Pokud má ČSSD problém s účastí ve vládě, ať odejde, vzkázal Babiš Hamáčkovi

Pokud má sociální demokracie problém se svou účastí v menšinové vládě hnutí ANO, má odejít a přestat o tom donekonečna mluvit. ČTK to sdělil premiér Andrej Babiš (ANO) v reakci na slova vicepremiéra a předsedy ČSSD Jana Hamáčka. Ten v Otázkách Václava Moravce řekl, že sociální demokracie zůstane ve vládě po dobu nouzového stavu a poté se poradí, jak dále postupovat.

„Odchodu sociální demokracie z vlády rozhodně nebráníme. Nouzový stav zvládneme i bez jejich účasti ve vládě,“ napsal Babiš ČTK. Dodal, že vztahům ve vládě by naopak prospělo, kdyby někteří členové ČSSD „konečně přestali s vyvoláváním neustálých konfliktů“. „Jestli má ČSSD se svou účastí v menšinové vládě problém, tak ať klidně odejde a přestanou o tom donekonečna mluvit,“ doplnil.

V rozhovoru pro Českou televizi později dodal, že si nemyslí, že by ČSSD skutečně přinesla na vládu demisi svých pěti ministrů: „Neočekávám to, beru to jako folklor. Stále o tom mluví, i když dobře vědí, že to neudělají.“

V případě, že by sociální demokraté kabinet skutečně opustili, Babiš nepředpokládá, že by jeho rekonstruovaná vláda znovu žádala o důvěru poslanců. „Nemusím žádat o důvěru. Nemusíme ani nikoho hledat, na některých ministerstvech jsou kvalitní úředníci,“ naznačil směrem k možné výměně ministrů.

Odejít teď by bylo nezodpovědné, míní Hamáček

Hamáček označil debatu o předčasných volbách za legitimní, nicméně položit nyní vládu považuje za nezodpovědné. „Rozhodně ve vládě zůstaneme po dobu nouzového stavu, protože pokládat vládu v současné situaci považuju za nezodpovědné. Pak se poradíme co dál,“ řekl. 

„Byl bych rád, abychom se 9. ledna poradili jak dál a dali jasný signál, co dělat,“ uvedl k možnému odchodu strany z vlády místopředseda ČSSD Michal Šmarda.

Diskusi o předčasných volbách považuje Hamáček za legitimní. Poukázal na to, že by takový návrh potřeboval dosažení širší shody ve sněmovně, protože s jejím rozpuštěním musí souhlasit nejméně 120 poslanců. Návrat voleb k dřívějšímu termínu na přelom jara a léta by nové vládě umožnil snadnější přípravu rozpočtu na příští rok.

Koalice se v poslední době střetla především v otázce takzvaného daňového balíčku, který počítá mimo jiné se zrušením superhrubé mzdy a změnou daňových sazeb. Hamáček ve sněmovně předložil vlastní návrh, záměr ANO nakonec podpořili poslanci ODS, KSČM a SPD.

„To, že se nám poprvé nepodařilo zabránit pravicovým experimentům, ke kterým hnutí ANO čas od času mělo tendenci, to je vážný signál, protože peníze budou chybět těm nejpotřebnějším,“ uvedl šéf ČSSD ke koaličnímu sporu.

Strana ve sněmovně podle svého předsedy nepodpoří senátní změnu daňového balíčku, ani původní návrh. Mimo jiné i o tomto tématu jednal v týdnu s prezidentem Milošem Zemanem.

Zopakoval, že prezident je připraven vetovat původní návrh, protože mu vadí, že neobsahuje omezení platnosti změny daňových sazeb na dva roky. Podle Hamáčka prezidentovi vadí i další „detailní“ věci. Zda Zeman podpoří senátní verzi, Hamáček neví.