Vláda má podle šéfa Senátu přestat s improvizací, jde o životy

Senátoři se ve středu zabývali šířením koronaviru (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle Senátu oddaloval nasazení standardního krizového řízení a ohledně Ústředního krizového štábu nepostupoval v souladu s právním řádem, když jej nesvolal včas. Vláda podle horní komory nevyužila všechny prostředky ke zvládnutí koronaviru, a tím podryla důvěru ve stát. Senát se na tom ve středu shodl po téměř čtyřhodinové debatě.

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) by vláda a premiér měli v současné krizi kvůli novému koronaviru přestat s improvizací a sebeprezentací a měli by nechat jednat experty z Ústředního krizového štábu.

„Kdyby existoval Ústřední krizový štáb od začátku, ministr zdravotnictví nemusel zřizovat skupinu, která shání ochranné pomůcky,“ poznamenal Vystrčil. Součástí štábu s jasně rozdělenými úkoly je totiž také skupina pro zabezpečení věcnými zdroji. V případě aktivace štábu by se podle Vystrčila také nestalo, že by krajům a obcím, které si samy zřídily své krizové štáby, chyběly potřebné informace.

Krize s vážnými dopady na společnost

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že kabinet si za svými opatřeními stojí. „My jsme dělali to, co jsme v daný okamžik považovali za to nejlepší. A dělali jsme to včas,“ řekla senátorům. Ústřední krizový štáb podle ní „v podstatě“ fungoval, neboť jeho členové byli přítomni jednání vlády.

Krizi související s koronavirem označil Senát za vážnou s dalekosáhlými ekonomickými a sociálními dopady na společnost. Vláda by podle něj nově měla napříště postupovat v souladu se zákonem o krizovém řízení a zřídit systém celostátní strategické krizové komunikace.

Kabinet by měl také v zájmu bezpečnosti a ochrany veřejného zdraví bez prodlení poskytovat občanům úplné a pravdivé informace, zajistit ochranné prostředky a testování na koronavirus, umožnit nasazení dobrovolníků a vytvořit podmínky pro všechny, kdo chtějí nabídnout pomoc, shrnula horní komora.

Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL neuspěla s požadavkem, aby vláda vyvodila všechny důsledky včetně personálních, že v zemi chybí ochranné prostředky a prostředky na testování při podezření na nákazu.

Návrh usnesení také oceňuje práci všech zdravotníků, pracovníků záchranného systému i ozbrojených sil, samospráv a lidí „v první linii“. Vyzdvihuje solidaritu mezi lidmi a také zodpovědný přístup obyvatel k bezpečnostním opatřením.  

Senát zmírnil požadavky na očkování

Senát se ve středu věnoval ještě dalším věcem, rozhodl také o rozvolnění požadavků na očkování. Například pro nástup dítěte do mateřské školy nemá být nutný doklad o očkovávání proti žloutence typu B. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s tím souhlasil. Senátní úpravy novely o ochraně veřejného zdraví bude muset posoudit sněmovna.

Předseda senátního zdravotnického výboru Ladislav Kantor (KDU-ČSL) změnu zdůvodnil tím, že očkování hexavakcínou proti hepatitidě B není u dětí nezbytné; žloutenka tohoto typu se totiž přenáší transfuzí krve nebo pohlavním stykem. 

Zdravotně pojistný plán, účetní závěrku a výroční zprávu Všeobecné zdravotní pojišťovny by pak neměl schvalovat jen kabinet, ale nadále i sněmovna. Senát tak chce upravit vládní novelu, která mění zejména způsob voleb do orgánů oborových zdravotních pojišťoven. Předlohu horní komora vrátila se souhlasem ministra zdravotnictví k opětovnému posouzení poslancům. 

Tlumočníci budou bez pojištění

Soudy pravděpodobně nebudou muset automaticky přerušovat výkon trestu těhotným ženám nebo matkám dítěte mladšího jednoho roku, které byly odsouzeny za zvlášť závažný zločin. Počítá s tím poslanecká novela trestního řádu, která také byla schválena beze změn.

Další schválená novela se týká předkupního práva spoluvlastníků, které se v občanském zákoníku výrazně omezí. Vrátí se stav, který platil před pěti lety v souvislosti s novým civilním kodexem. 

Soudní tlumočníci a překladatelé se obejdou bez pojištění odpovědnosti a překlady nebudou muset nejméně tři roky uchovávat. Práci budou moci úřadům odmítnout i z důvodu nedostatku odbornosti. Úprava podmínek pro činnost soudních tlumočníků a překladatelů, jak jsou zakotveny v dosud neúčinném zákonu, je rovněž schválena.

Senátoři vybaveni rouškami

Schůze byla na rozdíl od původních plánů jednodenní a její program, který měl podle návrhu 29 bodů, musel být zredukovaný na třetinu. Senátoři byli vybaveni rouškami, na rozdíl od předchozích zasedání se svými projevy nemířili k hlavnímu řečništi, ale mluvili pomocí mikrofonů ze svých křesel.

Čtyři senátoři jsou v preventivní karanténě a zástupci senátorských klubů se také už před schůzí domluvili na snížení počtu senátorů při schůzi při zachování poměrného počtu z jednotlivých frakcí. „Tím došlo k maximální eliminaci všech hrozících rizik,“ uvedl předseda Senátu Vystrčil. A i když se zákonodárci scházejí kvůli legislativě, velká pozornost se soustředí na současné poměry.