V úterý se otevřou papírnictví a obchody s dětským oblečením, rozhodla vláda

Papírnictví a prodejny dětského oblečení a obuvi budou moci od úterý znovu otevřít, schválila to vláda. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli v České televizi mluvil také o otevření obchodů se spodním prádlem, těm by zatím výjimka udělena být neměla. Vláda také rozhodla o zřízení velkokapacitního očkovacího centra v O2 universum v pražské Libni. Denně by mělo zvládnout podat vakcínu deseti tisícům lidí.

Rozšíření sortimentu o papírenské zboží a oděvy a obuv pro děti vítá Svaz obchodu a cestovního ruchu. Podle jeho prezidenta Tomáše Prouzy patří u zákazníků mezi nejvíce dotazované sektory. Zboží je podle něj obvykle součástí jiného nákupu, neměla by se tak výrazně zvýšit mobilita lidí, řekl. 

Papírnictví sice otevření vítají, ale velkou návštěvnost, zvláště v obchodních centrech, neočekávají. Musely by se otevřít i další obchody, fungovat by musely znovu začít také kancelářské provozy.

Dětské oblečení, spodní prádlo nebo papírenský sortiment do prodeje už před časem vrátily některé potravinářské řetězce. Společnost Tesco na základě opakovaných požadavků zákazníků, které považuje za odůvodněné, nabízí spodní prádlo a ponožky, oblečení a obuv pro děti do sedmi let, papírenské potřeby pro školáky a pro práci z domu, ale třeba také pyžama a župany. Spodní prádlo nebo ponožky jsou dostupné třeba i v hypermarketech Globus.

Tisková konference ke krokům vlády v souvislosti s koronavirovou pandemií (zdroj: ČT24)

Velkokapacitní očkovací centrum

Vláda schválila také vznik velkokapacitního očkovacího centra v Praze-Libni, které bude mít na starosti Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN). Armáda povolá na pomoc i vojáky. Stát bude platit pouze za energie, pronájem prostoru bude zdarma, uvedl Babiš. Náklady na vybudování centra se odhadují na 11,8 milionu korun, uvedl po jednání kabinetu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Halu vlastní a provozuje společnost Bestsport, která je členem skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Premiérův poradce a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula minulý týden ČT řekl, že centrum, ve kterém se budou aplikovat vakcíny proti covidu-19, by mělo být zprovozněno do konce ledna. Mluvčí ÚVN Jitka Zinke bez dalších podrobností řekla, že jednání o zřízení očkovacího centra stále pokračují. 

Ministerstvo zdravotnictví dříve dostalo nabídku také v O2 areně nebo do Kongresového centra umístit nemocnici, jež byla nakonec postavena na výstavišti v Letňanech. Tehdejší ministr Prymula v říjnu uvedl, že většina prostoru O2 areny by byla nevyužitelná, neboť jej tvoří ochozy pro diváky.

Víc žáků se zatím do škol nevrátí

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) na Twitteru napsal, že školy budou i příští týden pokračovat v současném režimu výuky, to znamená, že i nadále budou otevřené jenom mateřské a speciální školy a první a druhé třídy základních škol. 
 

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) původně předpokládal, že k nějaké formě prezenční výuky by se žáci závěrečných ročníků základních a středních škol mohli vrátit právě nejdříve od 25. ledna. Nakonec se tak stane nejdříve v únoru. 

Vláda opět požádá o prodloužení stavu nouze

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) po jednání kabinetu oznámil, že vláda bude ve sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů. Kdyby vláda souhlas poslanců získala, stav nouze by měl trvat do 21. února, nyní je v platnosti do 22. ledna.

O návrhu vlády bude sněmovna jednat zřemě ve čtvrtek 20. ledna. Podle ministra zdravotnictví Blatného je nutné stav nouze prodloužit, mimo jiné i kvůli riziku rychleji se šířící mutace koronaviru. Takzvaná britská mutace byla totiž potvrzena i v Česku.

Prodloužení stavu nouze je podle vlády nutné i kvůli britské mutaci koronaviru

Podle Hamáčka se situace sice zlepšuje, ale stále je vážná. Dodal, že zpřísnění přijatá po vánočních svátcích sice zabrala, na nejvyšším stupni protiepidemických opatření bude ale muset Česko ještě zůstat, což vyžaduje prodloužení nouzového stavu.

Blatný argumentoval tím, že kdyby se epidemii nechal přirozený průběh, mohlo by se stát, že zdravotnický systém přestane náporu nemocných stačit během tří týdnů. I on zmínil, že zmutovaný virus se šíří rychleji a Česko má několik měsíců na reakci.

Podporu zatím kabinet dojednanou nemá, o situaci chce Blatný ještě před jednáním sněmovny mluvit s poslanci. Kdyby vláda neuspěla, znamenalo by to konec většiny restrikcí. „Věřím, že kolegové z opozice mají dost soudnosti, aby to nedovolili,“ konstatoval Hamáček. 

Další kompenzace

Vláda v pondělí schválila i další pomoc pro živnostníky. Podnikatelé v úpadku budou moci čerpat příspěvek, takzvaný kompenzační bonus, 500 korun denně, a to i zpětně. Umožnit to má novela zákona o kompenzačním bonusu. Změna se týká pouze fyzických osob – podnikatelů v úpadku. 

Vyplácení podpory by podle ministerstva financí měla umožnit vyjednávaná dohoda s Evropskou komisí (EK). Resort už dříve uvedl, že chce, aby podnikatelé v úpadku mohli čerpat všechny programy v pomoci proti dopadům pandemie koronaviru.

Aktuálně je čerpání kompenzačního bonusu jednou z forem veřejné podpory, a proto se musí řídit obecnými pravidly v rámci Evropské unie. Jednou z těchto podmínek je právě to, že příjemce podpory nesmí být v úpadku.

„Aktuálně máme s Komisí neformálně vyjednáno, že lidem, kteří jsou již ve fázi oddlužení, čerpání bonusu umožníme, a to zpětně za všech pět bonusových období,“ uvedla Schillerová už minulý týden. Potvrzení výjimky s EK by podle ní umožnilo, aby i další resorty mohly popřípadě vyjednat výjimky i na další programy pomoci zaměřené na drobné podnikatele.   

O příspěvek budou moci požádat i taxikáři

Podle Schillerové budou moci o příspěvek žádat i taxikáři, kteří jsou OSVČ nebo jednatelé malých s. r. o., a to i zpětně od 22. října. Stát totiž v pondělí taxislužby uznal jako mobilní provozovatele služeb.

Definici vozu taxislužby jako mobilní provozovny mělo na starosti ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Šéf resortu Karel Havlíček (za ANO) v této souvislosti už dříve vysvětlil, že při výkladu mobilní provozovny podle živnostenského rejstříku je možné auta taxi za tyto provozovny považovat. Je tak podle něj spravedlivé uznat nárok postižených taxikářů, pokud to zákon alespoň trochu umožňuje.

„Dohodli jsme se se zástupci taxikářů na řešení problematiky kompenzačního bonusu. Podle MPO je možné automobil taxi služby, ve kterém poskytují přepravu, posuzovat jako mobilní provozovnu. Upřesněním výkladu se tak taxikářům umožní čerpat kompenzační bonus,“ uvedla Schillerová na Twitteru.

Rozšíření podpory pro cestovní kanceláře

Kabinet v pondělí také rozšířil limit podpory pro cestovní kanceláře (CK). Program COVID – cestovní kanceláře II bude dostupnější i pro ty větší. Budou moci žádat o veřejnou podporu do limitu 800 tisíc eur (asi 21 milionů korun). Dosud platil režim de minimis s omezením 200 tisíc eur (asi 5,3 milionu korun). 

Velké CK mají podle Schillerové větší podíl na placení daní, na hrubém domácím produktu. Rámec de minimis je tak velmi znevýhodňoval, řekla. Rozšíření veřejné podpory zohledňuje podle Schillerové asi dvě procenta jejich předpokládaných tržeb za loňský rok.

Dotace budou moci CK použít na pokrytí provozních nákladů za období od 11. října do 4. ledna nebo uspokojení smluvních nároků zákazníků za zrušené zájezdy od 20. února do 31. prosince loňského roku, uvedla ministryně.

Cestovní kanceláře, agentury a průvodci mohou do 29. ledna žádat o podporu z programu COVID – podpora cestovního ruchu. Na celý program je vyčleněno 500 milionů korun, pro cestovní kanceláře je to asi 345 milionů korun.