Vláda schválila pomoc pro Čínu nebo navyšování soudních poplatků

Česko vyšle do Číny armádní speciál s humanitární pomocí od měst, krajů, firem či Pražského hradu. Na návrh ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) to schválila vláda, informoval vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Vláda také schválila novelu navyšující řadu soudních poplatků – ty by se tak mohly až zdvojnásobit. Ministři se shodli i na růstu existenčního a životního minima.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se předpokládá, že by měl speciál s humanitární pomocí do Číny odletět mezi 18. únorem a 15. březnem. „Ještě je potřeba zajistit technikálie, jako cla a přelety. Let zajistí stroj Armády České republiky,“ uvedl. Podle Hamáčka shromáždily kraje, města, Hrad a firmy asi sedm tun materiálu.

Do Číny kvůli epidemii koronaviru putuje i oficiální česká státní pomoc. Tento týden tam má zamířit z Vídně, dopravu do města Wu-chan spolufinancuje Evropská unie.

O vyslání speciálu s humanitární pomocí, rouškami, dezinfekčními a hygienickými prostředky požádal minulý týden Petříčka prezident Miloš Zeman. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) před zasedáním kabinetu novinářům řekla, že z hlediska rozpočtu s vysláním speciálu nemá problém, hradit let do Číny bude diplomacie z prostředků určených na humanitární pomoc.

Materiál do speciálu poskytly města, kraje, firmy, ministerstvo zahraničních věcí, Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce a Kancelář prezidenta republiky. „Pan prezident v rámci Kanceláře prezidenta republiky inicioval finanční sbírku na humanitární pomoc Číně, vybralo se 150 tisíc korun,“ uvedl minulý týden mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. 

Nárůst existenčního a životního minima

Podle Hamáčka se ministři v pondělí také shodli na zvýšení životního a existenčního minima. „Je potřeba reagovat na růst cen a dalších nákladů,“ vysvětlil na tiskové konferenci vicepremiér. Životní minimum by tak podle něj mohlo nově být 3860 korun a existenční by se mohlo dostat na částku 2490 korun.