Dobrovolné antigenní testování začne v Česku už ve středu. Termíny se zaplňují

Dobrovolné antigenní testování na covid-19 začne už ve středu 16. prosince, řekla na brífinku hlavní hygienička Jarmila Rážová. Původně přitom ministerstvo zdravotnictví počítalo se začátkem testování až v pátek. V neděli přibylo v Česku 1999 nových nakažených nemocí covid-19. Testováno bylo 8586 lidí, pozitivních bylo 23 procent. Rizikové skóre protiepidemického systému zůstává na 71 bodech. Podle Petra Šnajdárka, který má za armádu na starosti Chytrou karanténu, se na testy zatím registrovalo více než 18 tisíc lidí.

„Negativní výsledek antigenního testu znamená, že v době odběru na test nejste infekční, ale nevylučuje, že můžete být infekční nebo se nakazit v následujících hodinách,“ varovala Rážová. Doporučuje proto jít na test opakovaně a zároveň stejně dodržovat stávající protiepidemická pravidla, jako je nošení roušky, dodržování rozestupů a mytí či dezinfekce rukou.

Dosud bylo v Česku provedeno přes 350 tisíc antigenních testů, povinně se testovalo v zařízeních sociální péče, dobrovolně se pak mohli nechat otestovat také pedagogičtí pracovníci. Testy jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Pozitivní výsledek u lidí s příznaky je považován za potvrzenou nákazu, u lidí bez příznaků je ho třeba potvrdit PCR testem.

Antigenní test vyhodnocuje vzorek odebraný výtěrem z nosohltanu. Jeho výsledek je známý zhruba za 20 minut. Testovat bude zejména zhruba 170 stávajících míst a zapojit se mohou dobrovolně i praktičtí nebo ambulantní lékaři, kteří budou test provádět u svých pacientů. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že za testování dostanou 350 korun.

Rezervace termínů ukazují zájem

Těchto ordinací se v iniciativě Lékaři pomáhají Česku zapojilo asi sedm set, zejména jde o stomatology. „Žádáme všechny lékaře, aby se zapojili. Každý musí vyjít ze své komfortní zóny a musí tu pomocnou ruku podat,“ řekl na tiskové konferenci koordinátor projektu Radek Mounajjed.

Praktičtí lékaři se budou zapojovat dobrovolně. „Nemůže se nikdo zlobit, pokud to zrovna jeho lékař nebude schopen dělat. Jsme tu i pro ostatní pacienty, ne jen pro covid,“ upozornil předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Podle něj bude záležet i na zájmu, velký je zatím v Praze. Současná odběrová místa mají na dny původně plánovaného začátku 18. prosince kapacitu do Vánoc naplněnou.

Hodnoty PES se budou počítat dvakrát – podle provedených testů

Pokud by se do hodnot systému PES započítávaly antigenní testy, bylo by Česko ve čtvrtém stupni teprve třetí den, nikoliv od 6. prosince, řekl Blatný na brífinku po jednání vlády. Od úterý 15. prosince tak bude úřad zveřejňovat dvě hodnoty PES – první se bude vypočítávat z PCR testů a druhé nově z PCR testů i testů antigenních. 

Blatný se zároveň ohradil proti kritice, že jde o „ohýbání psa“. Resort se podle něj snaží postupovat maximálně transparentně, a proto bude zveřejňovat obě hodnoty. Denní počty testů PCR a antigenních jsou v současné době podle něj vyrovnané. „Předpokládáme, že v průběhu týdne převáží testy antigenní,“ dodal.

„Při deklarovaném zájmu veřejnosti o plošné testování změní antigenní testy zcela populační statistiky,“ uvedl resort v tiskové zprávě.  

Počet potvrzených nákaz se v neděli opět zvýšil

Třetí adventní neděli přibyly v Česku necelé dva tisíce nových případů nákazy koronavirem. Je to o 1656 méně než v sobotu, ale o 887 víc než před týdnem. Uzdravilo se 106 lidí, počet zemřelých se v neděli zvýšil o 45 na celkových 9609. Hygienici otestovali 8586 vzorků, nákaza se tak prokázala u 23 procent lidí. Reprodukční číslo zůstává na 1,2.

Ani rizikové skóre se nezměnilo, zůstalo na 71 bodech, což odpovídá čtvrtému stupni protiepidemického systému PES. V pátém je pět krajů, pouze Praha je ve třetím. V neděli v hlavním městě přibylo 234 případů covidu, o dvě třetiny víc než před týdnem. V celé České republice nyní ještě platí třetí stupeň PES.

Podle dat ministerstva zdravotnictví se nákaza šíří nejvíce na Havlíčkobrodsku, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 506 případů covidu-19. Následuje Rychnovsko a Chrudimsko. Skóre PES je  k pondělku nejvyšší ve Zlínském kraji, kde dosáhlo 81 bodů. To odpovídá nejvyššímu, pátému stupni rizik. V něm je pět krajů, vedle Zlínského se v něm drží Královéhradecký, Pardubický a Olomoucký kraj. Nově je v něm Ústecký kraj, Moravskoslezský se naopak vrátil do čtvrtého.

Česko se vrátí k opatřením čtvrtého stupně PES

Vláda v pondělí rozhodla o tom, že se Česko od pátku 18. prosince opět vrátí do čtvrtého stupně rizika PES. Znovu se tak uzavřou restaurace a hotely, naopak obchody a služby zůstanou otevřené. 

„Bylo to velmi těžké rozhodnutí, protože si samozřejmě uvědomujeme, jaký dopad to má na životy lidí,“ řekl premiér Babiš. Počty nových případů podle něj stoupají i mezi seniory a reprodukční číslo je 1,2. „Při takovém trendu bychom skutečně riskovali ke konci měsíce možná až deset tisíc nakažených (denně),“ dodal.

Babiš už v dopoledne po jednání tripartity uvedl, že všechny provozy, které by se zpřísněním opatření musely zavřít, dostanou stoprocentní kompenzaci. Vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) po jednání vlády jednotlivé programy představil. Týkají se ubytovacích služeb, restaurací i dalších provozoven. 

Exministr Prymula: Kompenzace pomůžou

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula v České televizi uvedl, že zpřísnění opatření situaci nezlepší. „Epidemiologický výhled není úplně příznivý, protože už v momentě, kdy se prováděla první rozvolňování, docházelo ke zpomalování poklesu. V tuhle chvíli už vidíme obrat křivky nahoru,“ uvedl Prymula. Stoupá reprodukční číslo, pozitivita testů i počet nově zjištěných případů, připomněl.

Epidemiolog Prymula proto očekává nárůst počtu nových případů. Reprodukční číslo kolem 1,2 podle něj znamená mezi týdny nárůst o pětinu až čtvrtinu. Zpřísnění by podle něj mělo přijít co nejdříve. „Možná, že dojde ke stabilizaci, ale pokles, si myslím, nebude takový, jaký potřebujeme. Síla těch opatření nebude dostatečná,“ uvedl. V prvním lednovém týdnu očekává výrazně vyšší denní počty nakažených. „Každé oddalování vede k tomu, že celý proces bude zase startovat z vyšší hladiny, než je nezbytně nutné,“ dodal.

V současné době podle něj mohou velkou roli hrát kompenzace lidem a firmám, jejichž provoz vláda omezila. „V tuhle chvíli opatření už silnější nemohou být, protože nebudou respektována. Touto cestou už se nedá jít,“ řekl Prymula. Fungovat by podle něj měla ta část ekonomiky, která generuje nejvyšší profit, aby kompenzovala části, které jsou zavřené. „Kompenzace opravdu hrají velkou roli,“ uvedl.

Vakcína dorazí do Česka 28. prosince

Blatný na brífinku po jednání vlády potvrdil, že Česko může očekávat první dávky vakcíny proti covidu-19 do konce roku, přesněji 28. prosince. Jde o propočet, pokud Evropská agentura pro lékové přípravky (EMA) schválí vakcínu firmy Pfizer 21. prosince. Mělo by jít o 9750 dávek, polovina přijde do Prahy, druhá do Brna.

Celkově má zatím Česko vakcínu objednanou prostřednictvím společné dodávky Evropské unie pro 6,9 milionu lidí. Od firmy Pfizer by měla být asi pro dva miliony lidí. Jako první by se měli očkovat senioři a lidé s vážným onemocněním.