Páteřní laboratoře spolu s těmi, které už fungují, by měly zvládnout 25 tisíc testů denně, řekl Vojtěch

Brífink k národní strategii testování na covid-19 (zdroj: ČT24)

Počet testovaných lidí na koronavirus by se měl zvyšovat. Laboratoře v Česku jsou dnes schopny udělat asi 17 tisíc testů na covid-19 denně, přes páteřní síť laboratoří by se však měl počet testů navýšit až na 25 tisíc testů denně, řekl na brífinku k Národní strategii testování na koronavirus ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V každém kraji by podle něj měla být minimálně jedna laboratoř, která bude páteřní. Nejde tak jenom o státní přímo řízené nemocnice, ale také některá krajská zařízení.

„Nemůžeme vycházet pouze z páteřní sítě, ale jsou tam definovány i další záložní laboratorní kapacity, které budou taktéž využívány, pokud to bude nezbytně nutné. V první fázi ale chceme, aby byla jasná páteřní síť, kdy v každém kraji musí být minimálně jedna laboratoř, která bude páteřní,“ uvedl Vojtěch.

Ministr zdravotnictví uvedl, že testovat by mohly také krajské nemocnice. „ A to tam, kde nemáme jako ministerstvo zdravotnictví svoji kapacitu, státní organizaci – zdravotní ústav nebo nemocnici,“ upřesnil s tím, že bude nutné zajistit, aby tyto laboratoře fungovaly denně včetně víkendů.

Události: Strategie testování na koronavirus (zdroj: ČT24)

Vyhodnocení testů musí být podle Vojtěcha rychlejší

Podle Vojtěcha je také nutné, aby u odebraného vzorku byla dodržena maximální lhůta 48 hodin po jeho vyšetření. „V některých laboratořích se toto ne vždy děje, proto tvoříme onu páteřní síť, aby tam byla daná garance,“ dodal ministr. 

V současné době v Česku testuje na koronavirus asi stovka laboratoří, většina je soukromých. Vojtěch už dříve řekl, že systém nefunguje stoprocentně. V každém kraji je několik měst, kde testování umožňují. Provozní doba je rozdílná, lidé musí počítat spíše s ranními nebo dopoledními hodinami. Liší se i ordinační dny, některé testují jenom v pracovní dny.

Přednost budou mít chronicky nemocní lidé

Vojtěch na tiskové konferenci k Národní testovací strategii také řekl, že v podzimní době vyššího počtu respiračních nemocí budou muset být při testech upřednostněni rizikoví lidé. Jedná se například o chronicky nemocné pacienty, jako jsou diabetici nebo kardiaci, přednost budou mít také lidé, kteří prodělali vážnou nemoc.

Události, komentáře: Národní strategie testování (zdroj: ČT24)

Ministr také uvedl, že v době respiračních chorob bude nutné, aby praktičtí lékaři věděli, koho indikovat k vyšetření nemoci covid-19.

„Je jasné, že pokud budeme mít milion lidí, kteří budou vykazovat dané symptomy, budou muset být prioritizováni ti, kteří jsou rizikoví,“ poznamenal. Sami praktičtí lékaři by tak měli vytipovat pacienty, kteří patří do ohrožené skupiny.

Z brífinku ministerstva zdravotnictví také vyplynulo, že je potřeba pokračovat ve studiích kolektivní imunity a pravidelně sledovat, jak a jestli se vytváří imunita na covid-19 ve společnosti.