Kolem pětiprocentní hranice je plno, hnutí ANO by zato v lednu dosáhlo na třicet procent

Lednový volební model agentury Kantar CZ potvrzuje převahu hnutí ANO na domácí politické scéně. První místo si drží dlouhodobě. Piráti se po minulém propadnutí vrátili na pozici dvojky, za nimi následuje ODS. Řada politických subjektů se pak pohybuje u pětiprocentní hranice, která rozhoduje o tom, kdo se nakonec dostane do sněmovny. Výzkum agentura zpracovala pro Českou televizi.

Hnutí ANO získalo v lednovém modelu 30 procent, což je oproti listopadovému výzkumu výsledek lepší o 1,5 procentního bodu. Člen vládní koalice se v preferencích drží na prvním místě od posledních sněmovních voleb. Významněji se podpora hnutí propadla pouze v červnu loňského roku, kdy probíhaly demonstrace namířené proti premiérovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi. Záhy se ale preference vrátily k růstu.

Druhé místo tentokrát patří Pirátům, kteří dosáhli 16,5 procenta, čímž opět předstihli občanské demokraty. ODS si totiž naopak pohoršila na 12,5 procenta. Oba výsledky ale odpovídají dlouhodobému stavu – v loňském roce se podpora Pirátů ustálila na průměrné hladině zisku 17 procent, v případě ODS to bylo 13 procent.

Obě dvě uskupení v lednu rozhodovaly o složení svého vedení. V jejich čele ke změně nedošlo, občanským demokratům dál šéfuje Petr Fiala, předsedou Pirátů pak zůstal Ivan Bartoš. Zatímco Fiala neměl protikandidáta, u Pirátů o zvolení usilovali také poslanec Mikuláš Ferjenčík a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal. V ODS pak došlo k obměně na pozici prvního místopředsedy. Alexandra Udženija neobhájila a na jejím místě stanul šéf poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.

Více stran je na pěti procentech

Čtvrtou nejsilnější stranou ve volebním modelu je SPD se 7,5 procenta, následovaná KSČM s 6,5 procenta. Několik stran se nachází u pěti procent. TOP 09 má ještě 5,5 procenta, ČSSD, KDU-ČSL a STAN jsou pak přímo na hranici. Také lidovci měli v lednu sjezd, tam se novým předsedou stal Marian Jurečka.

Hnutí Trikolóra, které posledně mělo 6,5 procenta, přisoudil lednový volební model 2,5 procenta. Podle agentury pouze 20 až 25 procent voličů tohoto hnutí je o své volbě přesvědčeno, což prý není u nového subjektu ničím překvapivým. Průměr u ostatních stran se naproti tomu pohybuje okolo dvojnásobku této hodnoty. Kantar CZ tak dodává, že lze očekávat, že výsledky Trikolóry mohou i v nadcházejících měsících výrazně oscilovat podobně jako nyní mezi listopadem 2019 a lednem 2020.

Volební model – vývoj preferencí
Zdroj: Kantar CZ pro ČT

Jaký by mohl být počet mandátů?

Na základě naměřených stranických preferencí v průběhu posledních tří měření provedl Kantar CZ také modelování počtu mandátů, které by strany a hnutí získaly, pokud by se sněmovní volby konaly v době sběru dat.

Hnutí ANO by svůj zisk překlopilo do 83 mandátů, Piráti by získali 37 a ODS 33. Zbylé strany by si rozdělily od 8 do 12 mandátů. Ze současných sněmovních stran má nejnižší pravděpodobnost zvolení do dolní komory KDU-ČSL, které tak model nepřisoudil žádný mandát.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 13. 1. až 31. 1. 2020 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 899 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 0,9 až 3,0 procentního bodu.