„Dosť bolo Havla!“ Před 30 lety byl prezident napaden v Bratislavě nespokojeným davem

Události: Napadení Václava Havla v Bratislavě (zdroj: ČT24)

Před třiceti lety napadl dav v Bratislavě prezidenta Václava Havla a jeho doprovod. Demonstranti volali po slovenské samostatnosti a připomínali si výročí odtržení od předválečného Československa v roce 1939. Jiná část slovenské společnosti volala po vzniku konfederace, což čeští politici odmítali.

Na bratislavské náměstí Slovenského národního povstání dorazil před třiceti lety několikatisícový dav. Mezi jejich transparenty se objevily i podobizny prezidenta Slovenského státu Jozefa Tisa nebo symboly Hlinkovy gardy, která se podílela na perzekuci Čechů a Židů.

Václav Havel přišel na náměstí SNP z jiné manifestace, kde ho příznivci zachování společného státu vítali a přidali se k jeho pěší cestě na bratislavský hrad, která vedla právě přes náměstí SNP.

Část účastníků demonstrace Havla a jeho doprovod obklíčila, začala jej slovně osočovat a skandovat hesla jako „Dost bylo Havla“ nebo „Havel provokatér“. Podle dobových článků došlo i na pěsti, údery tyčemi od vlajek a plivance, což televizní kamery nezachytily. Policisté se snažili Havlovi a jeho doprovodu zajistit průchod k autům.

„Fyzicky byli napadeni téměř všichni členové prezidentova doprovodu, včetně útvaru ochrany ministerstva vnitra. Vůz ministerstva kultury byl téměř zdemolován,“ popsal krátce po incidentu předseda slovenského parlamentu František Mikloško.

„Prostě vyjádřili svůj názor“

Václav Havel stihl nastoupit do prvního auta a odjet. Před bratislavským hradem na něj čekali jeho příznivci. „Dostalo se mi zvláštní nezvyklé příležitosti pohovořit k vám z tohoto policejního auta mikrofonem. Jak na mě všelijak hrozili pěstmi a podobně, tím já jsem nebyl nikterak šokován, nikterak uražen, nikterak zhroucen. Prostě oni vyjádřili svůj názor,“ ujišťoval prezident.

Podobná situace se v Bratislavě opakovala za sedm měsíců. V den výročí vzniku Československa létala na Havla vajíčka. V červenci následujícího roku slovenští poslanci zabránili Havlovu znovuzvolení prezidentem. Slovensko vyhlásilo svrchovanost a Václav Havel abdikoval.