V Královéhradeckém kraji zřejmě povládne čtyřkoalice v čele s ODS, hejtmanem by měl být Červíček

Na vedení Královéhradeckého kraje se předběžně dohodly čtyři politické subjekty v čele s ODS. Vítězná koalice ODS, STAN a Východočeši by měla vytvořit koalici s Piráty, Koalicí pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a se Spojenci pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). V 45členném zastupitelstvu budou mít 27 hlasů, oznámili politici. Hejtmanem by měl být senátor, dosavadní náměstek hejtmana pro dopravu a bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS).

Koaliční dohodu by subjekty měly podepsat nejdříve příští týden. „Shodli jsme se po několika jednáních, že máme společnou vůli a budeme jednat o vytvoření stabilní koalice pro další rozvoj Královéhradeckého kraje,“ řekl Červíček.

V radě kraje by měli mít čtyři posty zástupci vítězné koalice ODS, STAN, Východočeši, tři Piráti a po jednom radním Koalice pro Královéhradecký kraj a Spojenci pro Královéhradecký kraj. „Dostal jsem důvěru, hejtmanem budu já,“ řekl Červíček.

Lídr Koalice pro Královéhradecký kraj a bývalý šéf lidovců Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) dnes novinářům potvrdil, že by měl být členem krajské rady. Spojenci pro Královéhradecký kraj navrhli do rady bývalého primátora Hradce Králové Zdeňka Finka, uvedla předsedkyně HDK Pavlína Springerová.

Dohoda stojí na Pirátech

Klíčem k sestavení vládnoucí koalice byli Piráti se sedmi mandáty. Konkurenční blok stran, který usiluje o sestavení případné koalice, je hnutí ANO, ČSSD a Zelení, ti nabídli dokonce Pirátům křeslo hejtmana.

„Snažíme se co nejvíc prosadit náš program, na základě vzájemných jednání jsme se rozhodli, že nám jsou v současnosti bližší. Budeme jednat dál o tom, jakým způsobem dosestavíme koalici, případně na čem se dál domluvíme,“ řekl lídr pirátské kandidátky Pavel Bulíček s odkazem na vznikající koalici.

Hnutí ANO patrně čekají další čtyři roky v opozici. „Žádnou zášť vůči nikomu nemám, je to vyřešená záležitost, jdeme dál,“ řekl k dohodě čtyř subjektů na koalici lídr ANO Jaromír Dědeček. Řekl, že Červíčkovi gratuluje k získání hejtmanského křesla. „Doufám, že zůstaneme konstruktivní opozicí, jako jsme byli v minulém volebním období. Pokud by se tam ale děly nějaké věci, které by se nám nelíbily, tak bychom třeba konstruktivní nebyli. Ale nechci nic předjímat,“ řekl Dědeček.

Po dvanácti letech v čele kraje jde do opozice ČSSD. Její lídr a stávající hejtman Jiří Štěpán ve vyjádření připomněl, že nová koalice je složena z deseti subjektů, z nichž devět bylo součástí tří volebních uskupení. „Není to cesta ke stabilitě,“ řekl s tím, že za funkčnější považuje trojkoalici ANO, Pirátů a ČSSD.

„Nabídli jsme Pirátům významné pozice v radě i hejtmana, ale raději dali přednost tomu, aby byli součástí desetikoalice,“ řekl. Utvořená koalice podle něj spíše odráží celostátní politiku než zájem jednotlivých subjektů spravovat Královéhradecký kraj. Štěpán nevyloučil, že se vrátí k původní profesi pedagoga na Univerzitě Hradec Králové.

Krajské volby v Královéhradeckém kraji vyhrála koalice ODS, STAN a Východočeši se ziskem 12 mandátů. Dvanáct křesel získalo i druhé ANO. Třetí Piráti získali sedm zastupitelů. Po čtyřech mandátech získaly koalice ČSSD a Zelených, lidovecká Koalice pro Královéhradecký kraj a koalice Spojenci pro Královéhradecký kraj složená z TOP 09, HDK a LES. Dva mandáty získala SPD.