Válková nebude nestranná, zní z ODS. Zastávám se ohrožených, oponuje kandidátka na ombudsmanku

Události, komentáře: Kdo bude veřejným ochráncem práv? (zdroj: ČT24)

Bývalá ministryně spravedlnosti a nynější vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) by mohla být nástupkyní Anny Šabatové v úřadu veřejného ochránce práv. V Událostech, komentářích řekla, že své šance vidí padesát na padesát, v debatě se prý projevuje averze vůči čemukoliv z hnutí ANO. Senátor Miloš Vystrčil (ODS) se obává, že Válková nezaručí nestrannost a nezávislost instituce ombudsmana.

V souvislosti s nominací do úřadu ombudsmana se mluví mimo jiné o členství Válkové v KSČ. „V určité době členství pro ty, kteří chtěli pracovat v justici, bylo nutnou vstupenkou. Nejsem na to pyšná. Rozhodně je to něco, co mi v mém životopise nedělá zrovna nejlepší renomé, ale už se to stalo a myslím, že jsem měla v průběhu kariéry možnost ukázat, jak jsem orientovaná, a tento svůj černý puntík zneutralizovat,“ věří vládní zmocněnkyně pro lidská práva.

Své šance Válková vidí padesát na padesát. „Vím, že se vždycky musí počítat s tím, že to dopadne jinak, než myslíte,“ tvrdí.

Podle senátora Vystrčila (ODS) je ale v podstatě hotovo. Je prý evidentní, že se čekalo na nominaci z Hradu. „Předpokládám, že bude zvolen takový ombudsman, jakého chce ANO,“ dodává senátor. Připouští, že Válková je erudovaný právník, to ale nezajišťuje její nestrannost, která je pro výkon ombudsmanské funkce potřebná, míní Vystrčil.

„Vystupování, které dnes prezentuje, působí, že je ďáblovým advokátem, ať už Miloše Zemana nebo Andreje Babiše. To je přesně to, co by veřejný ochránce práv dělat neměl,“ je přesvědčen Vystrčil a upozorňuje na to, že bývalá ministryně spravedlnosti například obhajovala situaci, kdy premiér země podniká a zároveň vlastní média.

To je ale podle Válkové hloupé tvrzení, které ukazuje na averzi, která se projevuje v každé diskusi kolem hnutí ANO. Občanští demokraté prý nesledují, o jakou agendu se veřejný ochránce práv stará. „Základní lidská práva jsou agenda, kde musíte být nestranní a nezávislí,“ zdůrazňuje. V poslední době podle svých slov několikrát dokázala, že se zastává těch, jejichž práva jsou ohrožena, či dokonce porušována.

„Je otázkou, jestli člověk, který byl členem vlády a dnes je jednoznačně loajální, může být nestranný. Mám obavu, že to tak nebude,“ doplňuje Vystrčil.

Před vstupem do politiky působila rodačka z Chlumce nad Cidlinou Helena Válková jako expertka na právo a vysokoškolská pedagožka. Po studiích, která absolvovala na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, pracovala ve Výzkumném ústavu kriminologickém a Ústavu státu a práva Československé akademie věd. Po revoluci se podílela na přípravě reformy trestního zákonodárství, absolvovala studijně-výzkumný pobyt na Institutu Maxe Plancka a později začala vyučovat na vysokých školách v Česku.

Mezi lety 1999 a 2011 byla Helena Válková vedoucí katedry trestního práva na Právnické fakultě Západočeské univerzity. V roce 2009 byla dočasně odvolána z funkce, protože kritizovala poměry na fakultě, kterou někteří studenti absolvovali za specifických okolností. Přednášela také na Právnické i Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a v roce 2006 získala profesuru na univerzitě v Trnavě. Zároveň vedla českou pobočku nakladatelství právnické a ekonomické literatury C. H. Beck.

Před rokem 1989 byla Helena Válková členkou KSČ, po revoluci se angažovala v Občanském fóru. Do politiky se vrátila v roce 2013, kdy úspěšně kandidovala do Poslanecké sněmovny za ANO (členkou hnutí je od roku 2015) a za totéž hnutí se potom stala ministryní spravedlnosti. Zhruba po roce ve funkci skončila, ve sněmovně ale zůstala a křeslo udržela i ve volbách v roce 2017. O rok dříve naopak neuspěla s kandidaturou do Senátu.

Helena Válková je vdaná za spisovatele Václava Budinského, mají syna.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK