Bartoš kritizuje nepodložené rozhodování vlády o epidemii, podle Havlíčka víc dělat nejde

Události, komentáře: Opozice kritizuje vládu za řešení epidemie koronaviru (zdroj: ČT24)

Vláda v pondělí oznámila přechod České republiky do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Rozšířila také kompenzace pro podnikatele, kterým opatřeními omezila provoz. Opozice ji ale kritizuje třeba za to, že zapomněla na některé podnikatelské sektory, nebo za nedostatečnou připravenost hromadného očkování proti covid-19. Hosty Událostí, komentářů byli ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„V tuto chvíli u nás epidemie bohužel roste, předpokládalo se, že se křivka bude zplošťovat, tak to není, museli jsme opětovně zatáhnout za ruční brzdu a omlouváme se za to,“ komentuje pondělní zpřísnění protiepidemických opatření Havlíček.

Podle ministra je jedním z důležitých kritérií pro rozhodování vlády protiepidemický systém PES. Ivan Bartoš (Piráti) pak vyzval vládu, aby zveřejnila skutečné důvody růstu nakažených. Pro řízení vývoje epidemie by podle něj bylo potřeba víc dat. Jako příklad uvádí americké studie, ve kterých je podle dat z trasování vidět rizikovost nákazy na různých místech veřejného života.

„U nás se neustále jde na kvantitu, zavřeme toto a odpářeme takové množství lidí,“ říká Bartoš. Chtěl by tedy epidemii řídit pomocí dat, která by určovala, které provozy zavřít.

„Jsem rád, že jsme přistoupili na to, že patnáct metrů v malém elektrikářství na rohu je stejných jako patnáct metrů v supermarketu,“ reagoval na vládní srovnání podmínek, za kterých mají otevřeno drobné obchody a ty velké. Chtěl by, aby se podniky zavíraly na základě míry rizika nákazy podle konkrétních dat.

Kompenzace pro podnikatele

S přechodem do čtvrtého stupně systému PES, ke kterému dojde od pátku, schválila vláda sérii kompenzačních opatření pro podnikatele především v gastronomii a ubytování v hodnotě deseti miliard korun. Na program nájemné mají směřovat tři miliardy korun, na ubytování 3,5 miliardy korun a pro gastronomii pak 2,5 miliardy korun. Další miliarda je určena pro prodloužení programu Antivirus A.

Restauratéři budou mít nárok na 400 korun na jednoho zaměstnance nebo spolupracujícího živnostníka a den. Čerpat budou moci podporu například i na manželku, která v podniku pracuje. Pomoc bude možné kombinovat s dalšími podpůrnými programy.

Podle Ivana Bartoše ani v této podpoře program pro některé živnostníky nemusí stačit. „To, že by chtěl někdo ještě více, to je normální, ale v tuto chvíli saturujeme restaurace a hotely tak, jako málokdo ve střední Evropě,“ brání se Havlíček.

„Jsem za to rád,“ reaguje Bartoš. Zmiňuje ale například dodavatele, kteří při zavření restaurací nemají komu svoje výrobky prodávat. Vláda podle něj zapomněla také na wellness nebo na některé kulturní instituce.

Podle Havlíčka mohou dodavatelé využít například záruku za úvěry, kterou může vláda udělit. „My nejsme schopni a žádná země na světě není schopna zadotovat úplně všechny,“ míní Havlíček.

Jak z epidemie ven

K tomu, aby se nákaza covidem-19 masivně nešířila, má již v blízké době pomoct několik prostředků. Od tohoto týdne bude možné se nechat dobrovolně zdarma otestovat antigenním testem například před návštěvou příbuzného v domově pro seniory. Testy se budou dělat asi měsíc, zapojených je zhruba 200 odběrových center a někteří praktičtí lékaři a ambulantní specialisté.

I premiér Andrej Babiš (ANO) pak upírá zrak k vakcíně v naději na zastavení epidemie. V Británii už se lidé očkují, podle posledních odhadů by mohla schválená vakcína do České republiky dorazit 28. prosince. „To, co přijde, bude okamžitě provakcinováno,“ míní Havlíček. Očkování v prvním čtvrtletí příštího roku by se podle něj mohlo dostat asi k 2,5 milionu lidí, pokud bude dostatek vakcín.

Systém očkovacích center se v tuto chvíli dle Havlíčka připravuje a v lednu začne operovat. „V momentě, kdy zde vakcína bude, tak centra budou připravena na očkování,“ říká ministr.

Ivan Bartoš by ještě před Vánoci posílil kapacitu testování antigenním testy, protože pořadník na ně už je z velké části obsazený.

V přípravě hromadného očkování je Česko podle něj také pozadu oproti například Británii nebo Německu. „S očkováním je to stejné jako s polní nemocnicí, je dobré být připravený, víte, co musíte řešit,“ komentuje Bartoš. Vláda má tak podle něj domácí úkol přes Vánoce.