Přibylo tisíc nových případů nákazy za den. Na jihu Čech budou roušky povinné i ve třídách

Počet potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru se v Česku v pondělí vrátil nad tisíc, kde byl minulý týden pětkrát. První den týdne přibylo 1038 nakažených, k úterním 18:00 laboratoře odhalily dalších 968 nových případů. Zvyšuje se také reprodukční číslo nemoci. Jeden nakažený nemoc předá více než jednomu člověku. Kvůli zhoršující se situaci v Jihočeském kraji tamní bezpečnostní rada rozhodla, že školáci v regionu od pondělí budou muset nosit roušku i při výuce.

V úterý v Česku zatím přibylo 968 potvrzených případů koronaviru, což je zhruba stejně jako za celé pondělí. Do statistik přibylo také 11 obětí, celkem jich je 476.

V zemi je nyní celkem 15 582 nakažených, většina s lehkým průběhem nemoci. Roste také počet hospitalizovaných, v nemocnicích aktuálně je 333 pacientů s covidem-19, v těžkém stavu je 78 z nich. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví.

Od začátku epidemie se v Česku koronavirem nakazilo 38 187 lidí, dosud se jich 22 526 vyléčilo.

Jen za minulý týden přibylo více než osm tisíc nakažených, což je podobný údaj jako za celý srpen. Je to dáno i vyšším počtem testů. V srpnu počet testů za den pouze jednou překročil 10 tisíc, kdežto minulý týden laboratoře od úterý do čtvrtka provedly každý den více než 15 tisíc testů, v pátek to pak bylo rekordních 19 tisíc.

Počet nově prokázaných případů onemocnění covid-19
Zdroj: ČT24

Jeden s onemocněním nakazí víc lidí

Jeden nakažený covidem-19 v Česku nakazí nyní za dobu svého onemocnění více než jednoho dalšího člověka. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) činí reprodukční číslo 1,59. Jde o jejich odhad ke 12. září. Jednotlivé kraje se sice v hodnotě reprodukčního čísla liší, ve všech je ale hodnota vyšší než jedna.

Jde o posun proti předchozím týdnům, kdy řada krajů významnější růstový trend nevykazovala. V tuto chvíli lze proto podle zdravotních statistiků hovořit o riziku plošného exponenciálního šíření.

Čím je číslo R vyšší, tím se onemocnění šíří rychleji. Pokud je číslo R menší než jedna, počet nakažených v populaci klesá. Před zavedením vládních opatření v březnu bylo číslo vyšší než dvě. Minulý týden číslo R činilo 1,35 a podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška šlo stále o kontrolované šíření nemoci, které bylo lineární, nikoli exponenciální.

„Relevantní data o změně reprodukčního čísla můžeme mít s ohledem na délku celého průběhu nemoci až více než týden po zavedení nových opatření,“ doplnil analytik ÚZIS Ondřej Májek. Odhad R je také silně závislý na objemu prováděných testů.

Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, hygienici zaznamenali 37 222 nakažených.

Více než 22 tisíc z nakažených se z nemoci už vyléčilo a 465 lidí s covidem zemřelo. Za minulý týden zemřelo 24 lidí, tedy o polovinu více než předchozí týden. V pondělí zemřeli další dva lidé s covidem.

Ve srovnání se sousedními zeměmi je situace z hlediska šíření koronaviru v Česku nejhorší. Vykazuje téměř osminásobek proti Polsku, které má za uplynulý týden přibližně osm nových případů na 100 tisíc obyvatel, což je nejméně ze sousedních zemí. Ve srovnání s Německem má Česko šestkrát víc případů na počet obyvatel.

Více pacientů v nemocnici

V posledních týdnech výrazně přibylo lidí, kteří s koronavirem skončili v nemocnici. Počet hospitalizovaných stoupl od začátku září o dvě třetiny. Množství nemocných ve vážném stavu narostlo téměř o tři čtvrtiny. Podíl hospitalizovaných na množství aktuálně nemocných s covidem-19 je ale velmi nízký. Podle údajů k sobotě dělá 2,18 procenta, což je nejméně od poloviny března.

O koronaviru s ředitelem Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Davidem Feltlem (zdroj: ČT24)

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze má nyní na intenzivní péči osm pacientů s koronavirem. Lůžek je na oddělení deset. „Samozřejmě máme pak další jipky, které jsme schopni v případě, že by to bylo nutné, uvolnit. Natrénovali jsme si to už na jaře. Kapacita je taková, jakou si vytvoříme. Teď nejsme nuceni přesunovat pacienty,“ komentoval ředitel Všeobecné fakultní nemocnice David Feltl.

Nemocniční zařízení v zemi podle pondělního vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zvládnou násobně víc pacientů s covidem-19 než nyní, a to i vážných případů. Volná je podle něj víc než čtvrtina lůžek na odděleních anesteziologie a resuscitace a jednotkách intenzivní péče a 58 procent plicních ventilací. Premiér Babiš v neděli uvedl, že kapacita lůžek pro covidové pacienty je 4800, z toho pro těžké stavy je tisíc lůžek.

Nejvýraznější nárůst počtu nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel má Praha, a to 142 případů. Následují okresy Plzeň-jih se 132 případy, Beroun s více než 130 případy a Kladno se 123 případy na 100 tisíc obyvatel.

Změny v systému karantény

Od úterý už pak nemusí do karantény po delším a bližším kontaktu s nakaženým ti lidé, kteří nemoc covid-19 prodělali v posledních 90 dnech. Lidem bez příznaků se také mění termín prvního testu. Bude nově až čtvrtý nebo pátý den od kontaktu s nakaženým, dosud byl od prvního po pátý den. V pondělí to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Už od pondělí nemají hygienické stanice posílat do karantény také lidi, kteří se sice setkali s pozitivně testovaným na více než 15 minut a méně než 1,5 metru, ale oba měli roušku nebo respirátor.

Pokles se teď nedá čekat

Výrazný pokles počtu nově pozitivně testovaných na nový typ koronaviru se podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly nedá v příštích dnech a týdnech očekávat. Čeká spíš další dva či tři týdny nárůstu.

Prymula proto nepředpokádá, že by Slovensko a další země vrátily Česko na seznamy bezpečných zemí. „V následujících dnech a týdnech se nedá očekávat takový pokles, který by zabezpečil to, že budeme vyňati z těchto seznamů,“ uvedl Prymula. Delší vývoj třeba do konce roku se prý predikovat nedá.

Kompletní zastavení života v Česku jako na jaře, kdy byly uzavřené obchody, školy a lidé směli vycházet jen v nejnutnějších případech, podle Prymuly nepřipadá v úvahu. Dovede si ho představit jen v případě, že by se kapacity nemocnic přiblížily k naplnění. „Což je opravdu výrazně vzdáleno,“ dodal.

V jihočeských školách se budou roušky nosit i při výuce

Většina žáků jihočeských škol bude muset od příštího pondělí povinně nosit roušky i během výuky. Nové opatření projednala bezpečnostní rada kraje. Nařízení, které má snížit šíření koronaviru, se týká žáků druhých stupňů základních škol, středních škol a studentů vysokých škol, uvedla to ředitelka jihočeské hygienické stanice Květoslava Kotrbová.

„Je to reakce na to, jak se šíří koronavirus právě ve školách. V současnosti jich jsou v kraji přibližně čtyři desítky (škol), kdy se u žáků nebo pedagogů nákaza projevila,“ řekla Kotrbová.

Od pondělí tak školáci budou muset mít roušku prakticky po celý den. Dosud je nosili hlavně ve společných prostorách, jako jsou například chodby. Kotrbová dodala, že nařízení se netýká žáků tříd prvních stupňů ZŠ. „U těch nejmenších dětí to vnímáme jako problematické,“ řekla. 

V Jihočeském kraji hygienici v současnosti evidují 570 lidí s koronavirem. Denně přibývá v průměru kolem tří desítek nových pacientů.