Školy v přírodě zřejmě až na podzim. Hygienici začnou testovat v ubytovnách

Události: Vývoj situace ohledně epidemie koronaviru v Česku (zdroj: ČT24)

V pondělí se do lavic vrátí někteří žáci, na vícedenní výlety a školy v přírodě ale podle ministerstva školství budou moci vyrazit nejdříve na podzim. Hygienici podle epidemiologa a náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly začnou testovat na koronavirus v ubytovnách. Testy potvrdily nákazu u dalších 27 lidí v souvislosti s Dolem Darkov. Počet úmrtí v důsledku koronavirové nákazy přesáhl v Česku 300.

  • Školy v přírodě či další vícedenní akce proběhnou podle ministerstva školství až v příštím školním roce. Do lavic se ale někteří žáci budou moci vrátit už v pondělí.
  • Hygienici začnou testovat ve větších ubytovnách, už o tom jednají s cizineckou policií. Uvedl to epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. 
  • Hygienici chystají další testování v Dole Darkov, kde minulý týden vypukla hromadná nákaza. 
  • Moravskoslezský kraj kvůli šířící se nákaze mezi horníky nepovolí ve svých sociálních a zdravotnických zařízeních návštěvy. Ty by měly být ve zbytku republiky znovu povoleny v pondělí 25. května.
  • Fakultní nemocnice Brno ani Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně nakonec od pondělí návštěvy nepovolí, přestože to původně avizovaly. Nejsou schopné dodržet podmínky stanovené ministerstvem zdravotnictví.
  • Prezident Miloš Zeman podepsal některé zákony předložené v souvislosti s koronavirovou krizí. Rodiče, kteří nepošlou své děti do otevíraných škol a školek, tak například neztratí nárok na ošetřovné.
  • Sněmovna bude ve čtvrtek 28. května řešit postup vlády během pandemie na mimořádné schůzi, o kterou požádali poslanci opozičních Pirátů a ODS. Strany už pro svolání schůze shromáždily dostatek podpisů.
On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

Školy v přírodě a jiné vícedenní školní výlety se kvůli opatřením proti koronaviru zřejmě budou moct konat až na podzim. Podle ministerstva školství schválila vláda v pondělí 18. května mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které vícedenní akce škol zakazuje do odvolání. Zotavovací akce pro děti, mezi které školy v přírodě patří, by měly být podobně jako tábory povoleny od soboty 27. června, tedy de facto až po skončení školního roku, uvedlo ve čtvrtek ministerstvo zdravotnictví.

„Ministerstvo školství vychází z předpokladu, že do konce školního roku nebude konání škol v přírodě možné, a to na základě mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví ze dne 18. května 2020, které zakazuje pořádání vícedenních akcí školami pro děti v mateřských školách nebo pro žáky základních a středních škol a konzervatoří,“ sdělil tiskový odbor ministerstva školství.

Podle ministerstva zdravotnictví budou od 27. června povoleny zotavovací akce pro děti do 15 let. „Dohodlo se tak ministerstvo zdravotnictví spolu se zástupci organizací pořádajících tyto akce,“ uvedla vedoucí tiskového oddělení úřadu Renata Povolná. Už minulý týden zástupci ministerstva oznámili, že od tohoto data se za přísných hygienických podmínek budou moct konat také letní dětské tábory.

Komplikací jsou zaplacené zálohy

„O školách v přírodě s námi nebyla vedena žádná diskuse, ze strany ministerstva byly rovnou školám zakázány,“ říká místopředseda Asociace dětské rekreace Roman Houška.

Pořadatelé škol v přírodě podle něj usilují, aby ministerstvo školství, případně vláda, podpořily jejich návrh na přesun neuskutečněných jarních pobytů na podzim nebo jiné datum mezi 1. zářím letošního roku a 30. dubnem příštího roku. Se změnou termínů by se ideálně měly přesunout také zaplacené zálohy. Školy je nyní po organizátorech žádají zpět, ti je již ale postoupili dodavatelům.

Podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého školy s konáním těchto akcí již nějakou dobu nepočítají. Černý podporuje přesun pobytů na jiný termín v příštím školním roce. Školy by se podle něj měly pokusit vyhnout se konfliktu, který by mohl končit třeba i u soudu.

Podle ministerstva školství mohou školy na vrácení peněz od cestovních kanceláří trvat, pokud se zájezd nemohl uskutečnit kvůli pandemii koronaviru. Týká se to akcí, které se měly nebo mají uskutečnit od 20. února do 31. srpna. Konec školního roku letos připadá na úterý 30. června. Řada škol ale bude mít poslední dva dny ředitelské volno, a prázdniny tak dětem začnou de facto právě v sobotu 27. června. 

Prymula: Hygienici budou testovat v ubytovnách

Hygienici podle Romana Prymuly připravují testování v ubytovnách, kde je největší riziko přenosu nákazy. „Už je to v praktické realizaci. Jsou intenzivní jednání třeba s cizineckou policií, abychom vůbec věděli, jaké osoby tam jsou,“ uvedl epidemiolog.

Při šetření se totiž podle něj zjistilo, že je složité získat informace o tom, kde je daný cizinec ubytován. Ještě komplikovanější je zjistit, kde pracuje. „Oni jak tady pracují načerno, odmítají tahle data dávat,“ doplnil. 

Firmy, které mají v ubytovnách zaměstnance, by je měly testovat i samy, protože jsou potenciálním zdrojem zavlečení nákazy do podniku. „Není to otázka pravidelného testování, ale pokud se tam dělníci sjeli nově, tak asi nebude od věci, se na ně podívat,“ podotkl Prymula. Doporučil také, aby firmy preventivně testovaly i pracovníky, kteří nejsou pendlery.

Prezident Zeman podepsal zákony související s pandemií

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek podepsal zákony předložené v souvislosti s koronavirovou krizí. Rodiče, kteří nepošlou své děti do otevíraných škol a školek, tak neztratí nárok na ošetřovné. Dávku mohou čerpat do konce června.

Po prezidentském podpisu také budou firmy moci odložit úhradu sociálních odvodů za květen až červenec, a to na říjen. Z dluhu zaplatí pětinu obvyklého penále za podmínky, že odvedou pojistné, které musí hradit jejich zaměstnanci. Možnost odkladu odvodů má podle vlády posílit likviditu zaměstnavatelů, které postihla koronavirová krize.

Testy potvrdily nákazu u dalších 27 lidí v souvislosti s Dolem Darkov

Testy potvrdily nákazu koronavirem u dalších 27 lidí v souvislosti s ohniskem nemoci v Dole Darkov v Karviné. Uvedla to Irena Martinková z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Celkem tak v návaznosti na Důl Darkov bylo pozitivně testováno už téměř 150 lidí, zaměstnanců OKD a jejich rodinných příslušníků. Další stovky kontaktů musejí hygienici prověřit.

Moravskoslezský kraj kvůli šířící se nákaze mezi horníky nepovolí ve svých sociálních a zdravotnických zařízeních návštěvy. Ty by měly být ve zbytku republiky znovu povoleny v pondělí 25. května.

Brněnské fakultní nemocnice návštěvy od pondělí nepovolí

Fakultní nemocnice Brno ani Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně nakonec od pondělí návštěvy nepovolí, přestože to původně avizovaly. Nejsou schopné dodržet podmínky stanovené ministerstvem zdravotnictví. Mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára uvedl, že je například problém zajistit ochranné prostředky, jako jsou například paravány u více pacientů na pokojích.

S povolením návštěv zatím počítá Masarykův onkologický ústav a chce k nim přistoupit i Jihomoravský kraj se svými nemocnicemi, podle radního Milana Vojty (ANO) by ale ocenil zmírnění podmínek.

Také Fakultní nemocnice Olomouc v pondělí obnoví návštěvy pacientů na lůžkových odděleních, které zakázala v březnu. Návštěvy projdou kontrolou na příznaky onemocnění covid-19, podmínkou pro vstup na oddělení budou nasazené roušky, upozornil mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher. 

V česko-polském pohraničí vyzvali k dřívějšímu otevření hranic

Čtyři české kraje a polské Dolnoslezské vojvodství vyzvaly k dřívějšímu otevření česko-polských hranic. Žádají zrušení dopravních omezení ve stejný termín jako v případě ostatních zemí V4, Rakouska a Německa, tedy 26. května, kdy budou už jen namátkové kontroly. 

Hradecký hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) je předsedou Komise Rady Asociace krajů ČR pro cestovní ruch, která požadavek směřovaný vládě podpořila. „Žádáme vládu ČR, aby urychleně dokončila jednání s polskou stranou o znovuotevření hranic,“ uvedl Štěpán.

Podle něj firmy postrádají přeshraniční pracovníky, kteří často nenastoupili do práce z důvodu povinného testování. „Chceme znovuotevřením hranic pomoci udržet česko-polské obchodní vztahy a nastartovat zdejší cestovních ruch, který je na polských turistech závislý,“ uvedl Štěpán.

Výzvu podepsal hejtmani Královéhradeckého, Libereckého, Olomouckého, Pardubického kraje a maršálek polského Dolnoslezského vojvodství. Podle nich není důvod pro odlišný režim pro česko-polské hranice.

Poslance čeká mimořádná schůze

Sněmovna bude ve čtvrtek 28. května řešit postup vlády během pandemie na mimořádné schůzi, o kterou požádali poslanci opozičních Pirátů a ODS. Strany už pro svolání schůze shromáždili dostatek podpisů.

Součástí schůze by mělo podle opozice být projednání návrhu na zřízení vyšetřovací komise k ministerským nákupům ochranných pomůcek. Vlastní projednávání bude záležet na tom, zda se podaří schválit také program mimořádné schůze. Sněmovna by také podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka měla vládu zavázat k preventivním opatřením proti případné druhé vlně epidemie.

Opozice chce projednat také situaci občanů, kteří od státu neobdrželi žádnou pomoc, způsob pořizování ochranných pomůcek a dalšího zdravotnického materiálu a také zvažované vládní intervence, jakým bylo zvažované převzetí letecké společnosti Smartwings.

Vrácení peněz za letenky se protahuje

Vrácení peněz za letenky zrušených spojů kvůli pandemii koronaviru může trvat i několik měsíců. Jen v Česku přitom jde o stovky milionů korun. Některým dopravcům chybí pro vrácení plateb hotovost, zákazníkům proto nabízejí vouchery na pozdější lety.  

„Dopravci většinu žádostí o refundaci posuzují a schvalují, aby nedošlo k neoprávněnému požadavku. Současně dopravci bojují s nedostatkem hotovosti pro vracení peněz. Cestovní ruch je nejpostiženějším odvětvím, bude se nejdéle vzpamatovávat,“ uvedla ředitelka letenkového oddělení Student Agency Věra Janičinová.

Platí to i v případech, kdy lidé koupili letenky přes letenkové agentury. „Plnění probíhá naším prostřednictvím podle podmínek leteckých společností,“ vysvětlil ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal. Prodejci tak sami čekají na vrácení peněz, které při objednávkách letenek dopravcům uhradili. „Není možné vracet peníze z vlastních prostředků v době, kdy máme nulové příjmy,“ podotkla Janičinová. 

Letečtí dopravci zrušili kvůli šíření koronaviru drtivou většinu spojů. Mnoho firem se během krize dostalo do finančních problémů, část dopravců proto začala propouštět zaměstnance, prodávat letadla, řada menších společností zřejmě zkrachuje. Některé státy proto zvažují pomoc svým národním leteckým společnostem. Mezi nimi je i česká vláda, která připustila možnost pomoci letecké skupině Smartwings.

Asociace: Kritika kvůli poukazům za zájezdy není na místě

Kritika Evropské komise vůči uzákonění možnosti pro cestovní kanceláře (CK) vydávat místo hotovosti za zrušené cesty poukazy na zájezdy není na místě. Uvedla to Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Z důvodu absence jednotného evropského řešení Česká republika a dalších 11 evropských zemí přistoupilo k úlevě formou poukazů, dodala AČCKA.

Evropská komise se podle AČCKA místo vlastního funkčního řešení dožaduje od států, které chtěly CK pomoci, vysvětlení. České řešení je podle asociace navíc v porovnání s dalšími evropskými zeměmi mimořádně šetrné.

„Do zákona byl na rozdíl od jiných zemí EU implementován výrazný sociální prvek v podobě početných skupin chráněných osob, které mohou poukaz odmítnout. Poukaz je cestovní kancelář oprávněna vystavit jen v zákonem omezených případech. Český poukaz plně splňuje veškerá doporučení EK k vlastnostem poukazů,“ uvedl prezident AČCKA Roman Škrabánek.

Česká pošta obnovuje běžný provoz

Všechny pobočky České pošty se od 25. května vrátí k běžné provozní době, která platila před zavedením opatření proti šíření koronaviru. Na všech poštách bude obnoven i dřívější víkendový provoz. Od pondělí se ruší také časové rozmezí pro obsluhu klientů starších 65 let a držitelů průkazu ZTP, uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Většina poboček fungovala ve standardním režimu už od 4. května. Výjimkou byly pošty tvořící „kritickou infrastrukturu státu“, které měly omezenou provozní dobu do 16:00 hodin od pondělí do pátku a v sobotu do 12:00 nebo 13:00 hodin. O nedělích bylo dosud na všech poštách zavřeno.

Od příštího týdne také skončí možnost posílat průhledné zásilky s rouškami po ČR zdarma. Zákazníci poslali od 19. března do středy zhruba 220 tisíc zásilek s rouškami. Na poštovném tím ušetřili přes pět milionů korun.

Počet aktuálně nemocných začal opět klesat

V Česku ve čtvrtek zatím přibylo 22 nakažených novým typem koronaviru, celkový počet případů se dostal na 8743. Vyléčilo se 5922 lidí, počet od rána stoupl o 86. Dvě úmrtí zvýšila počet zemřelých s nemocí covid-19 na 306. Aktuálně nemocných tak ubylo na 2515. Vyplývá to z údajů k 17:30 na webu ministerstva zdravotnictví.

Počet nově nakažených tak ve čtvrtek zatím roste pomaleji než ve středu, kdy jich přibylo 74. Mezi středečními otestovanými tvořili nakažení zhruba jedno procento. Řada z nových případů může připadat na ohnisko nemoci v Dole Darkov v Karviné, kde hygienici nákazu mapují v posledních dnech.

Množství aktuálně nemocných, které představuje počet potvrzených případů nákazy koronavirem po odečtení vyléčených a zemřelých, začalo opět klesat. Vytrvale se snižovalo od poloviny dubna až pod 2500, v tomto týdnu dosud rostlo. V nemocnicích se nyní podle ministerstva léčí 157 lidí s covidem-19 a zhruba tři desítky z nich jsou ve vážném stavu.