řekl, že se pracuje se dvěma verzemi. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v Událostech, komentářích řekla, že prezident buď lže, nebo neumí posoudit informace. Místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jaroslav Bžoch (ANO) řekl, že analýza, kterou si Zeman nechal vypracovat, byla špatně provedená. Šéf Pirátů Ivan Bartoš Zemana zkritizoval za pozdní reakci.

Zeman ve svém projevu uvedl, že se stále pracuje se dvěma vyšetřovacími verzemi. „Tou první, to jest původní, že došlo k výbuchu v důsledku neodborné manipulace s výbušným materiálem, a tou druhou, že se jednalo o akci cizí rozvědky,“ uvedl v neděli prezident. Premiér Andrej Babiš (ANO) to odmítl s tím, že se nyní jednoznačně pracuje s jednou verzí, ta je spojená právě s pohybem dvou ruských agentů. 

Bžoch nechtěl v Událostech, komentářích hodnotit, kdo mluví či nemluví pravdu. „Pan prezident v tom svém rozhovoru říkal, že si na to nechával zpracovat analýzu, očividně ti, co mu tu analýzu zpracovávali, ji dělali velmi špatně a pracovali s neúplnými informacemi, možná ty informace nedávali v celku,“ uvedl s tím, že prezidentova verze zřejmě není správná. 

„Pan prezident buď vědomě lže, nebo už není schopen posoudit informace, které mu přišly,“ reagovala Pekarová Adamová. Uvedla, že Zemanovy výroky pomohly ruské propagandě, která s jeho verzí údajně začala okamžitě pracovat. „V tomto případě se měli pan Hamáček i pan Babiš hned po tom projevu vyjádřit a okamžitě to uvést na pravou míru,“ dodala. 

Bartoš: Zeman měl vystoupit na brífinku spolu s Hamáčkem a Babišem

Šéf Pirátů opět zkritizoval, že prezident promluvil k národu až týden poté, co se informace dostaly na veřejnost. „Minulou sobotu jednal pan ministr Hamáček a premiér Babiš s panem prezidentem, pak vystoupili na své tiskové konferenci a tam v ten večer měl vystoupit i prezident, který byl obeznámen s kauzou, to říkali oba dva,“ uvedl Bartoš.

„Pan prezident dobře věděl, jakým způsobem koncipuje svůj projev,“ dodal s tím, že to vyvolalo znejistění obyvatel Česka. 

„Projev hlavy státu by neměl být takový, jaký byl. Byl nejasný, nebyl tam žádný závěr, bylo tam dosti otázek, které zpochybňovaly celý průběh i přesto, že pan prezident v tom svém projevu odsouhlasil a potvrdil to, že naši nejvyšší ústavní činitelé postupovali jednotně a že věděl o těch krocích. Já sám jsem od toho projevu čekal trochu více,“ řekl Bžoch. 

Žaloba na prezidenta

Pekarová Adamová míní, že prezident Zeman dlouhodobě slouží ruským zájmům, a není to podle ní první případ. „Proto by na něj měla být podána ústavní žaloba. Já jsem ráda, že náš senátorský klub ODS a TOP 09 už na tom začal pracovat, protože tyto kroky mají zcela jednoznačně rysy velezrady,“ řekla. Připomněla také, že podobná žaloba už mohla sněmovnou projít dříve, nepodpořili ji však poslanci ANO, ČSSD, KSČM a SPD. 

Bartoš zatím nechtěl sdělit, zda by Piráti žalobu podpořili, je podle něj potřeba nechat na posouzení právníků, zda byly prezidentem vyzrazeny tajné informace. „Já jsem zatím neviděl návrh žaloby, zatím jsem o tom slyšel jenom z médií,“ uvedl. Zda je žaloba na místě, nedokázal posoudit ani Bžoch. „Pokud se taková textace připraví, tak já si ji rád přečtu, ale teď to opravdu nemohu sdělit,“ uvedl.