Babiš nabídl Prymulovi post vládního zmocněnce pro zdravotnictví

Premiér Andrej Babiš (ANO) potvrdil ČT, že současnému náměstkovi ministra zdravotnictví Romanu Prymulovi nabídl místo na Úřadu vlády. Nechce prý, aby epidemiolog odešel do soukromého sektoru. Prymula už dříve avizoval, že ke konci května skončí na ministerstvu zdravotnictví. Šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO) k tomu řekl, že si Prymulovo setrvání na ministerstvu neumí představit.

Premiér Babiš podle svých slov nechce, aby Prymula opustil státní služby, a proto s ním diskutuje o možnosti jeho působení na Úřadu vlády. „Měla by to být role vládního zmocněnce pro vědu a výzkum v oblasti zdravotnictví. Je to na dobré cestě. Vypadá to nadějně,“ nastínil premiér Prymulův souhlas s tím, že celou věc ještě musí projednat vláda. Zřízením postu by se kabinet mohl zabývat v pondělí.

„Byla by škoda, aby odešel do privátní sféry,“ dodal Babiš s tím, že Prymula by ve Strakově akademii působil na plný úvazek. „Byl by zaměstnán a měl by kancelář. Může radit, co se týče zdravotnictví,“ rozvedl v rozhovoru pro ČT ministerský předseda.

Babiš pro ČT: Prymula by mohl pracovat na Úřadu vlády (zdroj: ČT24)

Jednání s Babišem podle Prymulových úterních vyjádření zatím není uzavřeno, nechtěl tedy říct, kam míří. Připustil ale, že by mohlo jít o nějaké vládní angažmá. „Nechci předbíhat, dokud to nebylo dohodnuto,“ upozornil Prymula v televizi Nova.

Vojtěch: Prymulovo chování je za hranou, s jeho odchodem počítám

Prymula médiím řekl, že se na ministerstvu bojí jeho popularity a výhrady měl i k nutnosti mít bezpečnostní prověrku. „Vnímal jsem to jako účelovou věc, protože se mě tady bojí. To je jednoduché vysvětlení,“ řekl k zavedení prověrek serveru SeznamZprávy Prymula. Povinnost prověrky ministerstvo zdůvodnilo blížícím se předsednictvím Česka v Evropské unii a s tím souvisejícím zpracováváním citlivých dokumentů.

„Jsou to vyjádření, která se mi velmi těžko komentují. Prověrka pro všechny náměstky byla nařízena v dubnu 2019, tedy před více než rokem, kdy – při vší úctě k němu – ještě popularitě nečelil a neřešil tuto epidemii na denní bázi,“ reagoval na tento výrok již dříve Vojtěch.

Pro ČT ministr dodal, že současné debatě nerozumí, zejména tomu, že Prymula věci diskutuje v médiích, ale s ním o nich nemluvil. „On je můj podřízený, teď se jako podřízený nechová, on by měl přijít první. Já se k němu choval korektně,“ konstatoval v interview s tím, že s náměstkovým odchodem z resortu počítá.

„Prymula je odborník, ale také je náměstek ministra a jeho výroky už jsou za hranou. Po těch výrocích, které jsem slyšel, kdy ani se mnou o tom nemluvil osobně, si jeho setrvání neumím úplně představit,“ doplnil Vojtěch. Bude prý rád, pokud bude Prymula jako epidemiolog a vakcinolog dál s ministerstvem spolupracovat v expertní pozici.

Ministerský náměstek po vypuknutí pandemie v Česku řídil Ústřední krizový štáb, od konce března stojí v čele Centrálního řídícího týmu COVID-19, který má na starosti projekt chytré karantény, kapacity nemocnic, laboratoří či testování nakažených.

Na místo náměstka pro zdravotní péči by ministerstvo muselo vypsat výběrové řízení podle služebního zákona. Prymula dříve řekl, že má dvě podmínky, za jejichž splnění na ministerstvu setrvá, ale neřekl jaké.