Vláda požádá poslance o dalších 30 dní nouzového stavu. V neděli přibylo 1042 případů covidu

Události: Vláda požádá o prodloužení nouzového stavu (zdroj: ČT24)

Vláda se chce návrhem na prodloužení nouzového stavu kvůli pandemii koronaviru zabývat v pondělí, následně o schválení dalších třiceti dní požádá dolní komoru parlamentu. Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) očekává, že poslanci by se návrhem zabývali ve čtvrtek. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že navrhne prodloužit nouzový stav o 30 dní, tedy do 20. prosince.

On-line přenos
Šíření koronaviru - listopad
22:37

Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

22:23

Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

21:49

Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli řekl, že vláda o třicetidenní prodloužení nouzové stavu poslance v pondělí požádá. Současně doplnil, že do Vánoc budou muset v Česku nějaká protikoronavirová opatření platit.

Předseda Sněmovny Vondráček (ANO) očekává, že vládní žádostí o prodloužení nouzového stavu se bude sněmovna zabývat ve čtvrtek od ranních hodin. „Vláda zasedá v pondělí, já předpokládám, že mi to pošle a já pak jako předseda rozhodnu, že o nouzovém stavu začneme jednat v osm ráno ve čtvrtek,“ uvedl Vondráček. Poznamenal, že schůze zatím svolána není, ale že s ní najisto počítá.

Předseda poslaneckého klubu opozičního hnutí SPD Radim Fiala řekl, že jeho poslanci prodloužení o 30 dní nepodpoří. Přijdou s alternativou nejvýše jednoho týdne, uvedl. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek řekl, že jeho poslanecký klub se o tom musí ještě poradit.

„Myslím si, že za tohoto stavu, kdy nouzový stav potřebujeme jako právní rámec toho všeho, se nemůže stát, že by neprošel,“ varoval Vondráček. To, že vláda řeší opatření nouzovým stavem, je podle něj pro opozici luxusní, protože se to řeší ve sněmovně a opozice má prostor se k tomu vyjádřit.

Na příští týden je ve sněmovně svoláno již pět mimořádných schůzí, tedy schůzí svolaných na základě žádosti dostatečného množství poslanců. Schůze k nouzovému stavu by byla šestou. V rámci již svolaných schůzí mají poslanci schvalovat například daňový balíček a s ním i návrh na zrušení superhrubé mzdy nebo návrh zákona o evidenci skutečných majitelů.

Povinné testy budou od pondělí i z Lotyšska a Litvy

Kromě avizovaných Německa, Švédska a Kypru budou na takzvaném cestovatelském semaforu od pondělí červené též Litva a Lotyšsko. Znamená to nutnost testu na koronavirus při návratu do České republiky i pro přijíždějící cizince.

Dosud byly tyto země značeny oranžovou barvou upozorňující na střední míru rizika, při níž musí při cestování do ČR předložit negativní test na covid-19 pouze dlouhodobí zahraniční pracovníci. Do této kategorie se z červené přesune nově Irsko.

Střední míru rizika nákazy mají státy, kde je podíl pozitivních testů nad čtyři procenta a méně než 250 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny. Při cestování do ČR z těchto zemí musí předložit negativní test na covid-19 pouze dlouhodobí zahraniční pracovníci, ne však pendleři.

U červených států platí povinnost nechat se otestovat při cestě zpět do Česka, testy musejí mít i cizinci přijíždějící do ČR. Nutné je též vyplnit formulář pro hygienickou stanici. Výjimku mají pendleři nebo žáci a studenti při pravidelném pohybu do určité země.

Nové případy covidu dále klesají

Do nedělní 18. hodiny přibylo v Česku 1042 případů covidu, minulou neděli jich za stejnou dobu přitom bylo dvakrát tolik. Mezi testovanými je stále přibližně čtvrtina nakažených. Tento týden jich bylo nejméně, 20 procent, v pondělí a nejvíce, 27 procent, ve středu. Laboratoře v sobotu provedly 16 106 testů, v pátek jich bylo o 15 000 více.

Zejména v posledním týdnu podle odborníků šíření epidemie v zemi zpomaluje, počty nových pozitivních testů jsou proti situaci před týdnem nižší už více než týden.

Při zachování současných protiepidemických opatření se Česká republika pod 1000 nových případů koronaviru denně dostane zhruba 14. prosince, řekl bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Prymula se kloní k tomu, aby byli testováni učitelé i děti. Epidemie v Česku podle něj brzdí, s částečným otevřením škol by nicméně ještě týden počkal.

Zároveň se dál zvyšuje počet úmrtí s koronavirem. V Česku zemřelo 6156 lidí, u nichž byla potvrzena nemoc covid-19. Od začátku listopadu zemřelo téměř 2500 lidí s onemocněním, dosavadní rekord 250 mrtvých je ze 3. listopadu. Za neděli ministerstvo zatím eviduje 30 zemřelých. Při pozdějších aktualizacích se tyto údaje ale většinou zvýší. Hospitalizovaných je nyní 7200 lidí.