ČT24 slaví výročí. Vysílat začala přesně před patnácti lety

Události – výročí ČT24 (zdroj: ČT24)

ČT24 je nejsledovanějším zpravodajským kanálem v Evropě. Týdně si ji pustí zhruba 3,25 milionu diváků. Vysílání této zpravodajské stanice začalo přesně před 15 lety, 2. května 2005.

Během zásadních událostí se ČT24 stává hlavním zdrojem informací. Je jedno, jestli jde o volby nebo živelní pohromy. Nejsledovanějším dnem v patnáctileté historii byl 3. červen 2013 – tehdy zažilo Česko mnohde až stoleté povodně. Vyžádaly si 15 obětí.

K nejvýraznějším dnům patří i letošní patnáctý březen – den, kdy vláda vyhlásila zákaz volného pohybu. Pořad Události večer sledovaly přes dva miliony diváků. Pokud bychom nehodnotili rekordní dny, ale týdny a měsíce, pak by žebříček ovládly právě ty aktuální.

Vedle koronaviru, voleb a povodní se do první desítky nejsledovanějších dní dostal i policejní zásah v sídle vlády.

„Každý už dnes ví, že ČT24 je zdrojem rychlých a důvěryhodných informací, ale tady kolem nás je vidět i něco dalšího. Vidíme lidi, kteří pracují s nadšením, kteří se snaží o poctivý výsledek, a kteří za těch 15 let jsou skutečně profesionální,“ řekl šéfredaktor zpravodajství Petr Mrzena. 

Podle vedení televize je zatím největší prověrkou zpravodajství aktuální pandemie koronaviru. 

„Ukázalo se, že čtyřiadvacítka je připravená na mimořádné události tohoto typu a že to, že máme zázemí jak v zahraničí, tak v regionech, tak ve všech centrálách, najednou umožnilo, že jsme na mimořádnou a složitou situaci dokázali okamžitě zareagovat,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

ČT24 si prošla změnami

Nejviditelnější změny za patnáct let jsou pro diváka hlavně ty technické – projevily se v podobě grafiky, studií i v rychlosti, s jakou se informace do vysílání dostanou. Dalšími změnami prochází televizní zpravodajství i dnes – aktuálně třeba přechodem k DVB-T2.

Ke zpravodajskému servisu patří i web ČT24.cz. V průměru ho každý měsíc navštíví jeden a čtvrt milionu uživatelů – letos v březnu to byl dokonce trojnásobek.