Index PES klesnul o bod, ministerstvo připravuje jeho změnu

Index protiepidemického rizika PES klesl k úterý o jeden bod na 68. Ve čtvrtém z pěti stupňů rizika je 13 dní, v zemi ale stále platí pátý stupeň. Z kritérií, ze kterých se index vypočítává, mělo vliv na bodové ohodnocení zlepšení čtrnáctidenního průměru nakažených na sto tisíc obyvatel. Většímu bodovému poklesu ale zabránil růst reprodukčního čísla na 0,93, za což naopak body přibyly.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.


Další dvě kritéria, čtrnáctidenní průměr nakažených koronavirem mezi seniory a podíl hospitalizovaných s covidem, u kterých se nákaza prokázala až v nemocnici, trvale klesají. Na bodové ohodnocení to ale vliv nemělo.

Na sto tisíc obyvatel připadá v posledních dvou týdnech průměrně 953 nakažených. Tento údaj o víkendu poprvé od prosince klesl pod tisícovou hranici, na bodové hodnotě indexu PES se projevilo ale až další snížení. Reprodukční číslo, které udává, kolik lidí průměrně nakazí koronavirem jeden pozitivně testovaný, mírně roste už devátý den v řadě. Stále se ale drží pod hodnotou jedna, což znamená, že epidemie zpomaluje.

Systém PES je rozdělen do pěti stupňů pohotovosti podle rizikového skóre, které se počítá na základě vybraných epidemiologických parametrů. Řídí se podle něj fungování jednotlivých sfér podnikání i běžných aktivit, stanoví například počet lidí, kteří se mohou potkávat. Ve dvou nejpřísnějších je také zaveden noční zákaz vycházení.

Ministerstvo nyní tabulku opatření upravuje, v úterý její aktualizaci projedná rada vlády a ve středu odborné skupiny ministerstva zdravotnictví. Pracovní návrhy se objevily minulý týden v médiích.

Co přinese „nový PES“?

Už dříve ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) avizoval, že ve stupních, kdy už bude povoleno shromažďování nebo pořádání akcí, by mohlo být možné navýšit kapacity, pokud budou mít účastníci negativní test na koronavirus. V pátém stupni opatření by mohla být například povolena výuka pro malotřídky, žáky devátých tříd a studenty maturitních ročníků nebo sportování ve dvou i ve vnitřních prostorách.

Do mírnějšího čtvrtého stupně rizika by se země podle návrhu měla přesunout až v době, kdy počet pacientů s covidem v nemocnicích klesne pod tři tisíce a na jednotkách intenzivní péče pod 450. Podle Blatného to nebude dříve než v polovině února.

Šedo končí na ministerstvu zdravotnictví

V úterý na ministerstvu zdravotnictví končí náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo, který nastoupil od 1. září. Na Twitteru o tom informoval ministr zdravotnictví Blatný s tím, že jejich představy o fungování sekce zdravotní péče se nesetkaly. 

Šeda, kterému končilo funkční období jako děkanovi 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, si jako náměstka vybral loni v létě tehdejší ministr Adam Vojtěch (za ANO). Společně působili jen necelý měsíc, Vojtěch 21. září rezignoval a nahradil ho Roman Prymula.

Praha spustila web o očkování

Hlavní město připravilo web ockovani.praha.eu, kde návštěvníci naleznou informace k očkování. Web má rovněž vyvracet zavádějící a nepravdivé informace o očkování, které se šíří po sociálních sítích. 

„Nyní se dostáváme do kritické fáze boje s pandemii, kdy vedle zdravotních rizik svádíme boj s dezinformacemi kolem očkováni. Je naši povinností politiků nenechat občany napospas všem těm konspiračním a dezinformačním kampaním, které mají za cíl jenom zpomalení návratu k běžnému, svobodnému životu tak, jak jsme jej znali před pandemii koronaviru,“ prohlásil náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček (STAN) s tím, že od začátku pandemie covid-19 vláda podceňuje komunikaci s veřejností.

„V Praze jsme už v první vlně úspěšně realizovali Linku pomoci pro seniory, nebo informační a rezervační web s možností rezervovat se na testování na kterémkoliv odběrném místě v Praze a i nyní v komunikaci s veřejností pokračujeme,“ dodal. 

Na stránkách je například mapa očkovacích center nebo kontakt na bezplatnou informační linku pražského magistrátu 800 160 166, která funguje zvláště jako pomoc pro pražské seniory při registraci do centrálního systému. Na webu jsou i informační videa.

Za webové stránky, které vyvinuli pracovníci městské firmy Operátor ICT, zaplatila Praha téměř 115 tisíc korun bez DPH, správa stránky vyjde měsíčně na 23 tisíc korun. V únoru navíc město spustí informační kampaň k očkování. Vizuály, připravené zdarma agenturou DDB Prague, budou odkazovat k návratu do běžného života před pandemií. Vizuály chce město poskytnout i dalším krajům.

„Věříme v sílu emocí, z čehož jsme při vytváření kampaně vycházeli. Jejím hlavním motivem je touha žít jako dřív. Právě ta nás jako společnost spojuje i v této jinak rozhádané době. Zároveň však kampaň odkazuje i na zdroje, které poskytnou lidem potřebné racionální argumenty a fakta,“ uvedl ředitel agentury DDB Prague Darko Silajdžić.