Občanské organizace se mohou postarat o dětské uprchlíky, vyzvaly vládu ke změně postoje

Občanské organizace jsou připraveny postarat se o dětské uprchlíky, kteří nyní jsou v táborech v Řecku, uvedl zakladatel iniciativy Češi pomáhají Jaroslav Miko. O uprchlíky, proti jejichž přijetí však důrazně vystoupili někteří vládní politici, by se podle něj mohli postarat jednotlivci i organizace, které chtějí pomáhat.

Vláda, jejíž rozhodnutí je klíčové, se nechystá vydat souhlas s přijetím dětských uprchlíků z řeckých táborů. Premiér Andrej Babiš (ANO) to odmítl již před dvěma lety, kdy téma otevřela europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) letos uvedl, že Česko uprchlíky nepřijme a záležitost považuje za uzavřenou.

Podle Jaroslava Mika by ale bylo možné se o dětské uprchlíky v Česku postarat, pokud by vláda řekla ano. „Jsme komplexně připraveni jako občanská společnost,“ řekl. Síť pomocníků a pomáhajících organizací je podle jeho slov připravena vládě pomoci s přijetím i celkovou socializací a zařazením dětí do společnosti. Miko připustil, že z více než dvou set rodin, které se původně iniciativě přihlásily, že by měly o děti zájem, si některé již vzaly jiné dítě nebo snahu vzdaly. Je ale přesvědčen, že by se zájem ještě zvýšil, pokud by příchod dětských uprchlíku do Česka byl schválen.

Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek prohlásil, že Česko potřebuje už jen politický krok k tomu, aby se přidalo k zemím, které děti z Řecka přijímají nebo přijmou.

Hamáček dal v lednu najevo, že vládnímu souhlasu brání postoj Řecka, protože nechtělo poskytnout Prahou požadovaný seznam dětí, které by měly přicestovat. Z jednání podle ministra vyplynulo, že by šlo o Afghánce a Pákistánce od 16 do 18 let. „Nepřivezu do České republiky osmnáctileté Afghánce, protože to pokládám za bezpečnostní riziko,“ řekl ministr televizi Prima. České televizi nyní potvrdil, že „na postoji ministerstva vnitra se v této otázce nic nemění“.

Odbornice na migraci z Amnesty International Šárka Antošová upozornila na to, že tábory jsou přeplněné a lidé v nich pobývají v nelidských podmínkách a hodiny čekají na cokoli včetně jídla. Mají nedostatečný přístup k lékařské péči, často neteče voda a do nemocnic se dostávají ve vážném stavu. „Pro děti a ženy je tato situace významně nebezpečná,“ řekla. Děti v táborech mají za sebou často traumatizující zkušenosti a některé z nich zažily i mučení nebo sexuální zneužití.  

Pro pomoc dětem z táborů se na tiskové konferenci vyslovil i zpěvák Tomáš Klus. „Děti, které přijmeme, neznamenají nebezpečí, to nebezpečí znamenají děti, které nepřijmeme,“ varoval. Dodal, že právě tamní neutěšené podmínky mohou z nepřijatých dětí vychovat fanatiky, ze kterých mají lidé strach.

Řecko loni začátkem září žádalo ministry vnitra EU, aby jejich země dětské uprchlíky bez doprovodu přijaly. Zakladatel iniciativy Češi pomáhají Miko už předtím řekl, že český ministr vnitra žádal o seznam syrských dětí, řecká strana ale opakovaně odmítla vybírat potřebné podle státní příslušnosti.