Hamáček: Vláda požádá o prodloužení nouzového stavu. V lázních jsou připraveny tisíce lůžek pro nemocné

Události ČT: Koronavirus v Česku. Začíná testování seniorů (zdroj: ČT24)

Laboratoře v Česku v úterý potvrdily dalších 9016 případů nemoci covid-19. Proti pondělí jich bylo zhruba o tři tisíce více, ale přibližně o tři tisíce méně než před týdnem. Dalších 4398 nakažených přibylo do středečních 18:00. Kvůli řešení epidemie se ve středu sešel Ústřední krizový štáb. Jeho předseda a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) na tiskové konferenci potvrdil, že kvůli vývoji epidemie vláda požádá o další prodloužení nouzového stavu. Hamáček také řekl, že pokud to budou nemocnice potřebovat, je připraveno několik tisíc lůžek v lázních.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

Počet úmrtí s koronavirem se od pondělní večerní aktualizace zvýšil o 60, od začátku epidemie tak zemřelo 5323 lidí. Aktuálně nakažených je 147 084, většina s lehkým průběhem nemoci.

Rychlost šíření nákazy v Česku v posledních dnech zvolňuje, spolu s tím stagnoval počet hospitalizovaných. Podle posledních údajů resortu péči v nemocnici vyžadovalo 8059 nakažených, z toho 1191 bylo v těžkém stavu.

Stále ale rychle přibývá úmrtí s covidem-19. Za úterý jich ministerstvo uvádí 109, čísla z posledních dnů ale obvykle při pozdějších aktualizacích vzrostou. Minulé úterý zemřelo 244 pacientů s koronavirem, což bylo nejvíc v jednom dni od počátku epidemie.

Ze 429 880 zjištěných případů nákazy od březnového počátku jejího šíření v Česku se 277 473 lidí vyléčilo.

Nejrychleji se nyní nákaza šíří na Pelhřimovsku, kde za uplynulých sedm dní připadlo na 100 tisíc obyvatel 961 případů. Následuje Vsetínsko s 816 přepočtenými případy. Relativně nejlepší situace je momentálně v Praze, kde je 240 nakažených na 100 tisíc obyvatel za poslední týden.

S trasováním kontaktů nakažených lidí musejí stále pomáhat i dobrovolníci. Takzvané první hovory, kdy se telefonuje nakaženým, prováděli zpočátku jenom zdravotníci. Momentálně jim pomáhají také lidé z jiných profesí, například policisté. 

„Byli jsme na školení u Krajské hygienické stanice, ale školíme se i sami doma samostudiem, protože ty informace se pořád aktualizují,“ řekl jihočeský policista Jozef Mecko. Policisté pomáhají hygienikům kromě Jihočeského kraje také například v Pardubickém nebo Libereckém. Také díky jejich pomoci dokážou nyní hygienici kontaktovat do jednoho dne až polovinu nově infikovaných a přes 90 procent jejich kontaktů.

Počet operátorů v call centrech se tak začne postupně snižovat, týkat se to však má jenom dobrovolníků. „Společnosti, které poskytly operátory, mají svoji práci, takže se bavíme v řádu týdnů, kdy budou tyto dobrovolnické aktivity utlumovány,“ řekl vedoucí Centrálního řídícího týmu Covid-19 Petr Šnajdárek.

Testování seniorů se protahuje

Do středy měli být všichni senioři, kteří žijí v domovech seniorů v celém Česku, plošně otestováni. Celá akce se však protahuje, protože až každé čtvrté zařízení v zemi zatím na antigenní testy stále čeká. 

Ve středu začali s testováním například v Centru pro seniory v Mlékovicích, kam v úterý dorazilo celkem 7800 testů. „Začali jsme u těch, kteří začínali mít nějaké příznaky, nějaké potíže. Po domluvě s panem doktorem byli doporučeni jako první. První dvě testované klientky byly pozitivní,“ uvedla vrchní sestra Clementas Mlékovice Monika Utratilová. 

Hamáček: Vláda bude muset sněmovnu požádat o prodloužení nouzového stavu

Statistiky potvrzených případů nákazy podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) naznačují, že opatření proti koronaviru, která byla přijata před dvěma až třemi týdny, se projevují. Není důvod je tedy zpřísňovat, je nutné se spíš připravit na řízené rozvolňování, uvedl v pondělí ministr.

Podle vicepremiéra Hamáčka ale bude muset vláda kvůli vývoji epidemie znovu požádat sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, který platí zatím do 20. listopadu.

Hamáček v úterý uvedl, že epidemická situace bude vyžadovat i po tomto datu platnost restrikcí vyhlášených na základě nouzového stavu, kam patří třeba uzavření části obchodů nebo omezení provozu škol. Podle Hamáčkova dřívějšího vyjádření může nouzový stav trvat do Vánoc.

V lázních jsou připravena lůžka pro lehčí případy

Po středečním zasedání Ústředního krizového štábu Hamáček také informoval o tom, že v lázeňských zařízeních je připraveno několik tisíc lůžek pro lidi, kteří nevyžadují intenzivní péči. Stát je využije v případě, že o to požádají nemocnice, které by byly přetížené kvůli množství pacientů s covidem-19.

„Ministerstvo zdravotnictví a centrální řídicí tým vytvořily dispečink záložních lůžek v lázeňských zařízeních. V případě potřeby ten primární cíl pro odlehčování od pacientů, kteří nevyžadují intenzivní péči,“ řekl Hamáček. Několik tisíc lůžek je připraveno především v lázních spadajících pod ministerstva.

Hamáček také poděkoval za zahraniční pomoc partnerům, připomněl ale i to, že Česko také recipročně pomáhá. Zmínil například zaslání milionu ochranných rukavic do Francie, což  schválila vláda před týdnem. U rukavic se podle něj ukazuje, že celosvětově stoupá poptávka. Kabinet kvůli tomu tento týden rozhodl o nákupu 45 milionů kusů. „Chceme mít jistotu, že v žádném momentu tento klíčový ochranný prostředek nedojde, i kdyby došlo k nějakým turbulencím na trhu,“ řekl.

Brífink ministra vnitra Jana Hamáčka po jednání Ústředního krizového štábu 11. listopadu (zdroj: ČT24)

Krizový štáb ve středu vyslechl také informaci od ministerstva zemědělství o nemocích mezi zvířaty v souvislosti s novou variantou viru SARS-CoV-2, která se v Dánsku vyskytla u norků. „V Česku žádné farmy nejsou, ale některé jsou relativně blízko, například v Polsku, takže tu situaci sledujeme,“ uvedl Hamáček.

Blatný: Česko má zájem o dva miliony dávek vakcíny Pfizer

Ministr zdravotnictví Blatný ve středu nastínil, že Česko má zájem o dva miliony dávek vakcíny proti nemoci covid-19 od americké firmy Pfizer. Vláda už dříve schválila odběr tří milionů dávek jiného druhu séra od firmy AstraZeneca. První vakcíny by se mohly do Česka dostat v první čtvrtině příštího roku, řekl ministr.

Česko se podle Blatného minulý týden připojilo k zatím nezávazné dohodě o dodávkách vakcíny, kterou sjednala Evropská komise. „Věříme, že tak, jak je to teď nastaveno, bychom měli mít v době, až bude vakcína k dispozici, kolem pěti milionů dávek,“ řekl. Zopakoval, že po obdržení vakcín by se měli jako první očkovat zdravotníci a senioři, cílem pak je proočkovanost populace 50 až 60 procent.

Firma Pfizer s německou BioNTech nedávno jako první zveřejnily data z klinické studie vakcíny. Na základě průběžné analýzy oznámily, že má víc než devadesátiprocentní účinnost, a je tak velká šance na její schválení v USA i první aplikování do konce roku. Společnost AstraZeneca výsledky klinických testů zatím nezveřejnila, stejně tak ani jiné firmy, které vakcíny vyvíjejí.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ve středu v České televizi uvedl, že Tchaj-wan Česku daruje až dvě stě tisíc respirátorů. Podle něj už do země dorazilo padesát tisíc kusů.

Zeman podepsal příspěvek pro podnikatele

Prezident Miloš Zeman pak ve středu podepsal zákon, který umožní, aby mohli podnikatelé žádat o příspěvek 500 korun na den. Peníze jsou určeny pro živnostníky, kteří kvůli opatřením vlády v souvislosti s koronavirem museli své podniky uzavřít nebo výrazně omezit. 

Takzvaný kompenzační bonus je určen i společníkům malých společností s ručením omezeným, které mají společníky nejvýše dva, případně půjde o členy jedné rodiny. Mohou ho získat podnikatelé nebo osoby s dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti, jejichž činnost je výrazně navázána na podnikatele v zasažených oborech.

Zeman podepsal také pozastavení exekucí až do konce ledna příštího roku. Novela má prodloužit nebo obnovit změny některých pravidel insolvencí a exekucí. Firmy v přechodných hospodářských potížích na sebe nebudou muset podat až do konce června příštího roku insolvenční návrh. Povinný souhlas věřitelů s prodloužením ochranného moratoria u insolvenčních návrhů bude zrušen.