Babiš a resort zdravotnictví odmítli Petříčkovu pomoc při shánění vakcín, řekl šéf diplomacie

Otázky Václava Moravce: Kdo řídí tuto zemi a kterým směrem jde? (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zahraničí opakovaně nabízelo na dřívějším jednání krizového štábu spolupráci při shánění vakcín, setkalo se ale s odmítnutím ze strany resortu zdravotnictví a premiéra Andreje Babiše (ANO). V nedělních Otázkách Václava Moravce (OVM) to řekl šéf diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). Hosty pořadu dále byli europoslankyně a místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná a předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Ministr Petříček uvedl, že během schůzky krizového štábu nabízel pomoc českých ambasád při shánění dalších vakcín, byl ale odmítnut.

„Nabízel jsem, že naše ambasády jsou schopny jednat o pomoci. Bylo nám ale řečeno, ať se do toho nepleteme. Pomohli jsme při jednání s EU o navýšení solidárního příspěvku vakcín o sto tisíc kusů, kde jsme skutečně dokázali, že euroblok pomůže, když je potřeba. V dalších jednáních už to bylo ale záležitostí Úřadu vlády,“ popsal šéf zahraničního resortu.

 Petříček dodal, že nabídku předložil s tím, že česká velvyslanectví jsou často oslovována s nabídkami vakcín. Resort by tím pádem mohl zmapovat terén a zjistit možnosti, jak by Česko mohlo získat více očkovacích látek.

Petříček: Nikdo nás nevyzval k jednání o Sputniku V

„Neříkám, že jsme tyto poptávky skutečně dělali, protože jsme neměli mandát to dělat. Kdybychom se mohli do tohoto procesu zapojit a nejednalo se o záležitost ministerstva zdravotnictví, dalo se ověřit, jaké jsou i jiné možnosti. Nabízeli jsme, že je můžeme ověřit. Ministerstvo zdravotnictví ale řeklo, že má objednáno a že máme vlastně vystaráno,“ dodal Petříček.

V pořadu rovněž uvedl, že jeho resort nikdo nevyzval k jednání o ruské vakcíně Sputnik V. „Rozběhla se tu politická hybridní debata o Sputniku V a já jsem žádný neviděl. Nikdo nebyl osloven, že o něm máme jednat. Naše diplomatické zastoupení se to pouze doslýchá v dopisech,“ podotkl s tím, že pokud z toho vláda „chce dělat politiku“, riskuje ztrátu důvěry veřejnosti v očkování a vakcíny.

Sputnik V
Zdroj: Shamil Zhumatov/Reuters

Petříček s Hamáčkem projedná budoucnost ČSSD

Jedním z témat debaty byla rovněž Petříčkova možná rezignace. Ministr zahraničí totiž v pátek neuspěl ve volbě předsedy ČSSD, v níž kandidoval proti dosavadnímu stranickému lídrovi Janu Hamáčkovi. Ten poté uvedl, že žádnému ministrovi nedává „bianco šek“ až do sněmovních voleb.

Petříček novinářům řekl, že s předsedou ještě nehovořil o spekulacích ohledně svého konce ve funkci. Podotkl, že na funkci nelpí a s Hamáčkem bude jednat, na společné schůzce přitom chce slyšet, kam bude směřovat nové vedení sociální demokracie a jaká bude Hamáčkova politika ve vládě.

„Pokud by nové vedení sociální demokracie potřebovalo někoho, kdo přehodnotí některé pozice ministerstva zahraničních věcí, bude naslouchat možná některým poradcům více, než jsem to dělal já, tak samozřejmě je to jeho volba,“ řekl v OVM šéf české diplomacie.

Připustil, že je „trnem v oku“ prezidenta. Při otázce, zda by byl odvolán na nátlak prezidenta Miloše Zemana, odkázal na předsedu ČSSD. „Avizoval jsem, že v řadě otázek se s prezidentem neshodneme. Možná jsem mu trnem v oku kvůli Dukovanům a postoji vůči neschváleným vakcínám,“ řekl Petříček.

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek celou věc okomentoval s tím, že dojde-li k výměně ministra na Petříčkově postu, jedná se o akt pomsty ze strany Hradu. „Ukazuje se, že Zeman je zastáncem východních režimů, kterým se nelíbí, že Česko upřednostňuje názory odborníků. Petříček je demokrat a prosazuje, že naše země patří na Západ. Chrání ji i bezpečnostně jako třeba při Dukovanech,“ uvedl.

Bartošek: Výměna ministrů je politickou hrou

Ministerstvo zdravotnictví se podle Petříčka nachází „v neutěšeném stavu“, mimo jiné také proto, že jeho šéfa Jana Blatného (za ANO) na postu nedávno vystřídal Petr Arenberger (za ANO) či kvůli jiným nedávným personálním změnám.

„Mně to nepřísluší komentovat, tento krok ale nebyl dostatečně vysvětlen veřejnosti. Vzniká tak řada otazníků, jak bude vypadat nová politika ministerstva zdravotnictví. S resortem a Blatným jsme spolupracovali například na covidových pasech. To dnes nevím, jak bude postupovat,“ řekl ministr zahraničí.

Podle Bartoška je naopak výměna ministrů šest měsíců před parlamentními volbami spíše otázkou politických her a intrik než reálně myšlené změny. „Pokud na ministerstvo vyšlete nového člověka, tak se za pár týdnů dokáže rozkoukat, kde jsou záchody, než aby dělal nějaké koncepční změny,“ uvedl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná zase řekla, že by si na pozici šéfa zdravotnictví přála někoho, kdo bude mít empatii a smysl pro komunikaci s veřejností. Arenberger na ni dobrý dojem neudělal, jelikož během prvních dvou dnů svého mandátu stihl změnit stanovisko ministerstva ohledně pohybu osob.

Konečná zkritizovala Blatného řízení vakcinace

Exministrovi Blatnému zase Konečná vyčítala postoj k očkování. „Proti němu jsem měla to, jak probíhá očkování. Jak je chaos v tom, kdo může dostat vakcínu a kdo ne. Tu věc měl ministr řídit lépe, vůbec se nestaral také o prevenci a screeningy. Nevím, jestli je čas přepřahat, protože přijde někdo, kdo ten chaos ještě umocní,“ zdůvodnila svůj postoj Konečná s tím, že je dobře, že Blatný už není ministrem.

V pořadu rovněž poděkovala zdravotníkům a pomocnému personálu v nemocnicích. Dodala, že „bez nich by tu bylo při tom chaosu desetinásobně víc mrtvých“. Zdůraznila, že jsou unavení, pracují ve stresovém prostředí a pátou vlnu pandemie koronaviru nikdo z nich už třeba nemusí vydržet.

Celá diskuse ve videu v úvodu článku.

Kateřina Konečná
Zdroj: ČT24