TÉMA

Pohyb osob

Roaming, Erasmus, vrácení zboží. Mezi přínosy členství v EU Češi čím dál častěji počítají i obranu a bezpečnost

Češi už dvacet let mohou využívat benefitů, které jim plynou ze členství v Evropské unii. Mnohé z nich jim umožňují snazší cestování a poznávání ostatních členských států či příležitosti v podnikání. Hlavně ve světle rusko-ukrajinské války ale roste i význam společné obrany a bezpečnosti.
30. 4. 2024|

Babiš a resort zdravotnictví odmítli Petříčkovu pomoc při shánění vakcín, řekl šéf diplomacie

Ministerstvo zahraničí opakovaně nabízelo na dřívějším jednání krizového štábu spolupráci při shánění vakcín, setkalo se ale s odmítnutím ze strany resortu zdravotnictví a premiéra Andreje Babiše (ANO). V nedělních Otázkách Václava Moravce (OVM) to řekl šéf diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). Hosty pořadu dále byli europoslankyně a místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná a předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.
11. 4. 2021|

Británie a Evropská unie zveřejnily text dohody o svých budoucích vztazích

Britská vláda zveřejnila plné znění textu dohody s Evropskou unií o budoucích vztazích. Dokument, který později na své stránky umístila také Evropská komise (EK), má 1246 stran a 800 stran příloh. Věnuje se vzájemnému obchodu, jaderné energii pro civilní i vojenské účely nebo výměně utajovaných informací. Nová pravidla pro vzájemné vztahy začnou platit od 1. ledna.
26. 12. 2020Aktualizováno26. 12. 2020, 23:15|