MMF zhoršil výhled české ekonomiky. Ve světovém měřítku naopak pro rok 2021 prognózu zlepšil

Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil výhled české ekonomiky na letošní rok. Nyní počítá s růstem o 4,2 procenta, zatímco loni na podzim čekal vzestup o 5,1 procenta. Fond to uvedl ve svém jarním výhledu. Výrazně hůř si povede i Slovensko, kterému fond zhoršil výhled růstu hrubého domácího produktu (HDP) na letošní rok na 4,7 procenta z podzimní prognózy 6,9 procenta. Naopak světová ekonomika podle MMF poroste rychleji, než původně fond očekával.

Jarní výhled Mezinárodního měnového fondu také ukazuje, že inflace v České republice v letošním roce klesne, stále však bude vyšší než v mnoha jiných evropských zemích.

Například na Slovensku, které je členem eurozóny, ji fond odhaduje zhruba na poloviční úrovni. V Maďarsku a Polsku, které spolu s Českem a Slovenskem tvoří takzvanou visegrádskou čtyřku (V4), ale měnový fond inflaci předpovídá ještě vyšší než v České republice.

Světová ekonomika poroste více

Globální ekonomika se podle MMF bude vyvíjet pozitivněji. Výkonná ředitelka fondu Kristalina Georgieová už minulý týden naznačila, že se fond chystá výhled za celý svět zlepšit. Zdůvodnila to rozsáhlými stimulačními opatřeními ve Spojených státech a pokračujícím očkováním proti covidu-19.

Světová ekonomika podle fondu letos vykáže šestiprocentní růst, zatímco na podzim fond očekával růst o 5,2 procenta. Prognóza vyšla v době, kdy se ve Washingtonu koná – kvůli pandemii virtuálně – jarní zasedání MMF a Světové banky (SB).

Globální finanční systém je stabilní díky masivní podpoře vlád a centrálních bank i za pandemie, tvrdí ve zprávě o kondici ekonomik MMF. Stimulační opatření podle něj zajistila, že finančním systémem dál bez problémů proudí úvěry firmám i domácnostem.

„Opatření přijatá za pandemie ale mohou mít nechtěné následky. Například až příliš vysoké ocenění aktiv a rostoucí finanční zranitelnost,“ píše se ve zprávě. „Očekáváme, že zotavení bude asynchronní a bude se lišit mezi vyspělými a mladými tržními ekonomikami.“

Měnový fond tak připomněl, že ceny akcií na mnoha trzích ve světě jsou na rekordech. Týká se to jak Spojených států, tak například i Německa. Analytici to dávají do souvislosti s mimořádně uvolněnou měnovou politikou v největších ekonomikách. Klesá naopak zájem o dluhopisy, což zvyšuje jejich výnosy.