Ministerstvo zdravotnictví uvažuje o dalším omezení setkávání lidí na dva, řekl Arenberger

Hostem Interview ČT24 byl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) bude rozhodovat, zda nevrátit omezení shromažďování lidí na dva. Stanovisko má padnout v sobotu, musela by ho schválit vláda. Řekl to v Interview ČT24. Za hlavní cíl nyní považuje co nejrychlejší proočkování populace. Dodal také, že udělá maximum pro to, aby mohla část žáků, která se vrátí v pondělí do lavic, zůstat ve školách už trvale.

Se začátkem týdne se otevřou některé obchody a lidé budou smět sportovat. Nesmí jich být ale víc než dvacet. Vnitřní sportoviště zůstávají zavřená. Epidemiologové ale říkají, že s nimi tato rozvolnění nikdo nekonzultoval. „Přemýšlíme o tom, že bychom se během víkendu vrátili ke stanovisku, které je z medicínského hlediska lepší a budeme respektovat to, co chce Mezioborová skupina pro epidemické situace. A to, že to bude tak, jak je to teď. To znamená dva lidi uvnitř, dva venku,“ řekl Arenberger s tím, že ani jemu se možnost setkávání dvaceti lidí venku a deset uvnitř nelíbí.

Stanovisko vzniklo v první polovině tohoto týdne a nový šéf resortu neměl možnost ho ovlivnit, na ministerský post nastoupil ve středu. Záležet bude na rozhodnutí právníků, to ale nechtěl předjímat. Pokud by se opatření měnilo, sdělil by to Arenberger v sobotu odpoledne. Podle pandemického zákona pak rozhodnutí musí do 48 hodin schválit vláda.

Omezení počtu lidí, kteří se mohou setkávat třeba na venkovních sportovištích, podle ministra nejspíš v pondělí ještě bude na 20. Podle pandemického zákona ale nelze omezovat lidi v tom, jestli jich pohromadě bude víc, nebo méně, podotkl Arenberger. „Nejde to. Lidé ale musí naše mimořádné opatření respektovat, dokud ho nezruší soud. On ho zrušit může,“ řekl. Připomněl, že ministerstvo už má v datové schránce předžalobní výzvu České komory fitness.

Šéf resortu zdravotnictví uvedl, že do budoucna považuje za důležitou lepší komunikaci s odbornými skupinami. „Nastavil jsem režim, že chceme komunikovat se všemi pracovními skupinami a ideálně ještě předtím, než dojde k nějakému našemu rozhodnutí,“ nastínil. Medicínská kritéria ale podle něj nejsou tím jediným, co je třeba zohledňovat.

Otevření škol pro část žáků má být definitivní

V pondělí se do škol a školek vrátí tisíce dětí. „My jsme se snažili, aby to bylo opravdu definitivní a abychom se nemuseli za velmi krátkou dobu zase vracet k tomu původnímu stavu. To znamená, že by byli (žáci – pozn. red.) doma. Takže ti, kteří budou ve škole, tak uděláme maximum pro to, aby v té škole už v tomto režimu, nebo možná ještě zlepšeném, mohli zůstat,“ řekl.

Děti budou muset podstoupit testování dvakrát týdně. Například zaměstnancům ve firmách ale stačí jeden test za sedm dní. Podle Arenbergera je testování žáků logisticky snazší, zatímco ve firmách není častější testování technicky snadno proveditelné. Do budoucna by podle něj bylo možné uvažovat i o systému, který by umožnil jejich testování doma.

Cílem je proočkovanost, míní Arenberger

O Arenbergerovi se zhruba od března 2021 hovořilo v souvislosti s úvahami o případném odvolání tehdejšího ministra zdravotnictví Jana Blatného. Jeho odvolání požadoval mimo jiné prezident Miloš Zeman v souvislosti s očkováním. Blatný nechtěl dát výjimku, která by umožnila očkovat ruskou a čínskou vakcínou proti koronaviru dříve, než je schválí Evropská léková agentura.

Arenberger připustil, že by zájemcům umožnil, aby se ruským Sputnikem V očkovali v rámci klinických zkoušek. Stačil by souhlas etické komise a Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Klinickou studii by podle něj mohly platit například podniky, které by o vakcínu měly zájem.

Arenberger o informace o Sputniku požádal Státní ústav pro kontrolu léčiv. Materiály se podle ministra nyní kompletují. Doplnil, že se kvůli podkladům ještě v pátek sejde s ředitelkou tohoto ústavu Irenou Storovou. „Nechci sem vozit něco, co nemá alespoň nějaké razítko nebo nějaký režim, který umožňuje česká a evropská legislativa,“ podotkl.

Uvedl, že za každou cenu do Česka ruskou vakcínu dostat nechce. „Chci sem dostat co nejvíce vakcín, nemusí to být Sputnik. Cílem je to, abychom byli co nejrychleji naočkování,“ řekl. Doplnil, že je nutné myslet do budoucna s ohledem na přeočkování.