Hamáček se omluvil za chaos v opatřeních. Fiala žasnul, že vláda teprve řeší podobu kompenzací

Jan Hamáček (ČSSD) a Petr Fiala (ODS) debatovali v Otázkách Václava Moravce o tom, jak vláda zvládá pandemii koronaviru. Vicepremiér a ministr vnitra hájil kabinet s tím, že situace je bezprecedentní, a zvlášť svou sociální demokracii, která prý nemá dost síly na přetlačení koaličního ANO. Zvlášť zmínil jeho podporu daňovému balíčku, která může být pro ČSSD důvodem pro odchod z vlády po konci nouzového stavu. Předseda ODS kritizoval postup kabinetu jako zmatený a nepřipravený.

Jan Hamáček se za vládu omluvil za zmatky, které v posledních dnech provázely omezení provozu restaurací a barů. Upozornil, že podobné debaty o detailech v omezeních se vedou i jinde ve světě, například v Británii. Jím vedený krizový štáb prý konkrétní znění podobných předpisů dostává od ministerstva zdravotnictví těsně před jednáním vlády, a nemá je tak šanci podrobně připomínkovat.

Podle Petra Fialy byl nechtěný zákaz prodeje kávy s sebou symbolem širšího problému. Ten spatřuje v tom, že vláda zpochybnila systém PES krátce po jeho uvedení. „Lidé jsou unavení, otrávení a znechucení. Vůbec se jim nedivím,“ kroutil hlavou. Hamáček považuje systém za v jádru dobře napsaný s tím, že nemůže být rigidní a musí reagovat na vývoj situace.

Fiala si také postěžoval, že opozice nabízí řadu alternativ a chybí mu naslouchání ze strany vlády. Hamáček odmítl, že by dveře byly zavřené a zmínil nabídku pro opozici k vyslání zástupců do krizového štábu. Tu ODS na rozdíl od jiných stran odmítla. Ve štábu totiž sedí občanskodemokratický předseda Asociace krajů Martin Kuba, jehož účast je podle Fialy dostatečná, aby strana měla dost informací. Dalšího zástupce by považoval za „stafáž“ pro řešení vládních problémů. 

Zpřísnění

Nedávný přechod do třetího stupně a mírné uvolnění restrikcí považuje Hamáček za správné, protože odpovídaly epidemiologické situaci. Mimo jiné také ukázaly lidem důsledek takového kroku, jímž je opětovné zrychlení pandemie. „Z logiky věci musíme zpět do čtyřky a budeme rádi, když ne do pětky,“ varoval. Sám by byl pro to, aby se to stalo co nejdříve. „Každý den může znamenat velký problém a jakmile to chytne exponenciálu, tak máme v lednu obrovský problém,“ horoval.

Přechod do čtvrtého stupně ministerstvo zdravotnictví plánuje vládě navrhnout v pondělí. Model neustálého přepínání mezi stupni PES bude podle vicepremiéra trvat až do konce pandemie, jinou alternativu nevidí.

Fiala nechtěl říct, zda se zpřísněním souhlasí. Postěžoval si, že opozice nedostává od vlády dost dat, aby to mohla správně vyhodnotit. Zdůraznil také obtíže podnikatelů, kterých se omezení týkají: „Člověk se nachystá, sežene zaměstnance, nakoupí zásoby, otevře restauraci. Začne prodávat s tím, že tam budou sedět lidé. Pak tam jsou jen do osmi. Pak se dozví, že to půjde znovu na okénko. V tu chvíli musí vláda říct, že všechno bude kompenzovat. Ti lidé už jsou úplně zoufalí.“

Odškodnění

Fialovi vadí také vládní přístup ke kompenzacím. Opozice se pokoušela prosadit rakouský model, kdy restaurace dostávají od státu 80 procent tržeb. Zmínil, že navrhla také odškodňovací zákon v podobném smyslu, k němuž vláda dala negativní stanovisko.

Hamáček ho vysvětlil odporem těch, kdo hlídají státní kasu, především ministryně financí. S rakouským modelem souhlasí, byl by pro minimálně 80 procent z obratu loňského roku.

Fiala žasnul nad tím, jak je možné, že vláda stále nemá jasno, jak se bude odškodňovat. „Copak v Německu teď přemýšlejí, jak to udělají? Mají to dávno nachystané a lidi vědí, kolik dostanou. Tak to musí být u nás,“ rozčílil se. Znova nabídl opoziční návrh, který považuje za dostatečně konkrétní. Slíbil, že podpoří jakékoliv rozumné kompenzace.

„Tady nejsme ve sporu,“ uklidňoval Hamáček. „Ale tak s tím něco udělejte, vy jste vláda,“ trval na svém Fiala a pokračoval v kritice: „Místo inteligentní karantény jsme tu měli nejsilnější nástup druhé vlny v Evropě. Místo fungujícího přehledného systému je tu chaos, protože PES moc nefunguje.“

Hamáček hájil kroky kabinetu tím, že tu podobná epidemie nebyla desítky let. Zároveň zdůrazňoval, že sociální demokracie je menšinovým koaličním partnerem, který v mnoha věcech nemá sílu přetlačit ANO.

Daňový balíček

Hamáček k opozičním výzvám k odškodňování podotkl, že je třeba na něj najít finance, což bude těžší, pokud projde daňový balíček prosazovaný ANO a ODS. „To, že se nám poprvé nepodařilo zabránit pravicovým experimentům, ke kterým hnutí ANO čas od času mělo tendenci, to je vážný signál, protože peníze budou chybět těm nejpotřebnějším,“ řekl.

ČSSD podle něj kvůli tomu zváží setrvání v kabinetu, ale až po konci nouzového stavu. Debatu o předčasných volbách považuje za legitimní. Premiér Andrej Babiš (ANO) odvětil, že pokud má sociální demokracie problém se svou účastí v menšinové vládě, má odejít a přestat o tom donekonečna mluvit.

Fiala balíček hájil tím, že ponechá peníze lidem. Mimo jiné podle něj například pomůže drobným podnikatelům tím, že reálně zvýší plat jejich zaměstnancům bez zvýšení nákladů.