Čísla se vyvíjejí dobře, komplikací jsou velké rozdíly mezi okresy, hodnotí epidemickou situaci Levínský

Události, komentáře: Epidemie pomalu ustupuje (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví má hotový plán dalšího uvolňování protikoronavirových zákazů. Šéf resortu Petr Arenberger (za ANO) ve středu zmínil, že obchody a některé služby se mohou otevřít už v pondělí 3. května. Podmínkou je, že týdenní nárůst nových případů klesne pod hranici sto na sto tisíc obyvatel. Komplikací může ale pro rozvolňování být, že rozdíly mezi okresy jsou obrovské, až řádové, upozornil v pořadu Události, komentáře matematik a člen mezioborové skupiny pro epidemické situace René Levínský. „A v té chvíli je trochu problém, jaká opatření a kde zavést,“ uvedl.

„Čísla se vyvíjejí dobře a pokles s tím reprodukčním číslem 0,8 je poměrně setrvalý. Je to řekněme to, co jsme říkali už asi před měsícem, že se víceméně bude dít, a to je dobrá zpráva,“ uvedl Levínský. Velké rozdíly mezi jednotlivými okresy však mohou rozvolňovaní opatření zkomplikovat. 

„Když se bavíme o čísle sto nově detekovaných případů na sto tisíc obyvatel za týden, tak jsme v situaci, kdy Cheb je na čísle 22 a Vsetín na nějakém čísle přes 300. To je rozdíl řádový, je to patnáctkrát tolik. A v té chvíli je trochu problém, jaká opatření kde zavést, protože je potřeba se chovat trošku jinak v Chebu a trošku jinak ve Vsetíně,“ vysvětlil.

Právě z toho důvodu je spíše zastáncem cílenějších opatření, která podle něho dávají větší smysl – tedy rozvolňovat spíše v rámci jednotlivých okresů než krajů. Souhlasí však s tím, že se pak dvě rodiny, které od sebe bydlí sto metrů, mohou ocitnout každá v jiném okrese s jinými pravidly. „Osobně bych byl pro okresy, ale pokud se vláda rozhodne, že to mají být kraje, tak asi je to rozumné také,“ dodal Levínský s tím, že rozhodnutí musí být víceméně politické.

Připustil také, že v případě obchodů by jejich otevření v rámci okresů nemuselo být zároveň optimálním. Zatímco školu nebo školku lze otevřít v jednom z nich a v druhém ji nechat zavřenou, stejná situace pro nákupy může způsobit v jejich rámci zvýšení mobility, protože lidé budou přejíždět tam, kde bude zrovna otevřeno. V tomto případě by tak raději volil rovnou celorepublikové otevření. A s případným datem 3. května, které se nyní v tomto ohledu zvažuje, zásadní problém nemá.

„Já si myslím, že se můžeme bavit o tom, jestli by bylo lepší otevřít o týden později, až ta čísla budou lepší. Na druhou stranu nevím, jestli to je ten zásadní boj, který bychom měli vést. Vždycky je spíš potřeba přemýšlet tím způsobem, že cokoliv otevřeme, tak to musíme něčím nahradit, a to zrychleným očkováním anebo testováním, jinak se trend může kdykoliv změnit,“ zdůraznil.

Výskyt nákazy u dětí je minimální

V případě škol se podle Levínského ukazuje, že rotace funguje dobře a že výskyt nákazy u dětí je minimální. Dalším krokem by ale mělo být přesně to, co teď požaduje Praha 9 – otevřít pro všechny žáky za pomocí PCR testů. Sám starosta této městské části Tomáš Portlík (ODS) se v tomhle odkazuje na situaci v mateřských školách. „Rotace tam není zavedena a přesto dochází k podobnému počtu nakažených,“ říká Portlík.

Praha 9 tak podává žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu – chce, aby se do mateřských a základních škol mohli vrátit všichni negativně testovaní žáci. „Myslím si, že v téhle chvíli žaloba nebo jakýkoliv pokus tohle zavést je asi správná chvíle, aby školy mohly být otevřeny bez rotací třeba v půlce května s PCR testy,“ komentoval Levínský.

Podle Portlíka není možné držet děti zavřené doma. „Jsme v Evropě rekordmani, co se týče délky uzavření škol, přitom v tuto chvíli nákazu ve školách prakticky nemáme. I podle PCR testů u nás na 1500 testovaných dětí připadají jen tři pozitivně testované,“ uvedl starosta.

A kdy se lidé opět posadí do restauraci, divadel, kin nebo si půjdou zaplavat, ukažou podle Levínského právě připravované scénáře balíčků, které chystá ministerstvo zdravotnictví.

„Pokud se budeme bavit o tom, že lidé, kteří půjdou do divadla, budou testováni, tak je to prostě skvělá věc a lidé jsou testováni i v zaměstnání. Bylo by velice přínosné, aby testy bylo možné v rámci nějakého QR kódu mít v mobilu a večer ho ukázat,“ uvedl. Doufá, že tak například festival Tanec Praha na začátku června už by se s diváky konat mohl.